Lördagsintervjun: ”Jag tänkte sluta”


2011: Elin Carlsson i damallsvenska Jitex tröja. Där blev hon kvar i fem säsonger. (Bilder: Sebastian Lamotte & Andreas Olsson)

Efter 54 allsvenska matcher försvann hon plötsligt spårlöst.
Fotbollsbloggen behövde dock ingen Missing People-aktion för att hitta 25-åriga Elin Carlsson, med ett förflutet i Trollhättans Bois, Skoftebyn och Gauthiod.
Hon fanns långt uppe i Norrland.

Vad gör du nuförtiden?
– Jag pluggar till sjukgymnast här i Umeå, och sedan så spelar jag fotboll med Umeå Södra som ligger i elitettan. Nu är det ett år sedan jag flyttade hit.

Du gjorde fem säsonger i Jitex. Var det ett lätt beslut att flytta från klubben och Göteborg?
– Nej, det var ju inte helt lätt, speciellt inte när man har alla kompisar i Göteborg och Trollhättan och familjen som också bor i Trollhättan. Först tänkte jag: ”Ska jag verkligen flytta så här långt bort?” Men jag hade spelat fem år i Jitex och kände att jag ville göra något annat, och ta tag i att börja plugga. När jag kom in på sjukgymnastutbildningen så kände jag att det var lika bra att testa. Jag visste att jag var välkommen tillbaka till både Jitex och Göteborg om jag inte hade trivts.

Du provtränade med allsvenska Umeå IK. Varför blev det ingen övergång dit?
– Jag tränade med dem i tre veckor och sedan sa de att de inte var intresserade helt enkelt. De ville satsa på yngre talanger från Norrland. Det var inte så att jag inte ville gå dit, men samtidigt hade det kanske inte passat optimalt med studierna när man tänker på det så här i efterhand. Fast visst hade det varit kul att spela i allsvenskan med en annan klubb.

Hur stor är skillnaden mellan fotbollen i Jitex och Umeå Södra?
– Den är ganska stor. Det finns flera som håller samma kvalité spelmässigt, men det är skillnad på bredden. De bästa hade absolut platsat i allsvenskan.

– Först tänkte jag att om det inte blir UIK så kommer jag inte spela fotboll mer. Jag tränade i princip inte alls i februari, mars och april och sedan ringde Södra och sa att de hade dåligt med folk. Där kunde man ta en plats direkt, så på det sättet var det ju ett steg nedåt, men det var skönt att inte känna samma press längre och bara spela för att det är kul.

Det var nära att du slutade helt och hållet?
– Ja, först var jag nästan helt säker på att jag inte skulle spela alls, men när de ringde så sa jag: ”Visst, jag testar i några matcher och får se hur jag känner.” Och det var ju kul, jag kände verkligen spelglädje.

Var pressen för stor i allsvenskan?
– Ja, mycket handlade om att prestera. Man kände sig tvungen att vara bra för att få spela och för att laget skulle vara bra. Jag var mycket mer fokuserad och hade högre krav på mig själv, och då låste det sig ibland också.

När Umeå Södra värvade dig kallade dig för ”en fysisk spelare”. Håller du med?
– Det är kanske där skillnaden är mellan att spela i allsvenskan och elitettan. I allsvenskan är det mer närkampsspel och då kanske de ser mig som fysisk för att jag smäller på lite mer. Men visst, jag är ganska fysisk och gillar när det smäller. Men jag är snabb också!

Tidigare var du en målmaskin, men på senare år har du blivit mittfältare. Varför?
– När jag hade Hans Prytz som tränare sista året i Jitex så spelade jag ett par matcher på innermittfältet, och det gick ganska bra. Jag tror att Stefan Rehn såg någon match det sista och då ville han ha mig på mittfältet när han tog över som tränare.

– Det var egentligen först under sista säsongen i Jitex som jag spelade större delen av året som mittfältare. Sedan när jag kom till Umeå så blev det att jag fortsatte på den positionen. Men vi får se hur det blir i år, vi har många mittfältsspelare så tränaren har frågat om jag kan tänka mig att spela anfallare igen.

Och hur känner du inför det?
– Jag har varit det större delen av livet och även om mittfält är kul så… jo, absolut, det kan bli kul det med.

Du gillar fortfarande att göra mål?

– Jo, det är alltid kul faktiskt.

Det måste annars vara ganska otacksamt att spela i elitettan?
– Det är det absolut, speciellt när man bor häruppe. Förra året var Sundsvall närmaste lag och det är ju 30 mil bort. Jag vet inte om jag ser något positivt egentligen med att göra en elitetta, och för Umeå Södra har det varit nära att det inte funkat alls eftersom resorna är så dyra. Intäkterna man får från förbundet täcker inte alls det.

Till sist: Finns det någon chans att vi får se Elin Carlsson i allsvenskan igen?
– Jag ska inte säga att det inte finns en chans, men jag får se… jag kan inte lova något. Jag kommer att vara kvar här i två år i alla fall, så vi får se efter den här säsongen. Det krockar en del med skolan, och just nu är jag faktiskt ganska nöjd med att spela i Umeå Södra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*