Krönika: När framgång kan bli dyrköpt

Verkligheten hann ikapp Vänersborgs FK.
Nu är frågan om man hinner sprinta ifrån den igen.
Och hur stor är egentligen konflikten mellan de sportsliga och ekonomiska ambitionerna?

Förra veckans största snackis var knappast svår att utse. Visst gick ryktena om att VFK inte fick ihop den finansiella biten, men reaktionen var ändå densamma nästan överallt: ”Oj, var det verkligen så illa?!”

Det är lätt att plocka fram pekfingrar och moralkakor, och även om problemen kanske framförallt finns på andra punkter i bokföringen så gillar de flesta att lägga fokus just på tränar- och spelarlöner. Och jag håller med, summorna är ofrånkomligen i högsta laget.

Samtidigt får man inte glömma att VFK också haft en rejäl portion otur. Till exempel såldes bara två tredjedelar av billotterna, medan samtliga vinster ändå gick ut. Dessutom föll man på målsnöret i kampen om att få arrangera lukrativa amatör-VM, som istället spelas i Estland i juli.

Men nog om det. Förhoppningsvis lyckas VFK sanera sin sargade ekonomi och i slutändan vända problemen till något positivt. Om Raimo Käkelä har ambitionen att skapa en ”vi-mot-världen”-känsla så har det aldrig funnits en bättre tidpunkt än nu.

Men nog måste det snurra i skallen på gode Raimo.

Som tränare är ens uppgifter rent sportsligt relaterade. Det handlar om att lyckas med de medel som ges, och man blickar sällan längre än nästa match. Framgång räknas i segrar, inte i pengar.

Men hur agerar man när det som i VFK:s fall vore – åtminstone hypotetiskt – rent skadligt med uppflyttning? Påverkas Raimo? Och spelarna? Man behövde ju inte ens läsa mellan raderna i tisdagens tidningsartikel för att inse att kassören Stefan Nordmark gärna skulle vänta några år med avancemanget till division 2.

Varför? Jo, orsakerna stavas så kallade ”proffsavtal”, utbildningsbidrag och ökade resekostnader. Lägg ihop dem och du får en kombination som skulle kunna bli dödsstöten för vilken förening som helst.

Nä, VFK:s X2000-resa skulle nog behöva ta ett längre stopp vid den hållplats som kallas ”nordvästra trean”. Själv hyser jag stor tilltro till att man löser problemen, även om det lär ta sin lilla tid.

Och missförstå mig rätt här – men när man trodde att den kommande division 3-säsongen inte kunde bli mer intressant, så var det precis vad den blev.

***
FCT stod för veckans största överkörning – 7-0 mot stackars Karlstad. Själv slogs jag mest av hur viktig Josef Daoud är för Trollhätteklubben, och vilken spännande säsong som står för dörren. Känslan är att FCT har sin bästa chans på flera år att utmana om en direktplats upp till superettan.

***
Sommartiden ställde säkert till det för flera i helgen, inte minst den domare som skulle ha dömt Trollhättans IF-Trollhättans FK U igår. Fem minuter före matchstart nådde en ledare domarens fru, som konstaterade att mannen låg och sov. ”Kan du väcka honom?”, frågade ledaren. ”Nä”, svarade hon. 

***
Helgens mest anmärkningsvärda inhopp bar bandyprofilen Alexander Mayborns signatur. För några veckor sedan hade han ödmjuka förhoppningar om att få spela några minuter i Vänersborgs IF:s U-lag, och nu har han redan fått pröva vingarna på A-lagsnivå. Blir han, som 29-åring, ett av lokalfotbollens stora utropstecken i år?

***
Många var de lokala klubbar som ställdes mot motstånd från division 4 Bohuslän/Dal under lördagen och söndagen. Halvorstorp förlorade med 1-5 mot Herrestad och Edet med 2-4 mot Vallen, medan Trollhättans BoIS spelade 2-2 mot Åsebro och Trollhättans FK besegrade Färgelanda med 3-1. Bohuslän/Dal-fyran kanske inte är – i relativa termer – så svag som en del vill hävda ändå?

***
Själv hade jag tänkt sätta lite pengar på VFK som seriesegrare, men när oddset plötsligt störtdök så försvann också samtliga incitament. Jag tror dock fortfarande att laget placerar sig överst i sin trea. Magkänslan säger det.

***
Vilka herr- och damlag jag tror på lär ni bli varse i april, då samtliga serier ska tippas här på Fotbollsbloggen. Först ut är herrarnas division 3 Nordvästra, som granskas den 10 april. Hoppas att ni ser fram emot det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*