Fotbollsbloggen tippar: Division 4 Bohuslän/Dal

Fotbollsbloggen fortsätter att tippa serier – tar det någonsin slut? – och beger sig denna gång till angränsande landskap. Det är nämligen herrarnas division 4 Bohuslän/Dal som ska avhandlas, där både Mellerud och Åsebro återfinns denna säsong.

DIVISION 4 BOHUSLÄN/DAL (HERRAR)

1. Herrestad
———————————-
2. Mellerud
———————————-
3. Vallen
4. IFK Lane
5. Skärhamn
6. Svarteborg/Dingle
7. Åsebro
8. Ödsmål
9. Färgelanda
10. Viken
———————————-
11. Stigen/Ellenö
12. Bengtsfors


Åsebros veteran Martin Scherdin får en viktig roll i laget denna säsong, då man tappat flera tongivande spelare. (Bild: Sebastian Lamotte)

1. HERRESTAD
Kommentar:
Som staden Uddevallas tredje bästa lag har Herrestad en gynnsam position, då både Oddevold och IFK Uddevalla återfinns i division 1. Det har märkts under vinterfönstret där en kvintett har tillkommit från den sistnämnda klubben. Därutöver har Herrestad bland annat värvat Jonas Larsson från Vänersborgs IF. Att man slutade på en blygsam sjätteplats ifjol må så vara, i år bör det offensiva laget skörda stora framgångar och kanske drar man det längsta strået i en serietopp som lär bli ohyggligt jämn.

2. MELLERUDS IF
Utropstecken:
Fredrik Larsson. Anfallaren har under försäsongen etablerat sig som Markus Svenssons arvtagare. Larssons näsa för mål kan mycket väl ge honom segern i seriens skytteliga.
Frågetecken: Räcker rutinen? Mellerud har en ungdomlig trupp med oändligt stor talang, men tyvärr krävs oftast mer om man ska ta hem en serie.
Kommentar: Melleruds stomme är de lovande ungdomar som åkte ur division 3 ifjol. Den erfarenheten var kanske inte så trevlig just då, men den lär bli värdefull under den kommande säsongen då laget förväntas tillhöra toppen i Bohuslän/Dal-fyran. Att nyförvärvet Flamur Mollapolci bara blev kvar i någon månad innan han fortsatte vidare till IFK Åmål är givetvis synd, men det finns fler nytillskott som kommer att bidra med kvalitet, inte minst bröderna Tim och Robin Svensson (båda Åsebro). Resultaten under försäsongen vittnar hur som helst om att Mellerud kan få ett fint – kanske till och med oförglömligt – år.

3. VALLEN
Kommentar:
Vallen parkerade på fjärde plats när det senast begav sig, efter en poängmässigt förhållandevis skral höst där man slarvade bort chansen till att nå kvalplatsen. I vinter har man värvat ett par namn på olika positioner, och dessutom fått tillgång till sin egen konstgräsplan på Stora Höga IP, Sveriges första miljöcertifierade konstgräs ”med geologiskt fyllnadsmaterial”. Vad nu det betyder. Hur som helst, Vallen blir att räkna med i år också, och man har framförallt fått behålla målfarlige Hampus Andersson, som satte 15 bollar ifjol. Bland nyförvärven sticker duktige mittfältaren Joel Pettersson (Stigen/Ellenö) ut mest.

4. IFK LANE
Kommentar:
IFK Lane har sannerligen blandat och gett under försäsongen. Man förlorade stort mot Edet, men pressade både Stångenäs och Vänersborgs IF. Nye tränaren Mikael Pedersen (Stala IF) lär ändå få svårt att upprepa fjolårets andraplats. Konkurrensen i serien är tuff och man har förlorat sin bäste spelare i form av Rickard Johansson (Oddevold), som blev skytteligatrea förra året med sina 18 mål. Han blir givetvis väldigt svår att ersätta.

5. SKÄRHAMN
Kommentar:
Skärhamns division 5-sejour blev ettårig, och laget säkrade i höstas seriesegern. Den avgörande händelsen var vårvärvningarna av Fernando Fuentes och Erik Johannesen (båda Västra Frölunda), som bidrog starkt till avancemanget. Johannesen gjorde bland annat 21 mål. I vinter har fokus legat på att behålla tongivande spelare, och man har dessutom lyckats få in Erik Johannesens yngre kusin, med förnamnet Arvid (Västra Frölunda). Han är ett bra tillskott i ett Skärhamn som haft en klart godkänd försäsong resultatmässigt.

