Fotbollsbloggen tippar: Division 4 Södra

Lokalrivalerna Göta och Edet återfinns i år i samma serie. Fotbollsbloggen förutspår att ett av dessa lag får kvala sig kvar, medan det andra kan se tillbaka på en placering i tabellens ingenmansland. Vilket som är vilket? Det kan ni se här nedan.

Läs och tyck gärna till, mina damer och herrar. 

DIV 4 SÖDRA GÖTALAND (HERRAR)

1. Borås AIK
———————————-
2. Gerdsken
3. Byttorp
———————————-
4. Holmalund
5. Bergdalen
6. Göta
7.
Sätila
8. Brämhult
9. Annelund
———————————-
10. Edet
———————————-
11. IFK Örby
12. Gällstad


Göta, här i fjolårets möte med Trollhättans FK, förväntas hamna i mitten av tabellen när Fotbollsbloggen får säga sitt. (Bild: Toni Andersson)

1. BORÅS AIK
Kommentar:
Laget slutade på andra plats i fjolårets serie, men misslyckades med att kvala sig upp till trean. I år är målsättningen med andra ord given. Borås AIK har inte tappat en enda spelare, och bygger sin framgång – enligt Borås Tidning – kring målspottaren Robin Yarsuvat (tolv fullträffar ifjol), lagkaptenen Hoshiyar Solaimani samt rutinerade Henrik Svedberg. Baik, som även är framstående inom futsal, har dessutom stått för en bra försäsong och vunnit mot division 3-lag som Fristad samt Hestrafors.

2. GERDSKEN
Kommentar:
Alingsåslaget tog enkelt hem division 5 ifjol och har en intressant blandning av ungt och rutinerat. Bröderna Profozic – Alexander samt Kristofer – har nyckelroller, och den sistnämnde vann skytteligan på 27 mål. Alexander gjorde ”bara” 14, lika många som lagkamraten Lars-Petter Björk. Viktigaste spelaren är dock ruskigt duktige målvakten Erik Andersson, som bland annat representerat Gunnilse i division 2.

3. BYTTORP
Kommentar:
Det mesta som skrivs om Byttorp handlar om Fredrik Berglund, anfallaren som rönte stora framgångar i Elfsborg och flera andra nordiska klubbar. Ifjol gjorde han elva mål, och var med det näst mest produktiv i laget. Till denna säsong har Byttorp fått förstärkning i form av brodern Michael Berglund (Norrby), som även han är anfallare. Det bådar gott för laget som slutade fyra ifjol, och som har stått för några riktiga fina insatser – inte minst 4-1 mot Holmalund – under försäsongen.

4. HOLMALUND
Kommentar:
Nye tränaren Teddy Lucic – han behöver ingen närmare presentation – har fått ta över ett lag som åkte ur division 3 i höstas. I kvalet blev det tre raka förluster, och en var mot årets seriefavorit, Borås AIK. Hur bra Holmalund är i år är svårt att veta då resultaten har varierat kraftigt, men man tycks ha värvat klokt och bland annat fått in Anthon Gustavsson (FCT). Räcker det till en topplacering? Jag tror det.

5. BERGDALEN
Kommentar:
Bergdalen har högtflygande drömmar och det kanske beror på att man slagit Fristad och Gällstad samt kryssat mot Kinna under försäsongen. Spelande tränaren Rares Bota har visserligen lämnat för Norrby, men visst ska förutsättningarna finnas för att förbättra fjolårets åttondeplats. Kanske kan den nya konstgräsmattan på Björkängsvallen också ge en positiv injektion.

