Fotbollsbloggen tippar: Division 5 Dalsland

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, som den klassiska klyschan förkunnar. Och ja, nu är den här: Division 5 Dalsland. Där förväntas både Brålanda och nykomlingen Håfreström kunna utmana om en placering i det absoluta toppskiktet, medan Frändefors får nöja sig med att kraftigt förbättra den jumboplacering som noterades ifjol.

Läs här nedan och ni lär förstå varför.

DIVISION 5 DALSLAND (HERRAR)

1. Högsäter
———————————-
2. Brålanda
3.
Ed
4. Håfreström
5.
IFK Åmål lag 2
6. Dals Långed
7. Frändefors
8.
Tösse
9. Fengersfors
———————————-
10. Bäckefors


Brålanda och Frändefors återfinns i år i samma serie, och om man ska tro Fotbollsbloggens tips så är det den förstnämnda klubben som får vara favorit när det vankas lokalderby. (Bild: Tomas Fasth)

1. HÖGSÄTER
Kommentar:
Ifjol blev Högsäter tvåa i Dalslandsfemman, men avståndet upp till Bengtsfors var aningen för stort för att det skulle bli spännande på slutet. Laget tar istället nya tag och leds nu av Magnus Öst, som tagit över som tränare. Frånsett en storförlust mot Svane har det också sett väldigt lovande ut. Högsäter har bland annat krossat både Kroppefjäll (12-0) och Frändefors (7-2). Mest imponerande är bredden – man har dessutom utökat den, bland annat genom att ta in Robert Johansson – och den kan ta laget långt, kanske ända fram.

2. BRÅLANDA
Utropstecken:
Fredrik Falk. Anfallaren är ett ständigt hot i djupled, och löper nästan alltid rätt. Dessutom har han en känslig näsa för mål, vilket fjolårets 20 fullträffar också bevisar.
Frågetecken: Är truppen för tunn? Brålanda har mycket kvalitet, men om någon eller några av de tongivande spelarna skulle gå sönder så är risken stor att drömmen om uppflyttning skjuts i sank.
Kommentar: Brålanda har ett ungt och intressant lag, där snittåldern ligger runt 20-strecket. Förra året slutade man på tredje plats i serien, och sedan dess har en ny tränare i form av Christian Fredriksson – senast i Svarteborg Dingle – tillkommit. Hans 4-1-3-2-formation har skapat många chanser under försäsongen, men det har varit desto sämre med den målmässiga utdelningen. Segrarna har också varit lätträknade, men till sitt försvar har Brålanda mött många kvalificerade motstånd. På listan över nyförvärv finns bara yttermittfältaren Vilhelm Lidres (Åsebro) namn, och åt andra hållet har förstemålvakten Jimmy Porseryd (Mellerud) gått. Allt som allt lär det innebära en topplacering för Brålanda, och det är inte alls omöjligt att man tar hem serien.

3. ED
Kommentar:
Ed slutade sist i fjolårets division 4 Bohuslän/Dal, med ett skralt facit på tio insamlade poäng av 66 möjliga. Nu har en del hänt sedan sist, och klubben har bland annat tappat duktige anfallaren Almir Aldzic (Bengtsfors). Ed har ändå valt att matcha mot många, på papperet, bättre lag under försäsongen och faktiskt gjort det väldigt bra. Kanske blir sejouren i femman bara ettårig ändå?

4. HÅFRESTRÖM
Utropstecken:
Viktor Öhrling. Innermittfältaren är teknisk, har bra spelförståelse och jobbar frenetiskt på planen. Öhrling var och provtränade med Stigen/Ellenö för en tid sedan men blev kvar i Håfreström, och det var väldigt viktigt.
Frågetecken: Hur påverkas laget av inte spela på sin egen hemmaplan? Åtminstone under våren blir det spel på konstgräsplanen i Mellerud, då Håvåsen har blivit dränerad.
Kommentar: Håfreström är en frisk fläkt i Dalslandsfemman, och man har övertygat något enormt under försäsongen. Båda seriekollegorna Bäckefors och Tösse har besegrats med 5-0, och dessutom har man kryssat (2-2) mot det förmodade topplaget Ed. Truppen innehåller numera dessutom 31 spelare, sedan man fyllt på den rejält under vinteruppehållet. Bland annat har mittbacken Emil Ek kommit in från Kroppefjäll, och ett knippe spelare har därutöver anlänt från Mellerud, allra senast användbare Burim Avdijaj. Ingen spelare har samtidigt lämnat skutan, och att både ovan nämnde Öhrling samt Martin Kopp – som gjorde 20 mål ifjol och vann skytteligan med bred marginal – stannat bäddar för en väldigt trevlig säsong. Kanske en sensationell sådan, till och med.

