Lokal besvikelse efter att serierna spikats

Gårdagens representantskapsmöte blev inte vad varken Trollhättans BoIS eller Halvorstorp hade tänkt sig.
– Ja, jag är besviken, men nej, jag är inte förvånad, säger Tobias Karnevi i BoIS.

Till representantskapsmötet är samtliga 260 fotbollsföreningar i Västergötland inbjudna, och dessa måste anmäla sig på förhand för att kunna ha rösträtt när de olika serieförslagen ska diskuteras.

I herrarnas division 4 innehöll grundförslaget uppdelningen norr/söder, medan Skepplanda och Åsarp/Trädet låg bakom den skrivelse där man istället förordade väst/öst. Men det var den förstnämnda fördelningen som fick gehör.
– Det alternativa förslaget samlade 22 röster, och även om vi inte har någon siffra på det andra så var det betydligt fler, säger Mats Karlén på Västergötlands fotbollförbund (VFF).

I division 5 hade Trollhättans BoIS, Halvorstorp, Främmestad och Nossebro samlat sig bakom ett förslag där de skulle ta plats i den mellersta serien, tillsammans med lag från Lidköping och Varaslätten. Men även där fick ursprungsförslaget, där de längsta resorna för dessa fyra lag går till Borås, flest röster.
– Jag räknade ut att det blir 160 mil i den serien istället för styvt 100 mil i den som nu heter mellersta. Det är ju 5 000-6 000 bara i resekostnader. Sedan finns en säkerhetsaspekt också; vi har ett ungt lag med många spelare i 19-, 20-årsåldern och måtte det inte hända några olyckor på den vägen, säger Tobias Karnevi, kanslist i BoIS.

Fyra föreningar – däribland Vinninga och Grolanda – tog plats på scenen och argumenterade för förbundets förslag. Främmestad företrädde den andra sidan, men kunde inte få stöd från varken HIS eller BoIS i röstningen, då den förstnämnda klubben hade anmält sig för sent och den sistnämnda saknade sin representant på mötet på grund av ett sent återbud.

Det hade dock inte hjälpt just den här gången.
– Det var en väldigt klar majoritet som röstade på ursprungsförslaget, konstaterar Karlén.

Att samtliga anmälda föreningar får lägga en röst – inte bara de som berörs av förslagen – har mötts av viss kritik, men VFF håller fast vid den nuvarande modellen:
– Representantskapet bygger på alla föreningar ska ha rösträtt, och sedan kan man självklart avstå från den. Att beröva föreningar på sin rösträtt i vissa frågor är inte förenligt med en demokrati, och hur skulle det bli i en serie med 20 lag, där kanske bara fyra dyker upp på mötet? Nej, stadgarna är tydliga när det gäller det här.

Tisdagens möte handlade annars mestadels om huruvida man skulle tillåta reservlag att delta i A-lagsserier, och där valde en knapp majoritet – en rösts marginal, närmare bestämt – att låta dem försvinna ur systemet. Detta är dock inget som direkt påverkar lagen i vårt geografiska område.

Dessutom bestämde man sig för att göra om damernas division 2 och minska antalet serier från tolv till åtta. Det innebär att seriesegraren alltid garanteras uppflyttning, till skillnad från tidigare. Det betyder också att varje serie framöver innehåller tolv lag.

Så här ser därför samtliga herr- och damserier inom VFF:s ramar ut:

Damer: 

DIVISION 2
Här lär Lödöse Nygård, Skoftebyn och Wargön ta plats i samma serie, precis enligt förslaget, men hur denna kommer att se ut i övrigt är oklart då fler lag ska läggas till. Det innebär bland annat att klubbar från Västergötland kan hamna med lag från Göteborg, Halland, Bohuslän och/eller Småland, och vice versa.

DIVISION 3 VÄSTRA
Edet (4), ENV, Främmestad (4), JK10, Kinne-Vedum/Källby, Kållandsö (4), Sollebrunn (2), Trollhättans BoIS, Vänersborgs FK, Vänersborgs IF.

Herrar:

DIVISION 4 NORRA
Edet FK, ENV FF, Elmer-Fåglum FF, Falköpings FK, Göta BK, IFK Mariestad, IFK Trollhättan, Skultorps IF (5), Tidaholms GoIF, Trollhättans FK (5), Ulvåkers IF, Åsarp-Trädet FK.

DIVISION 5 VÄSTRA
Bergdalens IK (4), Brämhults IK (4), Främmestads IK, Halvorstorps IS (4), Kronängs IF (6), Nossebro IF (6), Sandared/Sjömarken, Sparsörs AIK, Säven/Hol, Trollhättans BoIS, Töllsjö AIK, Östadkulle SK.

DIVISION 6 TROLLHÄTTAN

BK Spark (Utv.), FC Alingsås, Hjärtums IS, LödöseNygård IK, Sjuntorps IF, Sjöviks SK, SK Mjörn, Trollhättans IF, Trollhättans FF, Trollhättans Syrianska FK, Upphärads IS, Wargöns IK.

Fotnot: Läs mer här om tisdagens representantskapsmöte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*