Krönika: En sagolik säsongsstart

Vägen till en serieseger är oändligt lång.
Några lokala klubbar har dock tagit de första, stapplande stegen ditåt.
Seriestarten har överhuvudtaget bjudit på många positiva överraskningar.

Två veckor in i maj månad kan jag konstatera att det, från ett övergripande perspektiv, är trevliga tider som lokalfotbollsförespråkare och supporter till samtliga klubbar i området.

Varför? undrar ni. Jo, jag tar statistik till min hjälp igen.

Av de 16 serier som Fotbollsbloggen regelbundet följer så toppas tabellen i nio fall av lokala representanter. Det är helt osannolikt positiva siffror, även om säsongen befinner sig i en tidig fas.

Dessutom finns det ännu fler föreningar som lurar i bakvattnet, trots att de i nuläget inte parkerar i fotbollens pole position – Skoftebyn (division 3 Nordvästra) Mellerud och Åsebro (div 4 Bohuslän/Dal) är några exempel från herrserierna, medan Åsebro/Brålanda (division 2 Bohuslän/Dal) samt Vänersborgs FK och Trollhättans BoIS (division 3 Västra) har samma utgångsläge på damsidan.

Och jag har knappt hunnit damma av min spåkula innan den åker fram igen. Vi måste ju naturligtvis gå igenom hur troligt det är att dessa serieledare håller hela vägen.

Om jag är lika dålig på att tippa nu som tidigare så kan ni bara scrolla förbi de dumheter som följer, men vissa av er kanske till och med finner det intressant, eller troligt. Det vore sensationellt, det också.

VÄNERSBORGS FK (DIV 3 NV HERR)
Facit: Fyra segrar och en oavgjord (13 poäng).
Procentchans att vinna serien: 50.
Kommentar: Många var skeptiska när jag presenterade mitt förhandstips med VFK som seriesegrare, men efter en förtroendeingivande start så är det inte lika många som tvivlar längre. Tränaren Raimo Käkelä kan även fortsättningsvis sätta yrkestiteln ”mirakelman” på sitt visitkort.

IFK TROLLHÄTTAN (DIV 4 NORRA HERR)
Facit
: Tre segrar och en förlust (12 poäng).
Procentchans att vinna serien: 10.
Kommentar: En solid defensiv kryddad med en ung och orädd offensiv har inneburit en succéartad start på IFK:s säsong. I medgång finns det egentligen inga gränser för hur långt det här laget kan gå. Ordet ”serieseger” lär dock ändå nämnas med stor varsamhet på Kamratgården, även om större mirakel givetvis har skett.

TROLLHÄTTANS FK (DIV 5 NV HERR)
Facit
: Tre segrar och en oavgjord (10 poäng).
Procentchans att vinna serien: 50.
Kommentar: TFK tog på sig favoritskapet inför säsongen och har inte gjort någon besviken. Serien förefaller vara ytterst jämn, och kanske kan det bli ett faktum som Trollhättalaget drar nytta av i det långa loppet. Talang finns i alla fall i överflöd, och stundtals spelas faktiskt stadens mest underhållande fotboll på Stavrelunds IP.

BRÅLANDA (DIV 5 DALSLAND HERR)
Facit
: Två segrar (6 poäng).
Procentchans att vinna serien: 60.
Kommentar: Brålanda delar tabellens förstaplats med IFK Åmål, samma lag som man ställs emot i nästa omgång. Seger där och det ser väldigt ljust ut. Christian Fredriksson förfogar över en ytterst talangfull trupp och jag är övertygad om att det kan räcka ända fram. 

WARGÖN & UPPHÄRAD (DIV 6 TROLLHÄTTAN HERR)
Facit
: Två segrar och en oavgjord (7 poäng).
Procentchans att vinna serien: 70 (WIK) & 15 (UIS).
Kommentar: I min värld är Wargön fortfarande stor seriefavorit, trots att laget nu senast kryssade mot Upphärad i vad som kan ha varit en tidig seriefinal. Den på förhand mest troliga utmanaren, FC Gauthiod, har nämligen öppnat säsongen svagt. Upphärad är på många sätt en frisk fläkt i Trollhättesexan, men jag vågar inte riktigt tro att det finns tillräckligt med stabilitet för att säkra uppflyttning redan i år.

