Fotbollsbloggen tippar: Division 2 Norra Götaland

Då har återigen den tid kommit när det är dags för Fotbollsbloggen att tippa de femtioelva serier som rymmer lag från TTELA-land. Och vi börjar naturligtvis med herrarnas division 2, som drar igång på fredagen.

FC Trollhättan och Vänersborgs FK representerar där de lokala färgerna, och ett av dessa lag förväntas ta hem serien. Vilket? Det kan ni se här nedan.


Så här såg det ut i höstas för David Bennhage och hans kamrater i FC Trollhättan, men sedan dess har också mycket hänt. Tongångarna är betydligt mer positiva nu. (Bild: Sebastian LaMotte)

DIVISION 2 NORRA GÖTALAND

1. FC Trollhättan
———————————-
2. IFK Uddevalla
3. Nordvärmland
4. Skövde AIK
5. Gauthiod
6. Grebbestad
7. Vänersborgs FK
8. Karlstad BK
9. Lidköpings FK
10. Rynninge
11. IFK Skövde
———————————-
12. Stenungsund
———————————-
13. Karlslund
14. Tibro

1. FC TROLLHÄTTAN
Utropstecken: Robert Bagger. Omdömena var lite blandade inför ytterns ankomst till FCT, men i de matcher jag sett så har han varit mästerlig. Bagger är en urkraft som är stark i kroppen, snabb och har ett ruskigt skott. Den bössan lär ge många mål under 2015.
Frågetecken: Hur mycket betyder Josef Daoud? När FCT-anfallaren linkade ut skadad från mötet med Vänersborgs IF föll Trollhättelagets spel ihop. Visst är och måste Daoud få vara viktig för FCT, men man har inte heller råd att stå och falla med honom.
Kommentar: Vintern innebar en nystart för FCT, och det dröjde inte särskilt länge innan de gamla problemen var glömda och begravda. Totalt sett har FCT nämligen bytt ut stora delar av truppen, men ändå lyckats behålla nästan samma kvalitet som ifjol. Fredrik Sundström (VFK), Krister Andersson (Skoftebyn), Tommie Vejlovic (Lindome) och Robert Bagger (Oddevold) är bara några av de spelare som tillför oerhört mycket, och det har gått oväntat snabbt för dem att göra avtryck. Högstanivån är hög och truppbredden helt okej, och jag tror att det räcker för att vinna division 2 redan i år.

2. IFK UDDEVALLA
Kommentar: Det är, på gott och ont, inte samma IFK Uddevalla som förra året åkte ur division 1. Nej, istället har mycket hänt på truppfronten, där man bland annat kan räkna in Jonas Andersson (Herrestad), Arlind Beqiri (IFK Trollhättan), Patrik Adamczyk (Grebbestad), Hector Maravilla (Skoftebyn) och Ali Al-Habobi (Jerv). På förlustsidan ryms också färre spelare än förväntat, men där Jesper Andreasson (Ull/Kisa) naturligtvis blir svår att ersätta. Totalt sett har dock Uddevalla gått bra under försäsongen och vunnit de matcher som man förväntats vinna, samt lite till. Med sparkapital som Daniel Wilhelmsson och Daniel Fredriksson, som båda gått skadade hittills, är förutsättningarna också goda för att hamna högt upp i tabellen. Ja, kanske överst till och med?

3. NORDVÄRMLANDS FF
Kommentar: Nordvärmland slutade på en meriterande tredjeplats under förra året, och inför denna säsong har spelaromsättningen som vanligt varit stor. Det är också internationellt så det förslår, vilket naturligtvis är spännande. Allra bäst är såklart att legendaren Milivoj Knezevic (Flisa) är tillbaka som tränare efter tre säsonger i Norge. Han har som sagt inte heller legat på latsidan i sin nygamla klubb. Bland nyförvärven finns Dragan Kavcic (Proleter Novi Sad) som nyligen spelade i serbiska division 1, liberianen Bamakee Touré och Joachim Adukor (CD Trofense), från portugisiska andraligan. Vad den totala summan av dessa individer blir? Det är lite svårt att säga, inte minst med tanke på att försäsongen bjudit på både positiva och negativa insatser. Men man får nog anta att Nordvärmland blir ett topplag även i år.

4. SKÖVDE AIK
Kommentar
: Det är inte omöjligt att nye mittfältaren Gustav Karlsson (IFK Skövde) är seriens bästa på den positionen, och han har satt ett stort avtryck under försäsongen. Annars då? Jo, visst har en del spelare även lämnat truppen, och inte minst då sommarförvärvet Vandinho (okänd klubb), som ändå gav hyfsad valuta för pengarna. Totalt sett var dock SAIK en eller två klasser för svagt för att säkra nytt kontrakt i söderettan. I år lär man däremot aspirera på en topplacering, och försäsongens resultat vittnar om en imponerande jämnhet. Visst, det har gått lite upp och ner – men Skövde AIK har å andra sidan också ytterst sällan förlorat. Den egenskapen lär räcka mycket, mycket långt här i division 2.

