”Zlatan var kass, han var egentligen inget att ha”


Christian Hultberg, idag tränare i Edet FK, minns tillbaka till matcherna mot en viss Zlatan Ibrahimovic. (Bild: Kent Eng)

Ryktet gick. En spelare i Malmö FF påstods ha något utöver det vanliga.
– Jag hade mött svinmånga bra fotbollsspelare, så jag tänkte: Helt ärligt, hur bra kan han vara egentligen?

Trollhättebon Christian Hultberg är en välkänd fotbollsprofil i vårt område. Han har representerat flera lokala klubbar, som TIF och FCT, och bär i dag huvudansvaret i Edet FK. Inte sällan händer det att han slår på televisionen för att kolla på fotboll, och inte sällan väljer han att skåda Paris Saint-Germain, med svenske superstjärnan Zlatan Ibrahimovic i laget.

Samma spelare han själv försökte sätta stopp för på Skarsjövallen för omkring 14 år sedan.
– Drevet hade börjat gå redan innan vi mötte dem. Man sa att Malmö hade en spelare som var något överjäklig. Men själv tänkte jag inte så mycket på det, för de hade ju Niclas Kindvall och Yksel Osmanovski, som på papperet var betydligt ­större stjärnor, säger ­Christian Hultberg – då Johansson i efternamn – och tillägger:
– Jag hade dessutom mött svinmånga andra bra ­spelare, som Ljungberg och Allbäck. Så jag tänkte: Helt ärligt, hur bra kan han vara egentligen?

Mötet i superettan ­mellan Ljungskile SK och Malmö FF, onsdagen den 7 juni 2000, slutade 0-1. Målskytt: Zlatan Ibrahimovic. Men …
– Mot oss var han faktiskt kass,han var inget att ha. Visserligen gjorde han målet, men det var faktiskt så det var, menar Hultberg, som i sin roll som mittback fick bevaka Ibrahimovics steg på Skarsjövallen.

LSK förlorade även borta­matchen, på Malmö ­Stadion, med 2-0. Zlatan Ibrahimovic återfanns ännu en gång i målprotokollet och Christian Hultberg fick på nytt ­lämna planen som en förlorare. Men för Öckerösonen var det knappast resultatet som stod i fokus efteråt. Hans ordkunskaper hade, i det här fallet, tyvärr breddats.
– Zlatan flippade ur fullständigt. Han sprang runt och skrek könsord i 90 minuter. Han skällde på oss, domaren och upp mot läktaren. Det var helt galet. På varje fast situation var han där med armbågarna, eller så stampade han med foten för att stämpla en, berättar Christian Hultberg.
– Vi hade Ulf Carlsson i mål då, och även han var ju ­ganska het. Vad han och ­Zlatan skrek till varandra vågar jag inte ens säga.

I ”Blådårar” får man följa Malmö FF i allmänhet, och Zlatan Ibrahimovic i synnerhet. Dokumentären skildrar en ung talang som verkar se hela världen som sin fiende. Man får se honom växa och utvecklas, och till slut säljas till holländska storklubben Ajax för en rekordsumma.
– Man hade ju aldrig i sin vildaste fantasi kunnat ­förutspå att han skulle få den status han har i dag. ­Absolut inte. Men samtidigt, även om han inte var något ­vidare mot oss så hade han något extra, det kände man ju. Det var någonting med honom som ändå var jäkligt bra.

14 år har nu gått och vad ­Zlatan Ibrahimovic har åstadkommit sedan dess är vida känt. Under den pågående säsongen jagar en av världens bästa anfallare nya titlar, både i franska ligan och i Champions League.

För Christian Hultberg handlar dock vardagen om att leta spelare till Edet FK, i division 4 Västergötland södra.

Text: Daniel Berggren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*