5. IFK ÅMÅL LAG 2
Kommentar:
Åmåls U-lag slog faktiskt Fengersfors med 10-2 i en träningsmatch, men liksom andra andralag så är man ju ytterst svårscoutat då truppen kan variera kraftigt från omgång till omgång. Men med tanke på att spelarna de facto tränar i ett division 2-tempo så borde laget, som slutade på fjärde plats i samma serie ifjol, kunna bärga en fin placering.

6. DALS LÅNGED
Kommentar:
Det var på offensiv planhalva som Dals Långeds största problem fanns ifjol. Ja, undantaget var ju en spelare – Fredrik Dahlin gjorde 12 av 25 mål, och hamnade högt upp i seriens skytteliga. Hans betydelse blir stor i ett Dals Långed som inte alls har spelat så pjåkigt under försäsongen, och till och med besegrat ett reservbetonat Bengtsfors.

7. FRÄNDEFORS
Utropstecken:
Rickard Johansson. 18-åringen har varit bofast i startelvan i flera år, och är en riktig slitvarg som gått från att vara ytterback till innermittfältare. Johansson blir väldigt viktig för att Frändefors defensiv ska fungera.
Frågetecken: Kan laget hitta en stabil nivå? Redan ifjol var det långt mellan lagets bästa och sämsta insatser, och den tendensen har även synts under försäsongen.
Kommentar: Frändefors vann en enda seriematch ifjol. Man skulle kunna säga att det inte kan bli sämre – det kan det förstås; laget kan ju förlora varenda match – och nog är förutsättningarna bättre i år. Att Mellerud åkte ur division 3 innebar att även klubbens andralag flyttades ned, och det blev Frändefors smala lycka då man därmed undvek degradering. Nu är Per-Arne Lundkvist – tidigare seniortränare i bland andra Götene och Skara – ny tränare och han har fått behålla i stort sett hela truppen, frånsett Felix Ekblad (Åsebro). Några spelare har också tillkommit, däribland comebackande Andreas Andersson som lär vakta stolparna när han kan. Tillbaka är också mittbacken Mattias Hellqvist. Totalt sett ser därmed Frändefors giftigare ut än under förra säsongen, och förhoppningsvis befinner man sig på säker mark när serien summeras i slutet av september.

8. TÖSSE
Kommentar:
Tösse har sannerligen blandat och gett under försäsongen. Motstånden har varit av varierande svårighetsgrad, och det är svårt att veta om 0-5-förlusten mot Håfreström är en bra parameter för att mäta klubbens kvalitet i år. Men nog känns det som att fjolårets femteplats blir väldigt svår att upprepa.

9. FENGERSFORS
Kommentar:
Åtta segrar och sex förluster var ett facit som räckte till en tredjeplats i fjolårets Dalslandssexa, och det innebar dessutom uppflyttning. Tre målskyttar stack ut ur mängden då: Bashar Al-Abuhalje (tolv fullträffar), Mattias Andersson (tio) och Andreas Johannesson (nio). Därefter är det som om föreningen blivit uppslukad av ett svart hål, och möjligheten att inhämta information för världen utanför är noll och nada. Vi får helt enkelt se om Fengersfors kan bjuda upp till dans när serien drar igång.

10. BÄCKEFORS
Kommentar:
Bäckefors säkrade kontraktet med minimal marginal ifjol, och nye tränaren Börje Dahl får en rejäl utmaning i form av att lotsa laget upp på säker mark i år. Resultaten under försäsongen har nämligen varit föga imponerande, och det har bland annat blivit förluster mot fjolårets jumbo Frändefors och division 6-laget Gustavsfors. På nyförvärvsfronten har ett namn presenterats: Patrik Johansson (Frändefors).

Tidigare tippade serier:

27/2: Division 4 Västra (damer)
25/4: Division 2 Norra (damer)
24/4: Division 3 Västra (damer)
23/4: Division 2 Södra (damer)
22/4: Division 6 Trollhättan (herrar)
20/4: Division 5 Nordvästra (herrar)
19/4: Division 2 Bohuslän/Dal (damer)
18/4: Division 1 Södra (herrar)
17/4: Division 4 Bohuslän/Dal (herrar)
16/4: Division 4 Södra (herrar)
15/4: Division 3 Dalsland (damer)
15/4: Division 4 Norra (herrar)
10/4: Division 3 Nordvästra (herrar)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*