Onsdagslistan: Bästa mittbackarna (herrar)

Tanken från början var inte att jag själv skulle rangordna särskilt mycket på Fotbollsbloggen – det skulle ni, läsarna och områdets fotbollsprofiler, göra. Men det är en tidskrävande process, och tid är något som jag sällan tycks ha särskilt mycket av nuförtiden. Därför blir det även denna vecka jag som står för onsdagslistan.

Ämnet? De bästa mittbackarna, helt enkelt. Inga krusiduller där inte. Om någon känner för att stå för samma ranking i damfotbollens tjänst nästa vecka så är det bara att höra av sig. Det vore riktigt grymt.


Listans numero uno denna vecka – tillåt mig att presentera FCT:s Daniel Stanisic. (Bild: Dragan Mitrovic)

1. DANIEL STANISIC, FC TROLLHÄTTAN
”För något år sedan var jag övertygad om att ’Stanco’ skulle gå samma väg som Tom Pettersson, Victor Sköld och Petrit Zhubi har gjort före honom – det vill säga: Från FCT och uppåt i seriesystemet. Men så kom skadeproblemen och 23-åringen var plötsligt inte sig lik. Han minimerade riskerna, saknade stundtals tajming och letade febrilt efter rätt adress på uppspelen. Men det var då och nu är nu. Stanisic har på senare tid nämligen visat gammal god form, och då är han outstanding i TTELA-land. Göteborgaren är en elegant mittbacksrese med alla de kvalitéer som man söker hos en försvarare, och hans betydelse i FCT är både stor och obestridlig.”

2. KRISTER ANDERSSON, SKOFTEBYN 
”När spelarna i Skoftebyn får utse vem som har klubbens mest allvarliga form av hybris, så är det ofta Krister Andersson som pekas ut som skyldig. Och inte lär det bli bättre efter denna ranking. ’Krille’, som han kallas, är nämligen lagkapten och stöttepelare i det ”Skôfta” som tampas om en framskjuten tabellplacering i division 3. Han är en bollskicklig elegant med Trollhättefotbollens kanske lättaste steg. Att 23-åringen har stor potential visar inte minst förra vinterns provspel med både FCT och Ljungskile. Då blev det inget, men det vore inte särskilt överraskande om Andersson tog ett steg uppåt under det kommande transferfönstret istället.”

3. ALEN KASUMOVIC, FC TROLLHÄTTAN
”Hade den här listan handlat om potential så skulle Alen Kasumovic ha placerat sig överst. 20-åringen är en exceptionellt skicklig försvarare som behärskar det allra mesta. Han har en mognad som är ovanlig för en spelare i den åldern, och dessutom har han en fotbollslåga som brinner oerhört starkt. Det är samma sorts vilja som tog Tom Pettersson från Edsborg till de stora svenska – och internationella – arenorna, och jag tänker definitivt inte utesluta att Kasumovic kan göra en liknande resa. Kanske behöver den förre TFK-spelare slipa bort sina opolerade sidor först, då de gula och röda korten har varit lite väl många på sistone. Det kan kräva lite jobb, men å andra sidan har Alen Kasumovic aldrig varit rädd för att kämpa tills svetten flödar likt Niagarafallen.”

4. FREDRIK SUNDSTRÖM, VÄNERSBORGS FK

”Vänersborgs IF, Skoftebyn och Vänersborgs FK slogs om Sundströms signatur när han inte fick förnyat kontrakt med FC Trollhättan, trots en klart godkänd säsong i söderettan. VFK-tränaren Raimo Käkelä var den som smickrade ’Fidde’ med den mest ömsinta vokabulären, och den karaktärsstarke försvararen har varit en formidabel förstärkning på Vänersvallen. Sundström är ’bara’ 24 år, men han har redan gott om rutin och en imponerande förmåga att vinna lejonparten av de dueller som uppstår. Det har gjort honom till en nyckelspelare i VFK.”

5. DINO GASAL, TROLLHÄTTANS FK
”Jag har höjt honom till skyarna även tidigare, och det tänker jag fortsätta att göra. Dino Gasal bör vara högvilt för de dominanta klubbarna i området efter en säsong där han har passningsfintat motståndare åt höger och vänster, dribblat som siste man och vunnit nickdueller mot betydligt längre – i centimeter mätt – antagonister. Dessutom har hans svenska utvecklats galet snabbt under säsongen som gått. Ett litet minus för temperamentet och de många korten – men det får man ta när 21-åringen är så skicklig i övrigt.”

Bubblare: David Bryngelsson (Skoftebyn), Erik Johansson (Skoftebyn), Emil Guldbrandsen (Vänersborgs IF), Hampus Vajizovic (Vänersborgs IF), Anton Persson (Trollhättans FK), David Orstam (Halvorstorps IS), Niklas Rosenberg (IFK Trollhättan), Rasmus Hultberg (Trollhättans BoIS), Peter Eriksson (Åsebro IF), Milton Olsson (Håfreström), Dario Vrbicic (Halvorstorp), Joakim Berg (Göta), Tobias Gustafsson (Göta), Oskar Andersson (Vänersborgs FK), Emil Ek (Håfreström), Mathias Hellqvist (Frändefors), Erik Karlsson (Melleruds IF), Kristoffer Thorén (IFK Trollhättan).

Fotnot: Daniel Janevskis senaste insatser som mittfältare diskvalificerar honom från listan, delvis också för att minska den alldeles för självklara FCT-dominansen. Men ja, du är en väldigt bra mittback du också, Janevski. Så att du vet.

Finns det någon spelare som borde ha platsat på listan? Kommentera gärna!

Senaste onsdagslistorna:
20/8: Bästa tränarna
13/8: Bäst på sociala medier
16/7: Vårens största överraskningar
9/7: Vårens största genombrott
2/7: Bästa frisparksskyttarna
25/6: Dalslands snyggaste dräkter
18/6: Snyggaste dräkterna
11/6: Bästa domarna
4/6: Största vinnarskallarna
28/5: Skönaste namnen
21/5: Bästa proffsspelarna
14/5: Bästa spelarna i Trollhättesexan
7/5: Bästa hemsidorna


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*