Onsdagslistan: Största eldsjälarna

Götatränaren Marcus Tersing, som även haft en lång och framgångsrik spelarkarriär i fem olika klubbar, ligger bakom veckans Onsdagslista. Han funderade i banor på att ranka sina främsta medspelare, eller sin bästa tränare. Till slut valde Marcus dock att lyfta fram de som sällan står i rampljuset – materialarna, massörerna och lagledarna. Eller som han väljer att kalla dem: Eldsjälarna.

Det blir längre läsning än vanligt, men jag lovar er att det är värt tiden.


Inlands lag som vann Mellandagscupen 2002. Längst till vänster syns Jan Olof Stenfeldt, och nummer fyra från vänster i den övre raden är en ung… ja, yngre Marcus Tersing.

1. JAN OLOF STENFELDT, INLANDS IF
”Jag spelade i Inlands IF åren 2000-09 och hade förmånen att ha ’Janne’ Stenfeldt som lagledare. Det var ganska svårt att välja ordningsföljden på platserna 2-5, men nummer 1 på listan var given. Han skämde bort oss spelare och höll helt enkelt allsvensk klass som lagledare. Efter träningen slängde vi spelare våra träningskläder i en hög och gick hem. När man kom till nästa träning tog man ner sin korg och där låg ens träningskläder ihopvikta i den ordning man ville ha dem – i mitt fall byxor, strumpor, t-shirt och vindjacka. Jag får dåligt samvete när jag tänker på det nu i efterhand. Vi spelare tog det för givet och la inte en tanke på hur kläderna hade tagit vägen från golvet till korgen. Samma visa vid matcher; man kom till omklädningsrummet och där hängde alltid rätt tröja på rätt plats. Det här är dock bara två exempel av många, Janne var duktig på allt.”

2. JOHAN SÖDER, GÖTA BK 
”Min nuvarande klubb Göta BK måste 

givetvis ha med en person på listan, och det var inget svårt val vem det skulle bli – Johan Söder är en legend. Han bildade Göta för 70 år sedan och hjälper fortfarande till i klubben. Johan är idag 88 år och ’still going strong’. Ett exempel på hans hjärta och engagemang för klubben var när vi skulle kvala mot Sandared förra året. Vi hade spelarbuss och rullade in på parkeringen en timme och 30 minuter före avspark. Det stod en bil på parkeringen och när vi klev ur bussen så gick två personer ur bilen, det var Johan och hans fru. Johan gick fram till spelare och ledare och önskade lycka till. Ett väldigt känslosamt ögonblick förra året var den avgörande kvalmatchen mot Corner. Efter matchen då det stod klart att vi vunnit och säkrat en plats i division 4 för första gången i klubbens historia så kom Johan ut gråtandes och kramade om mig. Det värmde i hjärtat och jag är glad att han får uppleva detta, det är han väl värd.”

3. INGVAR ”HERDEN” LARSSON, SKOFTEBYNS IF
”Jag ska erkänna att när jag som ung kom upp i A-laget så var man lite rädd för honom. Gjorde man något dumt på eller utanför planen så fick man höra det. La man till exempel matchkläderna i fel hög så fick man sig en redig skrapa. Det ska tilläggas att jag själv ofta förtjänade all skit. Nuförtiden är det ett sant nöje att åka upp och kolla på ’Skofta’, vilket jag gör så ofta jag bara kan. Jag placerar mig på ’apberget’ och växlar alltid några ord med Ingvar, och en sak som är sig lik är hans analys av matchen. Det spelar ingen roll om det blir 5-0 till Skofta, i hans tyckte så ’slarvas det för mycket’. Ingvars plats på listan är given. Han är den jag mest förknippar med Skoftebyns IF.”

4. BRUNO ZETTERSTRÖM, TROLLHÄTTANS FK
”Bruno var massör under min tid i TFK. Jag hade problem med ryggen där så det blev en hel del tid på massagebänken. Det fanns inte en chans att man kan kunde slumra till där för Bruno har varit med om en hel del saker i sitt liv och han delar gärna med sig av dem i form av spetsade historier. Det var aldrig tråkigt när Bruno var i närheten. En riktig mysgubbe helt enkelt som jag uppskattade mycket.”

5. WEINE TENGBERG, SKOFTEBYNS IF
”Weine var med i ledarstaben när jag kom upp i SIF:s A-lag i mitten av 90-talet. Ett minne som dyker upp är när min forwardskollega på den tiden, Mathias Ewenborg, fick en smäll och blev liggande på planen. Då ryckte Weine ut med medicinväskan och tog fram en flaska och sprutade på den skadade foten. Efter en stund reste sig Ewenborg upp och spelade vidare halvleken ut. När vi satt i pausen upptäckte Ewenborg att strumpan blivit alldeles blå och klibbig nere vid foten, så han frågade Weine vad det det var för skit han sprutat på. Weine tog fram flaskan och sa: ’Oj, jag tog fel, det var sårspray. Men du spelade ju vidare så det funkade ju det med…’”

(Bilder: Stefan Bennhage, Carin Jakobsson, Andreas Olsson & Bengt Nilsson)

Tidigare Onsdagslistor:
26/2: Mest schizofrena spelarna
5/3: Årets genombrott

Är det någon eldsjäl du hade velat se på listan? Lägg en kommentar här nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*