Krönika: Raimo flåsar Frank i nacken

Konkurrens kan både hjälpa och stjälpa klubbar.
Låt oss hoppas att varken Vänersborgs IF eller ”styvsystern” VFK faller för frestelsen att låta nuet förstöra framtiden.

Det är ingen kapprustning av amerikansk-sovjetisk stil, men visst märks det att både VIF och VFK har rustat för krig under den kommande division 3-säsongen.

VFK har utklassat motstånd efter motstånd, det ena namnkunnigare än det andra. Själv är jag redan beredd att sätta en slant på nykomlingen som seriesegrare. Så bra och kapabel är nämligen Raimo Käkeläs skapelse.

Inte illa förresten för gamla Vänersnäs IK.

Men nya maktförhållanden väcker också – inte helt olikt berättelsen om Askungen och hennes styvsystrar – avundsjuka och viss irritation. Inom Vänersborgsfotbollen är det ju alltid VIF som har varit störst, bäst och vackrast.

Det är också, av olika anledningar, två klubbar som inte har särskilt mycket till övers för varandra. Det accentuerades i vintras, i samband med anfallaren Femija Selmanovics inte helt friktionsfria övergång från VFK till VIF.

Men det finns inget ont som inte har något gott med sig.

Själv är jag säker på att VIF:s senaste värvningskupp är frukten av VFK:s framfart. Frank Rosendahl och hans mannar känner hur Raimo Käkelä flåsar dem i nacken, och jag klandrar dem inte. Konkurrens kan på så sätt vara en mycket stark drivkraft, ibland starkare än någon annan.

Men det handlar också om att inte hamna i fällan.

När den ekonomiska kostymen växer så finns det en risk att sömmarna till slut brister. I VIF:s fall är oron möjligen mindre, men jag hoppas att även VFK ser till så att inte utgifterna plötsligt skenar iväg.

Det vore olyckligt nu när Vänersborgsfotbollen är på sådan spännande frammarsch.

***
Börjar antalet fotbollsspelare att sina, eller är det bara en tillfällig sjukdomsvåg som härjar i området? Något måste det vara. Hur ska man annars tolka att minst fyra lokala lag fick ställa in sina matcher i helgen på grund av spelarbrist?

***
Inte heller på damsidan bör VIF:s dominans gentemot VFK längre ses som självklar. Anfört av spelare som Mirjam Bader och Emeli Andersson lär VFK bli en positiv överraskning i den västra trean.

***
Den största vinnaren när både VIF och VFK storsatsar är ju annars Wargöns IK, som suger upp varenda spelare som inte platsar i division 3. Där har vi redan nu en given seriesegrare.

***
Jag har en osviklig talang för att sätta mig i klistret, men jag får skylla mig själv när jag i förra veckans krönika sågade Edet FK, som uppenbarligen hade ställt upp med ett B-lag i den match jag hänvisade till. För detta ber jag om ursäkt. Men min åsikt står fast: Edet blir ett bottenlag i den södra fyran.

***
Själv är jag för övrigt barnsligt spänd på Hampus Ekströms val av klubb, när han i veckan (?) kommer hem från en långresa. Blir det VIF eller Skoftebyn? Jag tror på VIF.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*