Krönika: Årets höjdpunkt står för dörren

Varje vecka bjuds vi på nya fotbollsderbyn.
Men de är ju kinapuffar i jämförelse med veckans bomb:
Vänersborgs IF mot Vänersborgs FK.
Söte Jesus, vilken match!

Jag skulle säga att temperaturen på den lokala fotbollen ligger i paritet med det verkliga gradantalet därute. Det är feber, högsommar och tropisk värme på en och samma gång.

Och då har vi inte ens kommit till det bästa ännu.

De 850 åskådarna – vilken otroligt fin uppslutning! – från derbyt mellan Mellerud och Åsebro får ursäkta. Själv hoppas jag på den dubbla publiksiffran på Vänersvallen på torsdag, åtminstone om vädergudarna fortsätter att förbarma sig över oss.

För två år sedan kom 1 255 personer för att se samma derby i division 4, och förutsättningarna har inte direkt blivit sämre. Klubbarna spelar i en högre division, de har fått en kvalitetsmässig skjuts i rätt riktning och de har båda ett fint utgångsläge i tabellen.

Dessutom är det väl ingen hemlighet att detta är två lag – åtminstone i seniorsammanhang – som inte har särskilt mycket till övers för varandra. Elaka tungor har kallat VFK för ”sekten” och lagets tränare för ”Pastor Käkelä”, men frågan är om det inte är just hans fingertoppskänsla som kommer att frälsa de vitklädda på torsdag.

I min och många andras världar är ju VFK favorit i detta möte.

Och av alla matcher i matchen är kanske en extra speciell – den mellan Femija Selmanovic och Ibrahim Tahini, båda anfallare men i varsitt lag. Inför säsongen bytte Femija från VFK till VIF, medan ”Ibbe” gjorde den motsatta resan. De lär vara skapligt spända inför denna derbydrabbning.

Det är helt enkelt årets stora fotbollsfest. Ingen konkurrens.

***
Göta har häng på toppen i den södra fyran tack vare lördagens 2-1-seger mot Sätila, vilket var lagets femte trepoängare på sex försök. Ännu mer imponerande var resultatet mot bakgrund av Sätilas starka facit hemma på Lygnevi – detta var lagets andra förlust där på 27 matcher.

***
Tom Pettersson betraktade tisdagens TFK-träning från sidan, och efteråt kom han fram till mig och lade fram en snygg komplimang:

– Fan, du har ju lite tryck i dojan ändå.

Och jag som trodde att min hybris redan hade peakat. Tydligen inte.

***
På grund av andra åtaganden missade jag derbyt mellan Mellerud och Åsebro (2-2) i lördags. Egentligen fanns det främst två anledningar till att jag hade velat se matchen: Markus Svensson och Martin Scherdin. Det går inte att få fram större lokalfotbollslegendarer än så.

***
Twitter konstaterade jag häromveckan att många fotbollslag är dåliga på att lägga ut matchreferat när de inte har vunnit. Kanske är anledningen enkel. En lokal fotbollstränare, som här får vara anonym, menar nämligen att avsaknaden av referat delvis beror på klubbarnas rädsla för att ge bort för mycket information till framtida motstånd. Och han erkänner att även hans förening tänker så.

Själv tycker jag att det är en jävligt tråkig utveckling i så fall. Det är ju gärdsgårdsfotboll vi pratar om, inte Champions League.

***
Melleruds anfallare Fredrik Larsson utsågs till matchens lirare i derbyt och belönades med ett fint armbandsur från en lokal butik. Inte dåligt det. Fråga bara min egen lagkamrat Kristoffer Back, som fick samma utmärkelse efter fyra mål i bortamötet med Hangelösa. 

Back vandrade bort till speakern och tog emot – en säck potatis.

***
Varje vecka tar Fotbollsbloggen ut en elva med de spelare som har utmärkt sig mest under den senaste omgångens seriespel. Denna vecka ser laget ut så här (antalet uttagningar inom parentes):

Veckans tränare: Christer Larsson, Skoftebyns IF (herr).

Tipsa mig gärna framöver om spelare som, tack vare extraordinära insatser, förtjänar en plats i elvan – mejla till följande adress: martin.ahlin@ttela.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*