Fotbollsbloggen tippar: Division 3 Västra

Det vankas praktiskt taget derby i varannan omgång i årets damtrea, där såväl Vänersborgs FK som Vänersborgs IF, Trollhättans BoIS och Wargön återfinns. Och det är de två Vänersborgslagen som spås få den mest framgångsrika säsongen. Men ja, när hade Fotbollsbloggen egentligen rätt senast? Nä, exakt.

DIVISION 3 VÄSTRA (DAMER)

1. Edsvära-Norra Vånga
———————————-
2. Vänersborgs FK
———————————-
3. Vänersborgs IF
4.
Främmestad
5. Mellby
6. Trollhättans BoIS
7.
JK10
8. Wargön
———————————-
9. Gauthiod U
10. Vedum


Wargöns IK och Vänersborgs IF hade två heta duster ifjol, och det blir lika många i år då lagen – tillsammans med Trollhättans BoIS samt Vänersborgs FK – är konkurrenter i den västra damtrean. (Bild: Kent Eng)

1. Edsvära Norra Vånga
Kommentar:
Ifjol slutade ENV på tredje plats i tabellen, och man släppte då in aningen för många mål (31) för att konkurrera på allvar om uppflyttning. Tendensen under försäsongen har varit lite densamma, men samtidigt är detta också kanske seriens mest produktiva lag på offensiv planhalva. Mycket handlar där förstås om Alma Mörk, som vann skytteligan med sina 18 mål ifjol, samt Annika Birgersson, som stod för elva fullträffar.

2. Vänersborgs FK
Utropstecken:
Mirjam Bader. 16-åringen är stor, stark och snabb, och hennes 17 mål ifjol var en stor anledning till att VFK till slut gick upp.
Frågetecken: Klarar laget att ta klivet från division 4 till 3? Det är ett stort steg mellan serierna, med båda tuffare närkamper och snabbare spel.
Kommentar: VFK är en spännande och ung nykomling som garanterar publikfriande fotboll på Vänersvallen. Nye tränaren Patrik Forsberg, som tidigare bland annat coachat VIF-damerna, är en bra instruktör och har många utvecklingsbara spelare i laget. Dessutom har han fått in en väldigt betydelsefull ledargestalt i form av 20-åriga Sanna Romell (Mossens BK), som dessutom har rutin från spel i högre divisioner. Kanske har VFK släppt in lite väl många mål under försäsongen, men man har också gjort ännu fler. Känslan är att det blir en bra säsong för laget, kanske exceptionellt bra till och med.

3. Vänersborgs IF
Utropstecken:
Ellinor Ivehag. 18-åringen var tidigare ytter, men har nu skolats om till mittback. Där har hon briljerat under försäsongen.
Frågetecken: Vem ska göra målen? VIF är fortfarande alltför tamt på offensiv planhalva, och det är fortfarande lite osäkert vem som ska kliva fram och sätta de chanser som ges.
Kommentar: Vänersborgs IF hamnade på en meriterande fjärdeplats ifjol, men var aldrig nära att hota i toppen av serien. Till denna säsong har laget värvat in både bredd och kvalitet, och kanske har det bästa nyförvärvet inte kommit ännu, i form av tekniska 17-åringen Charlotte Selbekk, som väntar på klartecken för spel från Fifa. VIF har dock samtidigt tappat några startspelare, och en av dessa var väldigt tongivande: Sanna Fransson, mittbackskuggen, har tagit en paus. Någon defensiv i kris är det dock inte tal om – snarare tvärtom. Laget har varit oerhört tajt bakåt under försäsongen och släppt in ytterst få mål. Det lär räcka långt, kanske till och med till en topp 3-placering.

4. Främmestad
Kommentar:
Främmestad är ett offensivt och frejdigt lag som blir en av de stora attraktionerna i årets västra trea. Ifjol slutade laget på andra plats i division 4, två poäng före Vänersborgs FK, och hade seriens klart bästa målskillnad. Man hade då också en riktig skarpskytt i Elsa Nilsson, som gjorde hälften av lagets alla mål – 28 av 56. Under vintern har FIK också förstärkt truppen klokt och höjt medelåldern betydligt genom att ta in duktiga duon Mikaela Gustafsson och Sanna Johansson, som båda tidigare har representerat Gauthiod.

5. Mellby
Kommentar:
Trots en femteplats var det bara två lag som gjorde färre mål än Mellby ifjol. Även under försäsongen har laget haft problem med målskyttet i allmänhet, och med att vinna matcher i synnerhet. Mellby är dock i grunden ett starkt kollektiv som aldrig ger upp, och som – av någon märklig anledning – ofta är bättre på borta- än hemmaplan.

