Fotbollsbloggen tippar: Division 2 Norra

För några veckor sedan tippade Fotbollsbloggen att Skoftebyns herrlag skulle sluta tvåa i sin serie. Och eftersom jag gillar konsekvens – nja, det är faktiskt bara ett simpelt sammanträffande – så är det helt logiskt att även damlaget förutspås hamna på samma placering, fast då i division 2 Norra.

Rätt eller fel? Döm själva, mina damer och herrar.

DIVISION 2 NORRA (DAMER)

1. Töreboda
———————————-
2. Skoftebyn
3.
Falköpings FK
4. Hörnebo
5. Råda
6. Fagersanna/Mölltorp-Brevik
7. Ulvåker
8. Arentorp Helås
———————————-
9. Jula
10. Våmb


Skoftebyn jagar en framskjuten placering i damernas division 2. Här syns laget i ett möte med Trollhättans FK från 2012. (Bild: Kent Eng)

1. TÖREBODA
Kommentar:
Törebodas damer är nyss hemkomna från ett träningsläger i turkiska Antalya, och där lades kanske grunden till en framtida serieseger. Laget har egentligen bara en plump i protokollet under försäsongen, och det var 0-5 mot vassa Borås GIF. I övrigt har det blivit idel segrar, och stora sådana dessutom. Att slå fjolårets tabelltrea Hörnebo med 4-2 var också ett styrkebevis. Bredden är dessutom Törebodas främsta ess i rockärmen, vilket inte minst illustreras av att tre spelare gjorde fler än tio mål ifjol.

2. SKOFTEBYN
Utropstecken:
Emma Eriksson. Den 18-åriga anfallaren var redan ifjol Skoftebyns bästa målskytt (tolv fullträffar), och verkar i år vara i ännu bättre form. Eriksson blir en mardröm för många motståndarförsvar.
Frågetecken: Kan Caroline Jönsson hålla sig skadefri? Skoftebyn har egentligen bara en enda målvakt, så hennes fysiska status blir viktig under året.
Kommentar: Skoftebyn hade farhågor om att behöva genomföra en kraftig generationsväxling till denna säsong, men den har inte blivit av. Stommen i laget är dock fortfarande väldigt ung, och det yngre gardet leds av 17-åriga Isa Mossberg, som satte fem bollar ifjol. Bland nyförvärven återfinns Elvira Thorsson (Edet), och i den gruppen kan både Linnea Hed och Elvira Lundqvist räknas in, då ingen av dem spelade ifjol. Dessutom är Sara Ivankovic, som kom i höstas från Rössö, nu med direkt från säsongsstarten och lär bli en nyttig injektion. Förra året slutade Skoftebyn på fjärde plats, och många fina resultat under försäsongen indikerar att målsättningen måste vara att förbättra den placeringen. Det tror jag också att man lyckas med.

3. FALKÖPINGS FK
Kommentar:
FFK var ifjol överlägsen segrare av division 3 Norra, med 14 segrar av 18 möjliga och 51 plusmål i statistiken. Nathalie Jansson var då lagets största profil, och hennes 27 fullträffar räckte till en andraplats i skytteligan. Under årets försäsong har laget blandat och gett, men att man pressade Borås GIF – storfavoriten i den södra tvåan – och ”bara” förlorade med 1-2 indikerar att man blir att räkna med.

4. HÖRNEBO
Kommentar:
Hörnebo slutade på tredje plats ifjol, och släppte då in aningen för många mål för att kunna utmana omöjliga Skövde KIK samt lite mer mänskliga Töreboda. Nu förlorade man visserligen (2-4) mot det sistnämnda laget i DM för bara några veckor sedan, men i övrigt har försäsongen gått i segerns tecken. Hörnebo har besegrat lag som Tidaholm, Ulricehamn och Skara, och Michaela Heder – som satte 17 bollar förra säsongen – har fortsatt att hitta nätet. Att Hörnebo fick ställa in genrepet mot Vadstena på grund av brist på spelare var förhoppningsvis en engångsföreteelse, och i så fall lär Hörnebo bli ett topplag.

