Onsdagslistan: Största vinnarskallarna

Veckans onsdagslista tar en tur i minnenas arkiv. Håkan Sandersson, min egen tränare i Trollhättans FK, lyfter nämligen fram fem spelare som kan sorteras under kategorier som ”vattenbärare”, ”karaktärsspelare”, eller ”vinnarskallar”. Håkan – som en lokal fotbollskändis häromdagen beskrev som ”Trollhättans Maradona” – har också en framgångsrik spelarkarriär bakom sig, och så här förklarar han uppkomsten till listan:

”De här spelarna får inte de smaskiga rubrikerna, men de är värda mycket mer. De är ofta bra fotbollsspelare och intelligenta genom att ta rollen till hundra procent. Själv tror jag att jag har sex seriesegrar samt tre missade kval, och det som slår mig är att de år som vi hade ’karaktärsspelare’ på mitten så vann vi. I IFK Trollhättan hade vi bra ’bollspelare’ på varje position och ett grymt lag spelmässigt och tekniskt, men vi vann inte. Det bästa är ju såklart om man är både bollvinnare, teknisk, snabb och bra huvudspelare, men i mitt tycke finns det få såna spelare i området. Kan man då vinna en serie utan ’vattenbärare’? Ja, det tror jag, men då måste man ha väldigt mycket talang och hunger i laget.”

Notera att veckans lista inte är rangordnad med plats 1-5, utan alla spelare är förstaplacerade denna gång. Spelarna var på sin tid hemmahörande i klubbar från Trollhättan, och de har varit aktiva någon gång mellan 1980 och 2000. Håkan Sandersson har för övrigt spelat ihop med samtliga av dem.

Trevlig läsning, kära fotbollsnostalgiker!


Håkan Sandersson och Mattias Ahlström i Trollhättans IF:s tröja år 2000. (Bild: Stefan Bennhage)

1. MATTIAS ”MORTO” AHLSTRÖM, TROLLHÄTTANS IF

”Trots sin längd så var ’Morto’ en grym huvudspelare. Han var också en bra tacklare och närkampsspelare, och kryddade det med en grym vänster. På grund av sitt jobb som personlig tränare ska han tydligen vara ännu bättre tränad nu än under spelarkarriären. Där ser man …”

1. RALF JANSSON, IFK TROLLHÄTTAN
”Ralf spelade allsvenskt i Oddevold och han var också linjespelare i handbollens elitserie med Kroppskultur. Gissa om han var hård och stark. Ralf tog emot och han gav. Han var en oerhört rutinerad och nyttig spelare.”

1. ANDERS ”GROSSIS” JOHANSSON, IFK TROLLHÄTTAN
”Egentligen var han redan avdankad, och hade stora problem med skador, när han hjälpte oss upp med IFK Trollhättan. Men ’Grossis’ var också en mycket duktig och viktig fotbollsspelare som för övrigt var på väg till ’Svennis’ IFK Göteborg under 80-talet.”

1. JOHAN LUNGSTRÖM, TROLLHÄTTANS FK
”Johan var en egen produkt som slipades av Frank Rosendahl. Han var stor, stark och hade bra löpstyrka. Han var dessutom alltid farlig i djupled och kunde säkerligen ha spelat ännu högre upp i seriesystemet om han hade satsat hårdare.”


Patrik ”Pule” Johansson, som han hette då, i TIF-tröjan år 2000.

1. PATRIK ”PULE” EDH (FD JOHANSSON), TROLLHÄTTANS IF
”’Pule’ skiljer sig lite mot de andra då han inte kunde nicka, men oj vad han sprang och fort gick det också. Han springer förresten fortfarande åt oss i Halvorstorps P35.”

(Övriga bilder: Stefan Bennhage)

Tidigare onsdagslistor:
28/5: Skönaste namnen
21/5: Bästa proffsspelarna
14/5: Bästa spelarna i Trollhättesexan
7/5: Bästa hemsidorna
30/4: Bästa herrmålvakterna
23/4: Vackraste anläggningarna
16/4: Damspelare att bevaka
9/4: Säsongens hetaste matcher
2/4: Bästa offensiva spelarna
25/3: FCT:s mest minnesvärda matcher
18/3: Dalslands största talanger
11/3: Största eldsjälarna
4/3: Årets genombrott
26/2: Mest schizofrena spelarna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*