Lördagsintervjun: ”Brålanda kommer alltid först”


Lördagsintervjun är tillbaka på Fotbollsbloggen efter en tids dvala, och först ut denna gång är Martin Falk, Brålandafostrad bandykeeper i Sandviken. (Bild: TTELA)

Han är Sveriges mest lovande bandymålvakt.
Men också en inbiten fotbollsfanatiker.
Och Martin Falks hjärta klappar allra starkast för Brålanda IF.

Vad har du för känslor för Brålanda IF?
– Den betyder jävligt mycket och har gjort det genom alla år. Det var där man började spelade fotboll, och sedan när jag flyttade hit (till Sandviken) så har jag följt den ännu mer från sidan och hjälpt till på sociala medier. Jag kände att jag ville göra någonting för klubben även när jag inte var kvar. På så sätt har den nog betytt väldigt mycket, med både kompisar och gemenskap.

Det måste vara svårt att hålla Brålandas sociala medier igång när man inte ens bor i området?

– Jo, det är det väl, men jag och brorsan (Fredrik) kör tillsammans. Det var vi som skapade Facebooksidan, och när fler och fler gillade den så fick vi köra på. I början var det ju inte vår uppgift utan mest en kul grej. Farsan (Stefan) är med och hjälper till att rapportera ibland och några kompisar också när det behövs.

Jag har förstått att du höll fotbollskarriären vid liv även efter flytten till Sandviken?

– Ja, jag spelade i pojkallsvenskan med Sandvikens IF och sedan var jag med någon avslutsträning i division 2 med dem. Vi kom i alla fall tvåa i pojkallsvenskan, och sedan flyttade jag hem igen och spelade ett år med Brålanda, innan jag tvingades sluta när jag flyttade tillbaka.

Det går inte att kombinera fotboll och bandy längre?

– Nej, bandyn tar för mycket tid. Men jag ska vara med och träna ett pojkar 01-lag i alla fall. Med tanke på skaderisken i fotboll så passar det bättre att vara tränare.

Hur skulle du beskriva dig själv som fotbollsspelare? Är du målvakt även där?

– Nej, jag var mittfältare i Brålanda och forward i Sandviken. När jag kom upp hit så frågade de vad jag hade spelat tidigare, och jag sa forward så då fick jag spela det, haha! Jag har en hyfsat bra högerfot och är ganska kvick, men ingen fysisk spelare direkt. Jagär ganska smal och tunn, så fötterna får jobba mer än kroppen.

Om du fick välja mellan att vara proffs i fotboll eller bandy – vad skulle du föredra?

– Fotboll, alla dagar i veckan. Det måste vara mycket roligare att spela fotboll och kunna vara heltidsproffs och tjäna mycket pengar. Fotboll är ju en betydligt större sport.

Jag vet också att du har fått uppleva proffsfotbollen på nära håll, som praktikant i England.

– Ja, det var en vecka i årskurs åtta eller nio, jag kommer inte ihåg riktigt. Jag var i Everton, laget som jag håller på, så det var jävligt kul.

Hur uppkom den möjligheten?

– Jag mejlade alla klubbar i Premier League ner till Championship, men det var bara i Everton som det gick att fixa. Jag ringde dit tillsammans med rektorn och till slut fick jag åka.

Vad hade du för känslor i kroppen inför den resan?

– Jag var jäkligt nervös då, men de tog hand om mig på ett jättebra sätt. De hämtade mig på flygplatsen, lät mig bo gratis på hotell och plockade upp mig med taxi varje dag. Det var så proffsigt att när jag väl var där så var det inte nervöst alls.

Vad fick du göra där då?

– Det var mest att gå runt och kolla på planerna och alla kontor och hur de jobbar. Jag fick vara med och hjälpa olika personer i början, men mest satt jag med Tony Watson som var på ”Sales and marketing”. Det var fräckt att se, och jag och Tony har faktiskt fortfarande kontakt.

Var det som du hade tänkt dig?

– Jag tror att det var mer folk än jag hade tänkt innan. Det fanns hur många som helst och överallt. Jag trodde inte att det skulle vara så stort, men det är ju det och blir inte mindre heller.

Hur påverkade det ditt supporterskap till Everton?

– Jag hade valt dem som ”mitt” lag före resan, men jag följde dem inte riktigt. Efter det började jag dock följa dem på allvar, och nu har det etsat sig fast. Det är Brålanda och Everton som gäller, men Brålanda kommer alltid lite före.


För några år sedan fick Martin Falk en veckas praktik i sin favoritklubb, Everton. (Bild: TTELA)

Apropå Brålanda – vad tror du om lagets kommande säsong?
– Tufft blir det nog, men jag tror och hoppas att de hänger kvar. Om de får in någon ny och fortsätter på taktiken från förra året så tror jag att de kan ta de poäng som behövs för att hänga kvar. Det hade varit jäkligt kul.

Det måste ju vara positivt att du harkommit så långt inom bandyn, men är det samtidigt negativt att du inte kan hålla på med fotboll på grund av det?

– Nu är det egentligen bara kul eftersom jag är uppe på elitserienivå, som jag har kämpat för. Det är okej att inte spela fotboll, och nu är jag ändå så intresserad av att bli tränare att det fungerar lika bra att hålla på med sporten på det sättet istället. Jag har köpt att det är så här det får vara.

Du måste vara ofantligt nöjd med hur bandysäsongen har gått hittills för dig och ditt Sandviken?

– Ja, det har gått jäkligt bra, bättre än vad jag trodde eftersom det ändå är mitt första år i elitserien och att jag stått i de flesta matcherna. Det är bara skoj. I första handberor det på nog på självförtroendet; att jag tror på det och vågar ta för mig. Kanske är det lättare att komma in i det när man spelar i Sveriges bästa lag, jämfört med något bottenlag. Jag får ju bra hjälp av försvararna.

Kan man inom bandyn dra nytta av att man spelat fotboll, eller vice versa?

– Jag vet faktiskt inte, för mig är det helt olikt vad gäller taktik och det där. Det enda är väl att det är samma yta och elva mot elva, annars så tycker jag inte att det är så likt vad gäller spelet i sig.

Det händer mycket intressanta saker för dig just nu, och om du får måla upp ett drömscenario här i framtiden, hur skulle det se ut?
– I bandyn så är det väl Ryssland som lockar, att kunna ta sig dit så att man verkligen kan bli heltidsproffs och tjäna bra med pengar. I fotbollen är väl drömmen att träna ett lag på så hög nivå som möjligt.

Brålanda kanske?
– Högre kan man knappast komma, haha…

Fotnot: För att komma till tidigare lördagsintervjuer, klicka här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*