SKOFTEBYN (DIV 2 NORRA DAM)
Facit
: Tre segrar (9 poäng).
Procentchans att vinna serien: 50.
Kommentar: Det här känns mer och mer som Skoftebyns år i den norra damtvåan. Tillsammans med Våmb och Arentorp Helås har man ett klanderfritt facit så här långt, och dynamiken i årets ”Skôfta” gör att jag tror på en slutlig serieseger. Det finns ungt, det finns rutinerat och det finns unga rutinerade. Det ska bli väldigt spännande att följa lagets framfart.

WARGÖN (DIV 3 VÄSTRA DAM)
Facit
: Tre segrar (9 poäng).
Procentchans att vinna serien: 10.
Kommentar: Överst på listan över ”sensationer” befinner sig Wargöns IK. Laget besegrade ett topptippat ENV i den senaste omgången och har imponerat ofantligt mycket på mig. Kanske räcker det inte hela vägen fram, men starten har ändå bevisat att de grönklädda besitter hur mycket kapacitet som helst.

EDET (DIV 4 VÄSTRA DAM)
Facit
: Tre segrar (9 poäng).
Procentchans att vinna serien: 75.
Kommentar: Efter tre omgångar så ser jag egentligen ingen utmanare till Edets damlag. Känslan är att man har påbörjat sin klättring i seriesystemet och sejouren i division 4 blir med största säkerhet bara ettårig.

FRÄNDEFORS (DIV 4 BOHUSLÄN/DAL DAM)
Facit
: En seger (3 poäng).
Procentchans att vinna serien: 5.
Kommentar: Frändefors fick en positiv start på säsongen, men det är självklart ändå för tidigt att dra några större slutsatser från premiären. Det finns några stora favoriter i den här fyran, och i den gruppen ingår inte riktigt ”Fiffen”. Inte ännu, åtminstone.

Det var denna veckas profetior. Tack för mig.

***
Veckans hetaste match spelas annars redan ikväll, när Oddevold tar emot FC Trollhättan på Rimnersvallen. Dessa möten brukar bjuda på underhållande fotboll och en fantastisk inramning. Om ni av en händelse inte har möjlighet att befinna er på plats så kan det ändå vara en tröst att matchen visas direkt på viasatsport.se

***
Åsebro/Brålandas mittback Elin Gustafsson får en plats i Veckans elva, och den motiveras delvis av hennes mentala styrka. Under matchen mot Gilleby-Stala (seger 6-0) fick hon nämligen utstå psykningar från sin pojkvän och sina vänner vid sidan av planen. Varje gång 19-åringen fick bollen kunde man höra följande ord ropas, om än med ironisk touch:

– Braaaaaa Eliiiin!!

Avdelning: När hemmaplan blir till bortaplan.

***
Själv har jag ynnesten att spela med områdets förmodligen hetaste fotbollsspelare nu, alla kategorier. Och trots detta har han inte blivit uttagen en enda gång i Veckans elva, vilket framförallt beror på stenhård konkurrens. Men Trollhättans FK:s anfallare Linus Ewenborg har i alla fall gjort åtta av lagets elva mål hittills, och måste vara en av de mer sevärda spelarna i de lägre divisionerna.

Efter mig såklart. Konstigt vore väl annars.

***
Apropå mig själv förresten – vilket tenderar att bli ett regelbundet samtalsämne på den här sidan – så twittrade min eminente bloggkollega Jesper Bankemyhr (som driver lokalfotboll.se) ut följande budskap före matchen mellan hans Råda och mitt Trollhättans FK i lördags:

Tyvärr levde jag inte upp till mitt rykte just den dagen, och jag är tämligen osäker på varför. Men vi kan säga att jag sparar just den egenskapen till matcher av det lite jämnare slaget …

***
Utmärkelsen som Helgens olycksfågel tilldelas Skoftebyns Krister Andersson, som fick sy totalt nio stygn sedan han skallat ihop med en motståndare i lagets möte med Gunnilse. Det var svårt att inte tänka på den gamle engelske landslagsmannen Terry Butcher när man såg bilderna på ”Skôftas” blödande mittback.

***
Varje vecka tar Fotbollsbloggen ut en elva med de spelare som har utmärkt sig mest under den senaste omgångens seriespel. Denna vecka ser laget ut så här (antalet uttagningar inom parentes):

Veckans tränare: Håkan Sandersson, Trollhättans FK.

Tipsa mig gärna framöver om spelare som, tack vare extraordinära insatser, förtjänar en plats i elvan – mejla till följande adress: martin.ahlin@ttela.se.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*