6. SVARTEBORG/DINGLE
Kommentar:
Svarteborg slutade på tredje plats ifjol och hade en galen målskillnad – 70 gjorda, 55 insläppta. Då hade man ettan och tvåan i seriens skytteliga, men nu har både Marcus Knutsen (23 mål, Stigen/Ellenö) och Jonas Larsson (21, IFK Uddevalla) försvunnit. Dessutom har även lagkaptenen och mittfältaren Jesper Andersson lämnat för IFK Uddevalla. På tränarfronten är det en duo, 26-årige Martin Johansson samt 30-årige Kosta Mirich, som har huvudansvaret i år. De får en svår uppgift att upprepa fjolårets tabellposition, även om Nermin Omerovic (Vänersborgs IF) är ett av flera duktiga nyförvärv i klubben.

7. ÅSEBRO
Utropstecken:
Albin Broberg. Mittfältaren, som är född 1996, har underbar teknik och älskar att finta bort sin motståndare. Han har spelat på kanten under försäsongen, men lär även få chansen centralt i banan under säsongen som kommer.
Frågetecken: Kan startelvan hålla sig skadefri? Åsebro har en bra, men tunn, trupp. Därför är det också svårt att sia var i tabellen laget kommer att parkera efter att 12 omgångar avverkats.
Kommentar: Mycket har hänt i Åsebro sedan serien slutade, och allt är långtifrån positivt. I kategorin ”dåliga nyheter” finner vi först och främst att både Flamur Mollapolci (Mellerud/IFK Åmål) och Kreshnik Bytyqi (IFK Åmål) lämnat klubben, men de är inte ensamma om det valet. Ändå har Åsebro fortfarande en spännande spelartrupp, ledd av evigt unge Martin Scherdin och duktige Argjend Mollapolci. I bästa fall kan det bli en placering bland de tre främsta, men i värsta fall också en plats bland de tre sämsta. Så svårtippad är årets upplaga av Åsebro.

8. ÖDSMÅL
Kommentar:
Ödsmål verkar ha en ruggigt bred trupp. Mot Grohed (seger 3-1) saknade laget, enligt egen utsago, 18 spelare, men lyckades ändå få fram en konkurrenskraftig startelva. Den bredden är ett ess som fjolårets tabellsexa säkerligen kommer att dra fram ur rockärmen under säsongens gång. Ett annat ess är anfallaren Filip Bergholtz, som gjorde 16 mål ifjol och som blir minst lika viktig nu i ett Ödsmål som faktiskt presterat över förväntat under försäsongen.

9. FÄRGELANDA
Kommentar:
Färgelanda slutade på nionde plats ifjol, och det mesta tyder på att det blir en liknande placering i år. Laget har haft förtvivlat svårt att vinna matcher under försäsongen, och det har faktiskt bara blivit en seger: 4-2 mot Gilleby. Spelet har kanske inte varit lika pjåkigt, men faktum kvarstår: Färgelanda har inte kvalitén att blanda sig i toppstriden, men bör inte heller behöva bli indraget i kampen kring det nedre strecket.

10. VIKEN
Kommentar:
Viken hamnade på åttonde plats ifjol, trots att man gjorde näst minst mål av samtliga lag. Under försäsongen har produktionen framåt varit bättre, men sådant har ju också sitt pris – Viken har nämligen också tvingats vittja sitt eget nät vid förhållandevis många tillfällen under vintern/våren. Kanske är det publikfriande spelet en konsekvens av att nye tränaren Magnus Wallin (IFK Åmål) har kommit in. Wallins kontakter har i alla fall inneburit att Viken varit mycket lyckosamt på spelarmarknaden och bland annat plockat in Gustav Lindh (IFK Åmål) samt Andreas Jonsson (Tösse). Hur långt räcker det? Svårt att säga.

11. STIGEN/ELLENÖ
Kommentar:
Resultaten under träningsmatchandet har tydligt visat att Stigen/Ellenö är ett lag som vet hur man försvarar det egna målet. Men det ena utesluter ju som bekant inte det andra, och även målproduktionen har överlag varit imponerande. För det kan man bland annat tacka nye Marcus Knutsen (Svarteborg/Dingle), som vann skytteligan ifjol och som nu lär bli en värdefull tillgång i de främre leden. Åt andra hållet har dock viktige mittfältaren Joel Pettersson gått, och överlag är det därmed kanske status quo på in/ut-fronten i Stigen.

12. BENGTSFORS
Kommentar:
Bengtsfors har seriens kanske bäste spelare i Robin Jansson, som tidigare tillhörde FCT:s organisation och som påstås ha tackat nej till ett belgiskt anbud för att istället återvända till Bengtsfors. Så kan det gå. Jansson lär dock få ännu mer hjälp i offensiven i år, då föreningen har värvat spelare som nyttige targetplayern Almir Aldzic (Ed). I slutändan är risken dock stor att Bengtsfors får stryka på foten, som nykomling i en tuff serie.

Vad tycker du om Fotbollsbloggens tips? Kommentera gärna!

Tidigare tippade serier:
16/4: Division 4 Södra (herrar)
15/4: Division 3 Dalsland (damer)
15/4: Division 4 Norra (herrar)
10/4: Division 3 Nordvästra (herrar)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*