6. GÖTA
Utropstecken:
Niclas Graff. 26-åringen är alldeles för bra för att spela i division 4 och gör mycket nytta på offensiv planhalva. Provtränade med FCT för någon säsong sedan, och bevakas säkert fortfarande av klubbar högre upp i seriesystemet.
Frågetecken: Räcker bredden till? Göta har haft stora problem med skador under försäsongen och det innebar att tränaren Marcus Tersing fick sitta på bänken i någon match. Förhoppningsvis behövs inte det framöver, men man vet aldrig.
Kommentar: Delvis tack vare andra lags sjabbel med att hålla reda på avstängda spelare tilldelades Göta en kvalplats, och så småningom säkrade man också uppflyttning till division 4. Där behöver man definitivt inte be om ursäkt för sin medverkan. Truppen innehåller väldigt mycket fotbollskunnande, och om skadorna lyser med sin frånvaro så kan det mycket väl bli en topplacering. Högstanivån är nämligen hög, och Göta verkar också ha arbetat upp både den fysiska och mentala stabilitet som krävs för att prestera jämnt över en hel säsong. Dessutom imponerar listan över nyförvärv, och då tänker jag främst på Joakim Berg och Marcus Olsson (båda Edet), samt Thomas Schwarzlmüller (Västerlanda) och målvakten Stefan Abrahamsson (Ödsmål).

7. SÄTILA
Kommentar:
Sätila slutade på tredje plats ifjol, som nykomling i division 4. Det andra året riskerar att bli betydligt svårare då man inte presterat något vidare under försäsongen, och dessutom tappat skarpskytten Mathias Dahlberg (Kinna), som gjorde 15 mål förra året. Där har man en del att ersätta – näst bäste målskytt stod endast för fem fullträffar under samma säsong.

8. BRÄMHULT
Kommentar:
Brämhult var inte förra säsongens mest publikfriande lag, direkt. Man spelade snålt bakåt och lika snålt framåt (målskillnad: 37-37) och verkar vara ett disciplinerat gäng. Nu har dock 16 av de gjorda målen försvunnit då Edvin Salihi (Kållered) lämnat. I nuläget är det svårt att se vem som ska ersätta honom.

9. ANNELUND
Kommentar:
Med Kristoffer Holméns ankomst är nu Holménarna sex till antalet i Annelund – Gabriel, Björn, Robert, Tobias, Johan och så Kristoffer. Den sistnämnde bidrar med en känslig fot och stor löpkapacitet, och blir således mycket viktig. Därutöver har kommersen varit lugn, och det största avbräcket för Annelund är egentligen anfallaren Tobias Bayard, som satsar på studierna och är tämligen osäker till spel.

10. EDET
Utropstecken:
Victor Lundin. Den 21-årige mittfältaren har mycket boll i sig och har bidragit med många mål och framspelningar under försäsongen. Han lär få en viktig roll i ett ungt Edet.
Frågetecken: Kommer Andreas ”Kärna” Ramm att spela, och i så fall hur mycket? Tidigare i våras var karriären, enligt honom själv, över på grund av en knäskada, men comebacken dröjde inte länge. Kanske blir ”Kärna” en joker i jakten på nytt kontrakt.
Kommentar: Rubrikerna har främst varit dystra i Edet FK på senare år, och efter sammanslagningen 2012 har det mesta gått åt fel håll. Under vintern har man tappat flera spelare – däribland Marcus Olsson och Joakim Berg – till lokalrivalen Göta, och stommen i årets Edet är ung, väldigt ung. Nye tränaren Christian Hultberg tycks ha fått till organisationen, men frågan är om det räcker för laget, som kommer att slå rejält ur underläge mot nästan alla motståndare.

11. IFK ÖRBY
Kommentar:
Örby vann division 5 Södra förra året, en poäng före Södra Ving, som Göta tvingades kvala mot i höstas. Laget har blandat och gett under försäsongen – bästa kvittot var segern mot division 3-laget Kinna – men man har samtidigt många duktiga spelare i truppen. Tre att hålla extra koll på är Jesper Selin, Christoffer Damberg och Adam Josefsson. Den sistnämnde blev Örbys bäste målskytt ifjol med sina 17 baljor.

12. GÄLLSTAD
Kommentar:
Flera spelarförluster och få nyförvärv borde innebära en placering i tabellens nedre skikt för Gällstad, trots att man slutade femma ifjol. Några resultat sticker ut under försäsongen, däribland hemska 1-9 mot seriekollegan Byttorp. Må så vara att man samma dag mötte Dardania i DM, men Gällstad ser ändå ut att gå mot ett tufft år i den södra fyran.

Vad tycker ni om Fotbollsbloggens tips? Kommentera gärna!

Tidigare tippade serier:
10/4: Division 3 Nordvästra (herrar)
15/4: Division 4 Norra (herrar)
15/4: Division 3 Dalsland (damer)


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*