5. IK GAUTHIOD
Kommentar
: Det dröjde ett tag, men till slut tog även Gauthiods lagbygge form. Nye tränaren Kim Björkegren fick ett positivt svar från anfallaren Emil Svensson – en av seriens absolut bästa spelare – och kunde även räkna in nyförvärv som Emmanuel Adebayo (Oddevold), Pelle Ödlund (FCT) samt Sebastian Hedlund (Stenungsund). Samtidigt har tongivande pjäser som Valon Gashi (Carlstad United), Henrik Andersson (slutat) och Klas Bohman (tillfällig paus?) försvunnit, vilket i den först- och sistnämndes fall lämnar en del frågetecken kring målskyttet. Resultaten under försäsongen har varit mer än godkända, men någon offensiv explosion har vi inte fått se. Då brukar det inte heller räcka hela vägen fram till serieseger.

6. GREBBESTADS IF
Kommentar
: Det har tillkommit någon spelare, som Pontus Johannesson (Andrea Doria) samt Jimmie Larsson (Kungshamn). Och det har försvunnit någon, som Patrik Adamczyk (IFK Uddevalla). Men i övrigt är ”kontinuitet” ledordet i detta, för det mesta, hemvävda Grebbestad. Kanske hade det behövts en ny försvarsgeneral med tanke på de många insläppta målen under försäsongen, men i övrigt finns det mesta. Jonas Henriksson är kvar och hamnar såklart alltid i fokus, men viktigast för laget är kanske ändå innermittfältaren Markus Svensson. Om det ska räcka fram till en topp tre-placering måste samtidigt Grebbestad visa att man ibland kan gå ifrån sitt kortpassningsspel och slå längre bollar. Klaffar det så finns det inga gränser för hur bra det kan gå.


Jonas Emanuelsson är en spelare att hålla extra koll på i Vänersborgs FK. (Bild: Sebastian LaMotte)

7. VÄNERSBORGS FK
Utropstecken
: Jonas Emanuelsson. Ska den gudabenådade innermittfältaren ta nästa steg och attrahera de allra största klubbarna så är det under just denna säsong som det måste ske. Emanuelsson har alla verktyg som behövs, och lär bli en stor attraktion även i division 2.
Frågetecken: Håller defensiven? Att byta ut ett mittlås är aldrig någon enkel uppgift, och någon omedelbar succé under försäsongen har det faktiskt inte blivit. Elvis Sabovic är en mycket skicklig spelare, men jag misstänker att det tar ett litet tag innan han vant sig vid sin nya roll och nya partner, Lovre Spadina.
Kommentar: Det är nästan svårt att greppa att lilla Vänersnäs IK står här, i division 2. Förvisso i VFK:s namn, men likväl efter en resa som är fullkomligt osannolik. Är man nöjda så? Nej, det ordet finns inte ens i tränaren Raimo Käkeläs vokabulär. Samtidigt börjar konkurrensen bli såpass påtaglig att det knappast är tal om någon serieseger just denna säsong. Fredrik Sundström (FCT), Oskar Andersson (klubb ej klar) och Boyd Mwila (Vänersborgs IF) är alla tunga förluster, och även om flera nyförvärv – Elvis Sabovic (Skoftebyn) samt Robin Jansson (Oddevold), till exempel – är bra så råder viss oklarhet kring deras totala kapacitet. Lovre Spadina (Dubrava) och Kenny Adeshigbin (Arvika) får bärande roller, och bör leverera om det ska bli någon succé här. Det mesta talar helt enkelt för att VFK placerar sig i tabellens ingenmansland just i år.

8. KARLSTAD BK
Kommentar
: Ifjol slogs KBK länge för sin överlevnad i den norra tvåan, och en åttondeplats kan låta säker – men faktum är att endast tre poäng skiljde laget från kvalplatsen. Till i år har det, kanske därför, hänt en hel del i truppen. Paul Olausson (Kongsvinger) är ny tränare, och han har fått flera nya spelare att jobba med: George Kojadinovic (Nordvärmland), Petar Stanisic (okänd klubb) och Gazmend Bahtiri (norsk klubb). Samtidigt har man tappat seriens bäste försvarare under förra året, Johan Falkmar (Vasalund). Laget ser ändå spännande ut, men resultaten under försäsongen hade definitivt kunnat vara bättre. Därför lär det, i bästa fall, bli en mittenplacering i år.

9. LIDKÖPINGS FK
Kommentar
: Vårens stora följetong har varit mittfältaren Albrim Demalijajs vara eller inte vara i LFK. Till slut skrev han dock på ett nytt kontrakt, och det var naturligtvis viktigt för laget. Det är nämligen så att det negativa i mångt och mycket har överskuggat det positiva inför säsongen. Nyckelspelare – som Erik Ekblad (Räppe), Gustav Nordmark (Rackeby), Kristoffer Bohrén (uppehåll) – i nästan varenda lagdel har försvunnit, och de spelare som kommit in är överlag relativt oprövade på den här nivån, och i de här trakterna. Således: det är svårt att veta var man har Lidköpings FK. Visst, resultaten har varit bättre på sistone, men de många förlusterna under försäsongen antyder att LFK blir ett lag i tabellens bottenskikt.

