Fotbollsbloggen tippar: Division 3 Nordvästra

Det dröjer ytterligare en vecka innan herrarnas division 3 drar igång, men redan nu tippar Fotbollsbloggen hur den slutar. Och det är skilda världar för våra lokala lag, eftersom två förväntas hamna i toppen och ett tredje i botten.

Men som sagt, det är bara kvalificerade gissningar från min sida.


Alexander Adolfsson förväntas få en nyckelroll i årets upplaga av Vänersborgs IF, som är Fotbollsbloggens favorit till att ta hem sin division 3-serie. (Bild: Sebastian LaMotte)

DIVISION 3 NORDVÄSTRA GÖTALAND

1. Vänersborgs IF
———————————-
2. IFK Åmål
———————————-
3. Skoftebyn
4. Västra Frölunda
5. Ahlafors
6. IFK Fjärås
7. Kungsbacka
8. Dalen/Krokslätt
———————————-
9. Älvsborgs FF
———————————-
10. Virgo
11. Mellerud
12. Vallen

1. VÄNERSBORGS IF
Utropstecken:
Alexander Adolfsson. Mittfältaren är inte bara kapten, utan också det bultande hjärtat på VIF-mittfältet. Han är en duracellkanin som aldrig slutar springa, men som också är väldigt skicklig med bollen. En nyttig spelare, helt enkelt.
Frågetecken: Målskyttet. I vårens sju träningsmatcher har man endast gjort mer än ett mål vid två tillfällen. För att vinna en serie brukar det krävas en spelare som sätter uppemot 15 bollar, och frågan är om man har det i truppen.
Kommentar: Silly season-teamet bestående av Ulf Guldbrandsen och Ingvar Jansson har lyckats väl under vintern och lagt grunden till en framskjuten placering. Att behålla fjolårslånen Samir Fehric och Mergim Berisha hade högsta prioritet, och det lyckades man med. Dessutom kryddades truppen med en viss Boyd Mwila (Vänersborgs FK). Att målvakten Markus Mäkinen (FCT) försvann kompenserades också genom att ta in Besarion Kodalaev (Lärje-Angered). Försäsongen har annars visat att VIF är ett ytterst svårslaget lag, som dock kanske har vunnit aningen för sällan för att känslan enbart ska vara positiv inför premiären. Både bredden och potentialen finns dock där, och allt annat än en topp tre-placering vore ett misslyckande i min värld.

2. IFK ÅMÅL
Kommentar:
Åmål drog nitlotten i en mycket jämn division 2-serie förra året och tvingades kvala, vilket inte resulterade i något lyckligt slut. Går det bättre nu? Ja, det mesta tyder på det. Åmål verkar ha förhållandevis stora resurser att röra sig med och tycks nästan ha värvat från alla jordens hörn. Sven Kulovic (VA Beach Piranhas), Remezan Abdullah (Juventus IF), Gabriel Nkamga (Kissamikos) och Ebo Tawiah Eduam (Mura OS) är några av nyförvärven med utländsk bakgrund, medan man också hämtat in lokala namn som Argjend Mollapolci (Åsebro), Ahmed Bachalan (Åsebro) samt Alfred Rydsmo (Brålanda). Samtidigt har naturligtvis en hel del spelare gått åt andra hållet, och inte minst då fjolårets bäste målskytt, John Stenberg (Carlstad United). Att Åmål inte imponerat under försäsongen – det har blivit förluster mot både Göta och Viken – är kanske förståeligt med tanke på spelaromsättningen, men det lär också bli bättre ju längre tiden går. Hur bra återstår dock att se.

3. SKOFTEBYNS IF
Utropstecken:
David Bryngelsson. Mittbacken har varit med ett bra tag och blir en av stöttepelarna nu när medelåldern sänkts betydligt. ”Brygga” är stark och snabb och väldigt svårpasserad.
Frågetecken: Offensiven. Ett stort ansvar läggs på nya trion Linus Ewenborg (Trollhättans FK), Mido (IFK Uddevalla) och Moussa Taher (IFK Trollhättan) som förväntas göra målen i år. För stort till och med?
Kommentar: Mycket fokus har givetvis lagts på de som försvunnit, däribland tränaren Christer Larsson som aviserade sitt avsked så sent som igår. Bland övriga som flytt Nysätra återfinns Elvis Sabovic (Vänersborgs FK), Bilgin Aliosman (Halvorstorp) samt Krister Andersson (FCT). Samtidigt finns många spännande nyförvärv, såsom trion ovan samt Jesper Ahlcrona (Trollhättans BoIS) och Hampus Ekström (FCT). Det känns stabilt och bra, men möjligtvis lite svagare framåt jämfört med ifjol. Det har också synts på målfabrikationen under försäsongen, där Skoftebyn annars har hängt med bra mot lag högre upp i divisionerna. Att nå uppflyttning kan kanske bli svårt, men definitivt inte omöjligt.