5. RÅDA
Kommentar:
Råda slutade femma under föregående säsong, och har säkert ambitioner som är större än så. Laget, som fått en ny tränare i form av Jan-Olof Svensson, har matchat flitigt under försäsongen. Resultatet? För det mesta bra, faktiskt. Nu har man visserligen tappat landslagsspelaren Ebba Handfast (Lidköpings FK), som gjorde näst flest mål ifjol, men viktiga Rebecka Hiramsson Milos är kvar. Den sistnämnda stod för 17 fullträffar under förra året.

6. FAGERSANNA/MÖLLTORP-BREVIK
Kommentar:
Fagersanna/Mölltorp-Brevik (försök att säga det lagnamnet fort) slutade på sjätte plats ifjol, trots att man spelade en fotboll som borde ha räckt till en placering på den övre halvan. Men givmildheten bakåt kostade till slut för mycket, och då kvittade det att duktiga Ellen Nordh gjorde hela 23 mål. Nordh har fortsatt att leverera under försäsongen, men F/M-B har ändå haft svårt att vinna matcher. Det måste vara ett orosmoln, om något.

7. ULVÅKER
Kommentar:
Ulvåker parkerade precis ovanför nedflyttningsstrecket ifjol, men med ganska god marginal (nio poäng) ned till JK10. Egentligen släppte man inte in så sanslöst många bollar då, utan problemet var målfabrikationen: 25 fullträffar på 18 matcher. Lite bättre har det sett ut under försäsongen, men på grund av de inte alltför högkvalitativa motstånden så är det svårt att dra någon riktigt slutsats från det. Känslan är dock att Ulvåker lär förbättra sin position jämfört med ifjol.

8. ARENTORP HELÅS
Kommentar:
Arentorp Helås är nykomling i division 2 efter att man joggat hem trean genom att vinna 14 av 16 matcher, och gå obesegrat under säsongen. Någon sådan svit lär det inte bli i år. AHFK kryssade visserligen mot Lödöse Nygård i en tidig träningsmatch, men övriga resultat imponerar inte något vidare. Laget har inte heller någon målskytt som sticker ut i mängden, utan man lutar sig mot flera spelare med stor potential. En att hålla extra koll på är unga Emma Larsson, dotter till Varaslättens kanske bäste spelare någonsin, med förnamnet Anders. Min stora idol, för övrigt.

9. JULA
Kommentar:
Jula kvalade sig upp i tvåan, då man hamnade efter Falköpings FK i fjolårets tabell. Under försäsongen har de största problemen funnits på offensiv planhalva, och faktum är att laget bara har lyckats göra mer än ett mål vid ett tillfälle (4-0 mot Kinne-Vedum/Källby). I övrigt har det blivit några uddamålssegrar och många stora förluster, vilket naturligtvis inte är ett gott tecken. Nä, en stor del av Julas hopp sätts till anfallaren Lisa Persson, som gjorde 23 mål ifjol och som blir viktig i klubbens jakt på nytt kontrakt.

10. VÅMB
Kommentar:
Våmb och Ulvåker gick knappt att separera ifjol. Lagen hade ungefär lika många poäng, gjorde ungefär lika många mål och släppte in ungefär lika många. Men till skillnad från Ulvåker så har Våmb haft den fula ovanan att förlora majoriteten av sina träningsmatcher under vintern och våren. Det offensiva spelet har dock blivit bättre allt eftersom, och förhoppningsvis kan Olivia Sandahl göra fler än de sex mål som hon toppade lagets interna skytteliga på ifjol. Det lär behövas om Våmb ska kunna säkra nytt kontrakt.

Vad tycker du om Fotbollsbloggens tips? Kommentera gärna!

Tidigare tippade serier:
24/4: Division 3 Västra (damer)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*