Upphärad och Syrianska i aktion mot rasism


Upphärad och Trollhättans Syrianska är två lokala föreningar som vill visa att rasism är oacceptabelt, inte minst inom fotbollen. (Bild: Upphärads IS)

De står upp för en värld utan rasism.
Före fredagens möte mellan Upphärad och Trollhättans Syrianska förenades de båda lagen i en gemensam och beundransvärd aktion. 

– Rasism är en viktig fråga för oss, säger Upphärads Erik Lövgren.

Förra söndagen kastade en Villarrealsupporter ner en banan mot Barcelonas Dani Alves mitt under klubbarnas möte i den spanska ligan, och händelsen skulle komma att få stor uppmärksamhet över hela fotbollsvärlden.

Under de senaste dagarna har flera spelare, ledare och supportrar visat sitt stöd till Alves genom att fotografera sig själva med en banan i munnen. Och så även på lokal nivå.

Innan Upphärad och Trollhättans Syrianska formerade sig på Lindåsvallens gräsmatta så tog de nämligen en gemensam bild där samtliga spelare höll varsin banan i handen.
Jilo (Helou, Upphärads tränare) lyfte fram idén före matchen eftersom vi inte har sett något lokalt lag, eller svenskt lag för den delen, göra det. Rasism är en viktig fråga för oss i Upphärad och jag tror även att Syrianska ser den som viktig, framförallt då båda lagen innehåller spelare med olika kulturella bakgrunder, säger Erik Lövgren.

Själv tror Lövgren att det är ett problem som i allra högsta grad finns även inom den lokala fotbollen:
– Flertalet spelare har säkerligen blivit utsatta för rasism någon gång.

Fotnot: Upphärad vann matchen mot Trollhättans Syrianska med 3-0. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*