Krönika: Är IFK i toppen för att stanna?

Äras dem som äras bör.
Därför är detta en hyllningstext till IFK Trollhättan.

Förra veckans krönika riktade strålkastarljuset mot de många lokala herr- och damlag som fått en särdeles framgångsrik start på säsongen. Men precis som det finns grader i helvetet så går det även i denna grupp att urskilja några klubbar som har imponerat mer än andra.

Och störst intryck har, i mitt tycke, IFK Trollhättan gjort.

I ett på vissa håll smygrasistiskt och fördomsfullt svenskt fotbollslandskap har föreningen – som har sin bas i det mångkulturella området Kronogården – ofta fått kämpa i motvind, och dessutom fått oförtjänt mycket skit. Betydelsen av en fotbollsklubb i dessa kvarter, och en förhållandevis framgångsrik sådan dessutom, är av yttersta vikt för samhället och staden i stort.

Det är också därför jag drar lite extra på smilbanden åt lagets framfart i division 4 Norra. Tabellen toppas nämligen i nuläget av Kamraterna från Trollhättan, före betydligt mer favorittippade föreningar som Vara SK och Tidaholms GoIF.

Två lag som för övrigt väntar härnäst för IFK, som därefter ställs mot Halvorstorp i ett alltid lika underhållande derby. Fyra poäng från dessa tre matcher vore strålande, anser jag. Fler än så? Ja, då är det kanske läge att omförhandla den tioprocentschans som jag gav IFK till serieseger för någon vecka sedan.

Fredagens 3-2-vinst mot Elmer-Fåglum – efter ett sent avgörande mål från Visar Gerbeshi – var nämligen ett rejält styrkebevis. Inte minst som att ett antal faktorer talade emot IFK Trollhättan under matchens gång.

Mittbacken Niklas Rosenberg klev av skadad i halvtid, vikarien Alexander Karlström – som, åtminstone enligt egen utsago, stod för en urläcker bicycleta – fick rött kort med kvarten kvar, och efter det tvingades det tänkta anfallsförvärvet Erik Hallberg gå ner som vänsterback. Dessutom drabbades IFK av skador på de båda succémännen Moussa Taher och Arlind Beqiri. Sådana motgångar hade kunnat knäcka vilken klubb som helst.

Men det är också vid sådana prövningar som lagets rätta jag verkligen syns.

IFK kanske är i toppen för att stanna, trots allt.

***
Tänk om spelmässig kvalitet alltid skulle avspegla sig i en tabell. Då tänker jag bland annat på FC Trollhättan, som stod för en fullkomligt formidabel första halvlek mot Lund igår och borde ha avgjort redan där. Men bakåt är det, av flera anledningar, svajigt och därför blev det ”bara” 3-3. I den ständigt täta söderettan kan sådant bli kostsamt i längden, och trots sina höga ambitioner kan det faktiskt bli en säsong där FCT i första hand får fokusera på att säkra nytt kontrakt. Jag hoppas och tror dock att motvinden blir till medvind snart.

***
När mitt Trollhättans FK spelade 1-1 mot Trollhättans BoIS i lördagens derby så var det två helt nyskolade linjedomare som fick göra sina debuter med flaggan i hand. De skötte sig bra, men hade också två mer erfarna domare till sin hjälp, som gav dem feedback och råd under matchens gång. Det var ett grepp som jag aldrig har sett förut.

***
Melleruds anfallare Fredrik Larsson var inblandad i det mesta när laget slog Vallen med 2-1 på lördagen. Larsson träffade stolpen, satte en frispark i krysset  – en kandidat till Årets mål, tyckte någon – och blev sedermera utvisad efter att ha samlat på sig två gula kort. Han är het nu på alla sätt, 19-åringen. 

***
I dagarna lär FCT för övrigt få besked om huruvida tränaren Jesper Ljung och försvararen Alen Kasumovic blir avstängda i ytterligare någon match på grund av den förstes uppträdande och den andres röda kort i matchen mot Oddevold. Båda stod över mötet med Lund igår, och riskerar att missa matchen mot Skövde AIK på torsdag.

***
Ifjol var Mikael Persson en fruktad målskytt i Trollhättesexan. Nu är anfallaren tillbaka i Hjärtum efter en längre tid i England, och redan i comebacken mot Trollhättans IF (seger 3-2) blev det två mål för Persson. Om formen håller i sig så är han en mycket sannolik skyttekung i den serien.

***
Inför säsongen trodde Fotbollsbloggen på en framskjuten placering för Skoftebyns damer, men varnade också för den tunna målvaktsbesättningen. I lördags lämnade förstakeepern Caroline Jönsson återbud, och handskarna skickades istället över till veteranen Annika Möller, som oftast huserar på mittfältet. Facit? Ett räddat friläge från Möller och en 3-0-seger för Skoftebyn, som toppar serien tillsammans med Arentorp Helås.

***
Mer FCT: Dragan Bogdanovic, finns det någon spelare i Tvåstad med en läckrare bolltouch? Jag skulle gladeligen byta fötter med honom varje dag i veckan. 

***
Varje vecka tar Fotbollsbloggen ut en elva med de spelare som har utmärkt sig mest under den senaste omgångens seriespel. Denna vecka ser laget ut så här (antalet uttagningar inom parentes):

Veckans tränare: Jilo Helou & Emir Cosovic, Upphärad.

Tipsa mig gärna framöver om spelare som, tack vare extraordinära insatser, förtjänar en plats i elvan – mejla till följande adress: martin.ahlin@ttela.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*