Krönika: Ett ovälkommet uppehåll

Den lokala fotbollen har hamnat i skymundan under VM.
Men det är bäst att njuta medan ni kan.
Om en vecka är sommaruppehållet här, tyvärr.

Dagarna och veckorna passerar förbi som om ens fotbollskarriär saknade ände. Men så är ju inte riktigt fallet, dessvärre. Därför gäller det också att njuta medan man kan, både som aktiv spelare och som passiv åskådare.

Visst, FCT:s vårsäsong håller på i någon vecka extra, men annars är utbudet sparsmakat.

Vi får överleva utan försmädliga snedsparkar, omöjliga målvaktstavlor, klassiska kommentarer och galna glidtacklingar. Varje år upplever jag att sommaruppehållet infaller vid helt fel tillfälle – precis när man är som djupast i sitt lokalfotbollsberoende, och som mest sugen på att spela själv.

Men det är bara att acceptera och gillalalala läget, som Tomas Ledin hade formulerat det. För samtidigt är vårsäsongens avslutning korrelerad med inledningen av sommarens silly season, som alltid är lika fantastisk.

Desperata klubbar söker förstärkning, desperata spelare söker en utväg – och desperata journalister får äntligen något att skriva om. 

Ni får mer än gärna tipsa mig om något spännande händer, hörni.

***
Bristen på domare – och då talar jag om kvantitet, inte kvalitet – börjar bli påfallande. Allt oftare, åtminstone i de lägre divisionerna, döms matcher av en rättsskipare som kommer från samma ort som hemmalaget. Allt oftare stöter man också på samma domare under en och samma säsong.

Ett exempel är mitt eget TFK, som nu haft samma domare (Roger Edlund från Lidköping) två gånger under samma vecka. Det är inte något som jag skulle förespråka.

***
Jag efterlyste spelartips till Veckans lag, och Åsebrospelaren Glenn Göthe gjorde sitt bästa när han försökte att motivera en uttagning av sig själv:

Man måste verkligen beundra självdistans som den här. Heja Glenn!

***
Marika Arvidsson är distriktskapten för det dalsländska F99-lag som förra veckan deltog i elitflicklägret i Halmstad. På anläggningen råder mobilförbud, men Marika – som även är assisterande tränare i Frändefors herrlag – kunde inte hålla sig borta från telefonen under lagets derbymatch mot Brålanda i Dalslandsfemman.

– Jo, jag satt allt och kikade ibland, erkände hon.

Man är ju inte mer än en (fotbollstokig) människa ibland.

***
Bara vid ett tillfälle – lite överdrivet, såklart – gick en FCT-spelare segrande ur en närkamp under första halvlek mot IFK Uddevalla. Det var när Daniel Stanisic och Dragan Bogdanovic gick på samma boll, och båda fick föras blödande av planen.

Tråkigt förstås, men viss humor utspelade sig på bänken när FCT-ledaren Mikael Källström försökte att bandagera Bogdanovics ansikte så att han såg ut som en mumie. Lyckligtvis kom de så småningom på bättre tankar och mittfältaren kunde istället spela vidare med en klassisk Terry Butcher-lindning.

***
Det blev succédebut för Vänersborgs FK:s nyförvärv Rebecka Möller, som premiärspelade i tisdags och gjorde mål direkt när laget besegrade Vedum med 2-0. Möller, vars moderklubb är Kroppefjäll, har meriter från spel i division 1-laget Rössö och lär bli en stor tillgång för VFK under hösten. Kanske är hon till och med skillnaden mellan uppflyttning och en mittenplacering.

***
Ibland får man förresten skarva lite i Veckans lag och tänja på positioner för att få med flera spelare som förtjänar sina platser. Både Emeli Andersson och Kristoffer Håkansson, som ni hittar här nedan, är ju i första hand anfallare, men i mitt lag får de nöja sig med offensiva yttermittfältsroller. Men bättre en plats än ingen alls, right?

***
Varje vecka tar Fotbollsbloggen ut en elva med de spelare som har utmärkt sig mest under den senaste omgångens seriespel. Denna vecka ser laget ut så här (antalet uttagningar inom parentes):

Veckans tränare: David Svensson, Melleruds IF (2).

Tipsa mig gärna framöver om spelare som, tack vare extraordinära insatser, förtjänar en plats i elvan – mejla till följande adress: martin.ahlin@ttela.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*