Vänersborgs FK i ekonomisk kris


Vänersborgs FK har satt sig i en svår sits efter att ha gått back med över en halv miljon kronor under 2013. (Bild: Sebastian Lamotte)

Följande är ett utdrag ur en lång artikel, skriven av sportreportern Daniel Berggren, som idag publiceras i TTELA:

”Vänersborgs Fotbollsklubb befinner sig i en ekonomisk kris.
2013 blev ur ett ekonomiskt perspektiv en ren katastrof och föreningen har därmed en intern skuld som uppgår till en halv miljon kronor.
– Läget är allvarligt, säger Johan Möller, klubbens ordförande.

På den gröna rektangeln har Vänersborgs FK skördat stora framgångar under de senaste åren. A-laget har på kort tid lyckats ta två stora kliv framåt – från division 5 till division 3.
Men bakom kulisserna döljer sig en annan sanning.
Ekonomin har blött kraftigt.
Under verksamhetsåret 2013 gick VFK minus 561 768 kronor, vilket ger ett negativt eget kapital på 488 605 kronor.
– Det är skrämmande och jättetråkiga siffror. Det är ansträngt och vi har likviditetsproblem. Just nu jobbar vi med osthyvelprincipen. Vi sparar här och vi sparar där, samt sätter vissa köpstopp, säger Johan Möller.

Det finns flera anledningar till varför Vänersborgs FK presenterar ett så stort minusresultat för fjolåret. Den största, enligt klubben, är billotteriet som genererade ett minusbelopp på närmare 300 000 kronor.
– I grova drag kan man säga att vi bara lyckades sälja två tredjedelar av lotterna, medan tre tredjedelar av vinsterna gick ut. Det blev väldigt smärtsamt för oss rent ekonomiskt, konstaterar Möller.
Minskade sponsorintäkter, superbingons flopp, högre personalkostnader, en större satsning på A-laget samt stora kostnader för marknadsföring är andra faktorer som tyngde klubbens ekonomi.”

”Inom området personalkostnader ingår även tränarens och spelarnas arvoden. Tränaren Raimo Käkeläs ersättning motsvarar en normal halvtidstjänst, menar Johan Möller. Och i dags­läget har man elva spelare, samt 15 ledare i föreningen, som har arvode per match, vilka motsvarar 300 till 1 300 kronor.

Anser ni att detta är rimliga belopp?
– Vi har tittat på konkurrerande klubbar, och då ligger vår totalkostnad för A-laget i paritet med medellaget i division 3. Men om det är rimligt i sig är svårt att säga.

I dagsläget är det inte aktuellt att omförhandla spelarnas kontrakt. Man tittar på andra besparingar, men väljer främst att fokusera på ökade intäkter.”

Läs mer i tisdagens pappers-/e-tidning, och här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*