Krönika: Olyckornas säsong

De många sportsliga framgångarna till trots:
Detta är säsongen vi minns för olyckorna.

I sportjournalistikens natur ligger den positiva rapporteringen. Framgångar lyfts fram varje dag och varje vecka, medan misslyckandena är desto färre. Det är också en del av charmen – samt det faktum att det sällan handlar om liv eller död.

Även om Bill Shankly en gång sa att fotbollen är betydligt viktigare än så.

Men så är naturligtvis inte fallet. Fotbollen är – även om vissa, i någon mån, har den som yrke, även här i TTELA-land – fortfarande en förströelse och en aktivitet som förgyller en ibland ganska grå vardag.

Och detta är sommaren då vi har påmints alltför tydligt om livets förgänglighet, och vilka värden som verkligen betyder något. 

Först när Anel Kozar, den så duktige och lovande FCT-målvakten, slog huvudet i bron vid Kungsporten och skadade sig allvarligt. Sedan när Åsebros Martin Scherdin – den lojale, den gentlemannamässige, den ständigt löpande anfallaren – drabbades av en hjärtinfarkt mitt under matchen mot Skärhamn.

Lägg därtill det faktum att Oddevolds Robin Ganemyr, ett aktat namn även häromkring, segnade ner under en träning i förra veckan och fortfarande ligger nedsövd. Det tycks aldrig finnas ett slut på eländet.

De är givetvis omtyckta, älskade medmänniskor i första hand, men också fotbollsprofiler som i hävd av detta nästan blir som bekanta för oss, även i de fall då vi aldrig har talats vid. Det är en märklig men mäktig känsla.

Samtidigt fylls ens hjärta av värme när man betraktar hur hela föreningslivet – även över rivaliserande klubbgränser – sluter upp och visar sitt stöd för de som har drabbats. Det är där och då som man inser varför man älskar den här sporten över allt annat.

Den ger ju en hel del kärlek tillbaka, som sagt.

***
Brålanda kunde pusta ut efter helgens 1-1-match mot tabelltvåan Högsäter, som sätter laget i förarsätet inför de fem omgångar som återstår i Dalslandsfemman. Kanske skedde dock den mest avgörande händelsen efter slutsignalen, då en nyckelspelare i Högsäter fick rött kort för en påstådd spottloska.

Fallet ska tas upp av Dalslands fotbollförbund, och där lär naturligtvis en avstängning av modellen längre ligga nära tillhands.

***
Apropå tråkiga händelser – mitt Trollhättans FK vann visserligen gårdagens seriefinal efter 2-1 mot Hangelösa, men segern överskuggades av den knäskada som vår fenomenale ytter Måns Johansson drabbades av på Edsborgs konstgräs. Måns har just kommit tillbaka efter en lång skadefrånvaro och varit tongivande under de matcher som han genomfört sedan dess. Därför – och för Måns skull givetvis – får vi hoppas att det inte var så allvarligt som befarades igår.

***
Själv spelade jag igår, trots en sjukdomsfrånvaro på två veckor. Det dröjde en passning så högg det till i skinkan, två löpningar innan jag var alldeles slut, och innan halvleken var över hann det hugga till även i den andra sidan av rumpan. Men jag kämpade och slet och fick uppleva 90 minuter på planen igen. Det känslan är ganska oslagbar i slutändan.

***
Många som vill höra mer om statusen på Niklas Rosenbergs kanin nuförtiden, men det är inte mycket nytt att rapportera på den fronten. Han verkar vara lika negativt inställd till blöta som jag är. Dessutom misstänker jag att han tampas med den nya vardagstillvaron där han slåss om uppmärksamheten med ”Nillas” nya hundvalp. Exciting stuff, indeed.

***
Tyvärr representeras inte Frändefors IF av någon spelare i den senaste upplagan av Veckans lag, och det är egentligen helt orimligt. Som en ren och klassisk kompensation lyfter jag dock på hatten för ”Fiffens” herrar, som tog en ny seger i helgen och har varit en ren sensation i Dalslandsfemman under denna säsong. Där finns det säkerligen många spelare som är intressanta för högre divisioner, och den som jag hört allra mest gott om är Victor ”Acka” Mattsson. Det får nog bli ett besök på Frendevi snart, med andra ord.

***
Varje vecka tar Fotbollsbloggen ut en elva med de spelare som har utmärkt sig mest under den senaste omgångens seriespel. Denna vecka ser laget ut så här (antalet uttagningar inom parentes):

Veckans tränare: Fady Daoud & Smail Kasumovic, IFK Trollhättan (1).

Tipsa mig gärna framöver om spelare som, tack vare extraordinära insatser, förtjänar en plats i elvan – mejla till följande adress: martin.ahlin@ttela.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*