Krönika: Var är professionaliteten, FCT?

FC Trollhättan har ambitionen att bli en elitklubb.
På senare tid har man inte betett sig som en sådan.

När FCT föddes 2001 var tanken att klubben skulle bli stadens representant i elitfotbollen. Man påbörjade också en resa uppåt i seriesystemet, som visserligen har tappat i fart sedan nedflyttningen till division 1 år 2010, men där drömmen fortfarande lever i allra högst grad.

Jesper Ljungs intåg som huvudtränare i klubben samma år innebar framförallt en professionalitet; under träningar och matcher, samt inte minst gentemot media. Det är en ynnest att jobba med Jesper, som alltid är lika ärlig och vänlig.

Men den där professionaliteten har delvis saknats i samband med sökandet efter en ny målvakt.

Det började redan förra säsongen, när Markus Mäkinen matchades som uttalad etta, men sedan släpptes alldeles för lättvindigt till Vänersborgs IF. Det fortsatte när Besarion Kodalaev vinkade adjö efter att klubben beslutat att inte förlänga dennes kontrakt, men sedan togs tillbaka för provspel (!). Ett svaghetstecken om något.

Kulmen nåddes så i torsdags, när Skoftebyns Michael Källehult fick veta att han inte var den förstemålvakt som FCT letat efter. Det kom som en överraskning för mig, och som en chock för 24-årige Källehult. Problemet var inte ens pengar, då spelaren hade en klausul i sitt nuvarande kontrakt som gav honom fri passage till just FCT om ömsesidigt intresse skulle finnas.

Det upprörande är inte att Källehult nobbades i sig. Nej, problemet är tidpunkten. FCT har haft gott om tid på sig att scouta målvakten, och sitter nu i trångmål med fem veckor kvar till transfersfönstret stänger, och åtta veckor till seriepremiären. Goda råd börjar bli dyra.

Det är både rimligt och troligt att firma Ljung & Lennartsson har en specifik målvaktsförstärkning i åtanke, vem vet jag inte. Kraven är hur som helst säkerligen höga.

Av artikeln i lördagens TTELA kan man, genom att läsa mellan raderna, förstå att Källehult inte är helt avskriven, utifall att FCT inte skulle hitta en annan målvakt. Men där tror jag att man har bränt sina broar för längesen.

I värsta fall kan man ju alltid höra av sig till traktens bästa stolpvaktare, som bara befinner sig ett par hundra meter från Edsborg. Men frågan är hur 35-årige Tobias Wennergren skulle ställa sig till det?

***
Det är välkommet och beundransvärt att Vänersborgs IF tar upp kampen med lokalrivalen VFK. Det som tidigare såg ut som ett halvskakigt bygge börjar stabiliseras, kanske tillräckligt för en topp 5-placering i år.

***
För övrigt anser jag att FCT:s tyngsta förlust i år inte är en målvakt eller någon utespelare alls, utan fystränaren Johnny Drottz. Vilken legend.

***
Helgens mest intressanta resultat? Det måste vara Edet FK:s 2-1 mot division 6-laget Trollhättans Syrianska i DM. Själv tror jag att Edet, med nye tränaren Christian Hultberg, kan falla rakt igenom fyran, och den känslan avtog inte nämnvärt efter den senaste insatsen.

***
Apropå Källehult förresten: Skoftebyn ser ut att få en riktigt stark målvaktsbesättning även i år med honom och Nichlas Christiansen. Får man in en offensiv spelare till så tror jag att ”Skôfta” blir en seriös kandidat till seriesegern i division 3.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*