Onsdagslistan: Bästa värvningarna (herr)

Då är det dags för Onsdagslistan att göra comeback efter några månaders dvala, och den första rankingen är nästan självklar. Den handlar nämligen om de bästa värvningarna på herrsidan (damernas dito avhandlas nästa vecka).

Det ska också påpekas att den bästa värvningen inte nödvändigtvis behöver vara den bäste spelaren i sammanhanget. Istället har det att göra med vad han kan tillföra, och de luckor han fyller i och med sin ankomst.

Ja, ni fattar. Och här – trumvirvel, tack! – kommer de fem i fokus:

1. ROBIN JANSSON (ODDEVOLD —> VÄNERSBORGS FK) 

Det kändes nästan lite för bra för att vara sant. Mitt på självaste julafton – vilket inte var helt idealiskt, om man nu ville få utrymme i lokala medier – presenterades Robin Jansson, och det var en tydlig signal om att VFK:s ambitioner sträcker sig längre än en mittenplacering i division 2. Jansson var nämligen lysande de gånger jag såg honom i Oddevold, och visade att han är en hårt arbetande mittfältare med mycket fina fötter. Kanske har ”Sekten” äntligen hittat sin frälsare?

2. MOUSSA TAHER (IFK TROLLHÄTTAN —> SKOFTEBYNS IF)
Om det inte vore för hans outplånligt starka intryck under försäsongen så hade nog inte Moussa Taher platsat på denna lista. Men ja, alla som har sett honom – vare sig det är under träning eller match – är lyriska. 17-åringen är inte bara vindsnabb, utan också en tekniker med ett mycket välutvecklat skott. Det luktar succé på Nysätra i år, och i så fall är det också troligt att Skoftebyn bara blir ett mellansteg på vägen mot större fotbollsscener.


Fredrik Sundström är tilbaka i den helsvarta dräkten, och blir en viktig gestalt för FCT under den kommande säsongen. (Bild: Sebastian LaMotte)

3. FREDRIK SUNDSTRÖM (VÄNERSBORGS FK —> FC TROLLHÄTTAN)
Visst, utses man till 2014 års bäste försvarare av undertecknad så måste man givetvis få en plats här. Och Fredrik Sundström är naturligtvis ett rejält kap för FCT, samt en ledare både på och utanför planen. Han har vuxit en hel del – förmodligen mest bildligt, inte bokstavligt, talat – sedan den senaste sejouren på Edsborg, och bör också få ett erkännande för att han svalde sin stolthet och återvände. Med tanke på hur mittbacken behandlades i samband med flytten till VFK så var det nämligen långtifrån säkert att deras vägar skulle korsas igen.

4. BOYD MWILA (VÄNERSBORGS FK —> VÄNERSBORGS IF)
Han är ju en bit från sina forna dagars glans, Boyd Mwila. Allt annat vore en lögn. Men samtidigt upplever jag att den zambiske speedkulan fortfarande underskattas på lokal nivå, och i första hand beror det möjligtvis på att han inte är en målskytt av yttersta rang. Då har man dock missförstått Mwila, vars egentliga styrka är att öppna upp motståndarförsvaren med sina riviga löpningar och sitt uppoffrande slit. Det blir också oerhört nyttigt i ett VIF där jag anser att de offensiva spelarna var lite väl bekväma ifjol.


Linus Ewenborg tryckte dit 27 bollar för Trollhättans FK ifjol. Hur många blir det i år för Skoftebyn? (Bild: Jerry Lövberg)

5. LINUS EWENBORG (TROLLHÄTTANS FK —> SKOFTEBYNS IF)
Man hade kanske kunnat hoppas på lite bättre utdelning så här långt under försäsongen, men jag ser ändå ingen direkt risk i att Linus Ewenborg blir en misslyckad värvning på Nysätra. 22-åringen har nämligen en närmast obändig vilja att lyckas, och är beredd på att jobba hårt under vägen. De 27 målen i TFK ifjol vittnar också om en osannolik näsa för nätande, och även om tempot är högre och försvararna skickligare nu så lär det bli många fullträffar ändå. Lita på det.

Bubblare: Markus Mäkinen (Vänersborgs IF —> FCT), Robert Bagger (Oddevold —> FCT), Krister Andersson (Skoftebyn —> FCT), Fredrik Larsson (Mellerud —> FCT), Elvis Sabovic (Skoftebyn —> VFK), Moussa Taher (IFK Trollhättan —> Skoftebyn), Mido (IFK Uddevalla —> Skoftebyn), Hampus Ekström (FCT —> Skoftebyn), Andreas Jansson (Brålanda —> TFK), Erik Karlsson (Mellerud —> Brålanda), Karl Wennerström (Ed —> Mellerud), Andreas Malm (Wargön —> Frändefors), Berat Shabani (VFK —> IFK Trollhättan), Erik Alvin (TBoIS —> IFK Trollhättan), Rasmus Larsson (TBoIS —> TFK), Mats Johansson (IFK Uddevalla —> Edet), Nichlas Christiansen (Edet —> Göta), Jonas Andersson (klubblös —> Edet), William Sundelius (Mellerud —> Håfreström), Axel Olsson (Halvorstorp —> TIF), Bilgin Aliosman (Skoftebyn —> Halvorstorp), Rasmus Ydal (FCT U19  —> LNIK), Niklas Fredriksson (Sjuntorp —> Upphärad).

Fotnot: Spelare som tidigare har varit utlånade till samma klubb och nu gått över, som Samir Fehric (VIF), ingår inte i denna ranking.

Vad tycker du om rankingen? Kommentera gärna!

(Övrig bild: VFK)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*