6. Trollhättans BoIS
Utropstecken:
Agnes Karlsson. Anfallaren drabbades av körtelfeber i vintras, men såg innan dess väldigt vass ut med sin explosivitet och målfarlighet inuti straffområdet.
Frågetecken: Vad händer om målvakten Sofia Andersson går sönder? TBIS har tappat löftet Hilma Lundqvist till Gauthiod och har några få alternativ till Andersson, men inget som är helt optimalt.
Kommentar: TBIS senaste seger i seriesammanhang sträcker sig ända tillbaka till den 26 juni, då fjolårets jumbo Hudene besegrades med 2-0 på Torsbovallen. Därefter följde en mindre positiv svit som sånär såg till att laget åkte ur division 3. Sedan dess har dock ganska mycket hänt. TBIS har bytt spelsystem till en mer offensiv 4-3-3-formation, och dessutom kryddat den befintliga truppen med spelare som Moa Rylén (Edet) och Ida Falkeling (Valbo FF). Några få spelare har slutat, men allt som allt bör laget kunna prestera bättre än ifjol. Och nog blir starten intressant – TBIS stöter nämligen på tre nykomlingar direkt: VFK, Främmestad samt Vedum.

7. JK10
Kommentar:
JK10 hade en tung fjolårspoäng och lyckades bara skramla ihop tio poäng på 18 matcher. På senare år har laget tappat väldigt många spelare till klubbar i högre divisioner, och trots att många duktiga är kvar så är JK10 långtifrån en seriefavorit. Under försäsongen har laget läckt betänkligt bakåt, och man släppte in 17 mål under de fyra första matcherna. Visst har man Sofia Karlsson, som gjorde 14 mål i division 2, men det räcker ändå inte till serieseger i år, tyvärr.

8. Wargön
Utropstecken:
Fanny Frisk. 16-åringen har klivit fram som Wargöns stora målskytt under försäsongen, och visat att hon har både bra touch på bollen och fin spelförståelse.
Frågetecken: Räcker bredden till? WIK har definitivt spetsen, men det begränsade antalet spelare borde vara en källa till oro.
Kommentar: Inte mycket har hänt i WIK-lägret sedan i höstas, då klubben slutade på sjunde plats i serien. Ella Ekström har gått till Åsaka, samtidigt som den rutinerade ytterbacken Terese Ullgren Karlsson har gjort comeback. Åldersspannet inom truppen är också brett – från 14 till 35. Bland de äldre blir meriterade Erika Karlsson viktig. Hon hade problem med skador ifjol men lär spela desto mer i år. Betydelsefull är också målvakten Emma Weyhing. Under försäsongen har resultaten varit klart godkända, och Wargön lär placera sig ungefär på samma del av tabellen som när det senast begav sig. Målsättningen? Den måste vara att göra det bättre än vad som var fallet då.

9. Gauthiod U
Kommentar:
Gauthiod har givetvis en mycket kompetent trupp, men i en A-lagsserie brukar sällan andralag klara sig särskilt bra. Visst, man tog hem Utveckling Elit på ett övertygande sätt ifjol – med elva segrar av tolv möjliga – men i årets första träningsmatch blev det förlust mot Arentorp Helås U med 1-8. Summa summarum är det ytterst svårt att sia om hur säsongen ska arta sig för Gauthiod, men gissningsvis är det ändå ingen slagpåse vi talar om här.

10. Vedum
Kommentar:
50 insläppta mål var dubbelt så många som tvåan Främmestad, men Vedum säkrade ändå till slut förstaplatsen i sin division 4-serie. Stor del i det hade givetvis spelande tränaren Sandra Johansson, som var ett ständigt orosmoment och totalt gjorde 22 mål. Däremot har man tappat Lorraine Otterborg (Arentorp Helås), som också bidrog starkt till fjolårets starka offensiv, och målsättningen – inte minst på grund av lagets status som nykomling – måste vara att säkra nytt kontrakt i år.

Vad tror du om Fotbollsbloggen tips? Kommentera gärna!

Tidigare tippade serier:
23/4: Division 2 Södra (damer)
22/4: Division 6 Trollhättan (herrar)
20/4: Division 5 Nordvästra (herrar)
19/4: Division 2 Bohuslän/Dal (damer)
18/4: Division 1 Södra (herrar)
17/4: Division 4 Bohuslän/Dal (herrar)
16/4: Division 4 Södra (herrar)
15/4: Division 3 Dalsland (damer)
15/4: Division 4 Norra (herrar)
10/4: Division 3 Nordvästra (herrar)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*