10. RYNNINGE IK
Kommentar
: Det är ett ungt Rynninge som formeras i år. Vid genrepet – som slutade med en hemsk 0-7-förlust mot Nyköping – bestod mittbacksparet av 15-årige supertalangen Leo Almer samt 19-årige Ante Jälevik, och frågan är om man håller kvar vid dessa i serien. Samtidigt har det ur ett helhetsperspektiv inte sett så illa ut för Rynninge – som slutade sjua i sin division 2-serie ifjol, tre placeringar bättre än Karlslund – under försäsongen. Det har ju bland annat blivit segrar mot Syrianska Kerburan samt Eskilstuna City. I övrigt då? Jo, några har kommit, andra har lämnat och allra mest spännande ska det bli att se hur den brasilianske anfallaren Anderson da Silva (FC Assyriska) står sig i konkurrensen. Han kan bli viktig för ett inte lag som inte imponerat offensivt.

11. IFK SKÖVDE FK
Kommentar
: IFK säkrade i höstas en historisk division 2-plats, och allt var frid och fröjd. Men så kom vintern, och den var både kall och karg. Stöttepelare som Gustav Karlsson (Skövde AIK), Petter Ahlander (Hjo), Johannes Grahn (flytt), Mårten Gustavsson (Hjo) och Christoffer Mako (Tymer) valde att lämna, och trots att bland andra Hannah Abraham samt Tom Cengiz (båda Skövde AIK) hämtats in så har det sett mörkt ut. Ett av problemen har varit offensiven, men lika stort frågetecken kan sättas för defensiven – sex insläppta mål mot Skövde AIK och åtta (!) mot IFK Tidaholm talar sitt tydliga språk. IFK Skövde får helt enkelt slå ur underläge denna säsong.

12. STENUNGSUNDS IF
Kommentar:
Stenungsund säkrade nytt kontrakt med minsta möjliga marginal ifjol, och framförallt var det offensiven – med 31 gjorda mål på 28 omgångar – som tycktes krångla. Det har också påverkat klubbens silly season-policy, där visst fokus lagts på att hitta potentiella målspottare. Om Ibrahim Tahini (Åmål) och Hjärtumsfostrade Hampus Andersson (Vallen) kan bidra med det återstår dock att se. Bland övriga nyförvärv återfinns Medin Mehmedovic (FC Bosona) samt en Skärhamnstrio bestående av Erik Johannesen, Fredrik Alvefelt och Björn Niklasson. Att så många har anlänt beror i första hand på skador, men också på att spelare som Philip Hofvenström (Ljungskile) har lämnat. Svajiga försäsongsresultat gör det dessutom svårt att veta var Stenungsund egentligen står, och hemska 0-6 i träningsmatchen mot seriekollegan Gauthiod vill man nog helst glömma. Risken finns att det kommer att gälla hela säsongen när den summeras i höst.

13. KARLSLUNDS IF HFK
Kommentar:
De finns framförallt två stora profiler i Karlslunds trupp. Den ena är tränaren Samuel Wowoah, med otaliga allsvenska matcher på meritlistan, samt anfallaren Herish Kuhi, mest känd för sin tid i Örebro SK. Kuhi var fjolårets bäste målskytt med sina sex fullträffar, Wowoah själv satte en boll. Då följdes en bedrövlig vårsäsong av en något bättre höst, och Karlslund klarade division 2-kontraktet med ett par poängs marginal. Nyförvärvet Jonathan Ederström (Karlbergs BK) är spännande, men offensiven verkar alltjämt vara en jobspost för Örebrolaget som bara har gjorde ett mål under de fyra träningsmatcher som föregick säsongsstarten. Inget bra tecken, kan man säga.

14. TIBRO AIK FK
Kommentar:
Tibro var illa ute även under fjolåret, och orosmolnen svävar alltjämt över Sportparken inför den stundande säsongen. De senaste tre matcherna har nämligen gett noll mål framåt, och bland annat en DM-förlust (0-2) mot division 4-laget Åsarp-Trädet. Nej, det skrämmer ingen. På minussidan efter vinterns byteshandel finns bland andra Magnus Lagerin (slutar), Hannes och Ludvig Fritzon (båda Degerfors) samt Jesper Andersson och Viktor Granath (båda Skövde AIK). In har bröderna Ashor och Sargon Gewargis (båda Värsås), Martin Gerhardsson (Skövde AIK) samt Fredrik Hermansson (Töreboda), med flera, kommit. Det innebär att truppen är ungefär lika stark som ifjol, och tyvärr lär det inte räcka till nytt kontrakt.

Vad tycker ni om Fotbollsbloggens tips? Kommentera gärna!

Fotnot: Här kan ni höra mig resonera mer kring division 2, via P4 Väst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*