Krönika: En kostsam spelarpolitik

Spelare kommer och spelare går.
Men vilken rätt har en klubb att stoppa den spelare som vill bort?
Det är naturligtvis ingen enkel fråga.

Det sägs finnas en tyst överenskommelse mellan klubbarna i Trollhätteområdet. Enligt denna ska man släppa spelare till varandra, oavsett om de vill uppåt eller nedåt i seriesystemet. Sedan är det ju avhängigt att lagen – åtminstone de som hör hemma i högre divisioner – betalar skäligt för sina förstärkningar.

Det är en ganska beundransfull filosofi, kan jag tycka.

I praktiken är det däremot lite mer komplicerat än så. Det finns ett amatörfönster – mellan den 15 november och 15 december – under vilket kontraktslösa spelare är fria att byta klubb efter eget huvud. För föreningar i division 2 och uppåt kan de sista så kallade ”professionella övergångarna” ske fram till den 31 mars.

De senaste veckorna har dessa datum aktualiserats då bland annat en handfull spelare från IFK Trollhättan sökt sig till Upphärad. I detta fall valde IFK:s styrelse först att sätta stopp för övergångarna – med hänvisning till frimånadens slut – innan man sedermera ändrade ståndpunkt och beviljade flera av dem.

Och visst förstår jag den principiella tanken bakom beslutet. Hur ska föreningar kunna planera sin seniorverksamhet när spelare kommer och går som de vill? Det är en poäng så god som någon.

Samtidigt pratar vi knappast om en skala som enbart är svart eller vit. I det aktuella fallet handlade det i första hand om personer som varken var tänkta som start- eller bänkspelare i IFK Trollhättan, och då borde argumentationen följaktligen modifieras.

Unga spelare måste dra lärdom av detta och inse att det inte bara går att byta förening när man själv önskar det. Men det vore också alltför kostsamt att låta dem bli ettårsfall i väntan på nästa övergångsfönster.

Det kan också bli kostsamt för föreningen själv, men då främst i ett rent publicitetssyfte.

Både spelare och klubbar i området har dock ett ansvar att sköta sina övergångar på ett snyggt och professionellt sätt. Det gäller att se den större bilden, och att gynna Trollhättefotbollen i stort.

Först då tror jag att vi verkligen kommer att få se lokala framgångar ute på planen.

***
Hela 408 åskådare såg Vänersborgs FK slå lokalrivalen VIF med 4-0 på söndagen. Då är – åtminstone i dagsläget – tronskiftet också genomfört. Vänersborgsfotbollens kungar och drottningar bär nämligen vit skrud framöver, och det lär inte bli helt lätt att smälta för de rödklädda grannarna.

***
Onsdagslistan fortsätter att vara ett populärt inslag på Fotbollsbloggen. Tom Pettersson, Leuven-proffset, var först ut och när vi diskuterade ämne kom han med ett lockande förslag: 

– Jag kan ju lista de sämsta journalisterna. Men frågan är vilka som skulle hamna på plats två till fem …

Tur att man själv har sista ordet när det kommer till listmakandet.

***
Våra tankar går också till Amanda Jenhall, som mitt i denna vänersborgska derbyfest drabbades av ett benbrott. Hoppas att du är tillbaka snart, Amanda!

***
Lundens anfallare Mathias Etéus har spelat två seriematcher i år, vunnit båda och hunnit med att göra fem mål. De två som han inte deltagit i har resulterat i förluster, varav den senaste (0-3) var mot Skoftebyn. En spelare gör inte ett lag, brukar det heta. Jodå, så länge han inte heter Mathias Etéus.

***
Veckans elva är aldrig så svår att ta ut som under de veckor då nästan samtliga lokala lag förefaller vara framgångsrika. Och visst, det brukar sägas att framgång har ett pris. Jag trodde bara inte att det var jag som skulle behöva betala det i form av omöjliga laguttagningar.

Nåväl, några spelare kom inte med i laget, men dessa förtjänar ändå extra omnämnanden: Linus Ewenborg (Trollhättans FK), Niclas Graff (Göta), Pontus Hansson (Sjuntorp), Sanna Romell (Vänersborgs FK), Josefin Berg (Åsebro/Brålanda), Ahmed Bachalan (Mellerud), Arlind Beqiri (IFK Trollhättan), Lukas Gniste (Halvorstorp), Richard Hellgren (Trollhättans BoIS), Fredrik Falk (Brålanda) och Evelina Löfström (Lödöse Nygård). Och då är det ändå bara ett axplock av de spelare som utmärkt sig under helgen. Nu förstår ni säkert mitt problem.

***
Själv fick jag beröm av coach-Håkan i TTELA för min insats mot Lidköping United (seger 3-0). När jag vid frukostbordet påtalade detta för min flickvän så svarade hon snabbt:
– Men det står ju bara ditt namn, inget mer?

Och så var man nere på jorden igen.

***
Varje vecka tar Fotbollsbloggen ut en elva med de spelare som har utmärkt sig mest under den senaste omgångens seriespel. Denna vecka ser laget ut så här (antalet uttagningar inom parentes):

Veckans tränare: Christian Fredriksson, Brålanda.

Tipsa mig gärna framöver om spelare som, tack vare extraordinära insatser, förtjänar en plats i elvan – mejla till följande adress: martin.ahlin@ttela.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*