Svårt för FCT att överleva vid konkurs


På måndag får FC Trollhättan veta om man beviljas ett lån på motsvarande 1,2 miljoner kronor från Trollhättans Stad. Vid ett nej är risken överhängande att klubben går i konkurs. (Bild: Sebastian Lamotte)

Vid en eventuell FCT-konkurs finns flera olika scenarier.
– Men det är ju tveksamt om man har möjlighet att rekonstrueras och finnas kvar, tror Gerhard Sager, ordförande i Västergötlands fotbollförbund.

Att elitsatsande fotbollslag går i konkurs är ett relativt sällsynt fenomen. På senare år har damlag som Tyresö och Dalsjöfors utgjort undantag, men även Örgrytes herrar drabbades av samma problem 2011.

Örgryte ägdes dock av ett idrottsbolag, och föreningen kunde klara sig relativt lindrigt undan tack vare det.
– Bolaget gick i konkurs, och därför kunde Öis finnas kvar. Men jag har svårt att tänka mig att FC Trollhättan kan gå i konkurs och rekonstrueras för att sedan fortsätta spela, säger Gerhard Sager på VFF.

Vid en konkurs flyttas laget automatiskt ned en division. Skulle FCT, till exempel, åka ur division 1 och sedan rekonstrueras så hamnar man nästa år i trean istället.

Om FCT däremot väljer att lägga ned sin verksamhet så tillfaller inte deras plats i seriesystemet någon av de grundande klubbarna TIF eller TFK.
– Nej, fotbollsjuridiskt sett så är de separata föreningar och detta påverkar inte deras placeringar, konstaterar Sager som upplever att det blir allt svårare att driva en elitklubb med vinst:
– Det finns flera föreningar i superettan och damallsvenskan som har legat på gränsen i flera år. Det är ett jättestort problem. Men jag visste inte att det var så här illa för FC Trollhättan.

Fotnot: Läs mer om FCT:s konkurshot i onsdagens och torsdagens papperstidning, eller här och här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*