Charlotte vann kampen mot Fifa


Charlotte Selbekk har väntat länge på att få spela matcher med Vänersborgs IF, och nu får hon äntligen göra det. (Bild: Sebastian Lamotte)

Hon stoppades av ett stelbent regelverk.
Men efter nio månaders kamp får nu Charlotte Selbekk spela fotboll i Vänersborgs IF.
– Det är en lättnad, säger 16-åringen.

Under sommaren 2013 flyttade Charlotte Selbekk till Vänersborg för att börja på bandygymnasiet och samtidigt representera allsvenska Kareby.
I samma veva skrev hon över sig från den norska klubben Haslum IL till Vänersborgs IF, men när övergångspapperna skickades in så fick man avslag från Fifa och Svenska fotbollförbundet (SvFF).
En ny regel gällande internationella övergångar för spelare under 18 år satte stopp.
– Bakgrunden är att danska Midtjylland tog hit afrikanska pojkar som sedan inte höll måttet och stod utan både försörjning och förmyndare. Jag förstår att regeln behövs, men det här var bara dumt, säger Carina Sjöö, damfotbollsansvarig i VIF.

Med hjälp av Gerhard Sager, ordförande på Västergötlands fotbollförbund, och Charlottes pappa Thomas Selbekk har VIF försökt att påverka ärendet i en positiv riktning.
Redan i mars såg man också ut att nå en lösning, men då införde Fifa plötsligt ett köpstopp för Barcelona med anledning av klubbens värvningar av minderåriga spelare, och det satte hela processen i gungning.
Så sent som igår fick dock VIF och Charlotte Selbekk beskedet att hon – tillsammans med flera andra spelare i liknande situationer – hade beviljats dispens från regeln av SvFF.
– Det känns väldigt bra att kunna få spela matcher och inte bara behöva träna. Det är en lättnad, säger Charlotte som har fått se de byråkratiska kvarnarna mala allt snabbare under vårens gång.

Glädjen är även stor hos Carina Sjöö, som lagt ner oerhört mycket tid och kraft på att bekämpa den internationella fotbollsdraken Fifa:
– Ja, du anar inte. Men det är inte bara jag utan också Charlottes pappa som har varit helt fanatisk. Sedan har vi också fått stöttning från så många håll och folk som har varit med om liknande saker, säger hon.

Tajmingen kunde inte heller ha varit bättre – idag spelar VIF-damerna sin seriepremiär i division 3, hemma mot Mellby.
– Charlotte går rakt in i startelvan. Hon har en ovanlig kombination av teknik och spelförståelse och betyder väldigt mycket för vårt offensiva spel, säger tränaren Mathias Widdgård.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*