4. VÄSTRA FRÖLUNDA IF
Kommentar:
Västra Frölunda är naturligtvis en ordentligt anrik klubb, som spelade allsvenskt så sent som 2004. Det har, med andra ord, hänt en del sedan dess. Tongångarna i år verkar dock vara positiva, med knappt inga spelarförluster och flera nyförvärv. Truppen är bred och innehåller några riktiga profiler, som förre Gaisspelaren Tommy Lycén. Kvalitén totalt sett är också hög och försäsongsresultaten imponerar. Division 3-lag som Lunden, Holmalund samt Älvsborg har besegrats, och nog måste målsättningen vara att förbättra den sjundeplats som noterades ifjol.

5. AHLAFORS IF
Kommentar:
En svag höstsäsong innebar att Ahlafors tappade tätkänningen ifjol och slutade som mittenlag i den nordvästra trean. I år lär förhoppningen vara att orka hänga med hela vägen. Några av nyförvärven är också ytterst intressanta, inte minst då Tobias Bratt (Örgryte) och Sebastian Bråten (Qviding). Samtidigt hoppas man snabbt få anfallaren Michael Hintze att hitta formen, efter en längre utlandsvistelse. Hintze stod ifjol för tio mål. Annars har försäsongen bjudit på både toppar och dalar, och lite krasst kan man säga att Ahlafors har vunnit mot på papperet sämre lag och haft det lite svårare mot de på samma eller högre nivå. Vad innebär det? Tja, en placering på övre halvan, och kanske rent av inblandning i toppstriden.

6. IFK FJÄRÅS
Kommentar:
Är det här ett topplag i årets division 3? Ja, en del talar för det. IFK Fjärås har gått fram som en ångvält under försäsongen och vunnit för det mesta. Det är i och för sig en vana – eller ”ovana”, om man ser på det som motståndare – som också härrör från ifjol, då inga förluster noterades. Samtidigt har klubben bytt tränare, och ny huvudansvarig är Fredrik Robertsson som närmast kommer från Häckens P00-lag. Han har fått se flera nya spelare ansluta, däribland Amaro Nyass (Jonsered), Alen Veric (Sävedalen), Naser Zumberi (BK Skottfint), Carl Stridsberg (Sävedalen) och Steven Black (Lerkil). Både bredden och spetsen imponerar, och Fjärås lär bli ett väldigt svårslaget lag även denna säsong.

7. KUNGSBACKA IF
Kommentar:
Kungsbacka kvalade sig upp i trean tack vare fjolårets andraplats, bakom seriekollegan Fjärås. Därefter ser inte särskilt mycket ut att ha hänt på truppsidan, och filosofin verkar vara att satsa hemvävt och lokalt. Att man lyckats behålla kaptenen Kristoffer Petersson, som förra året stod för 20 mål, var förmodligen prio ett, och han blir givetvis en stor profil även denna säsong. Hur väl Kungsbacka står sig är lite svårt att säga, men frånsett en 2-4-förlust mot Virgo – som man också möter i år – imponerar resultaten under försäsongen. Någon slagpåse lär nykomlingen definitivt inte bli.

8. DALEN/KROKSLÄTTS FF
Kommentar:
Det var inte med många poäng som Dalen/Krokslätt undvek den nedre kvalplatsen i division 3 Sydvästra Götaland ifjol, men tillräckligt åtminstone. Hur truppen har förändrats sedan dess vet jag faktiskt inte, eftersom informationen är knapphändig. Men en sak är säker – resultatraden imponerar å det grövsta. De senaste fem träningsmatcherna har vunnits, med en total målskillnad på 16-1. Då är det ändå inga dåliga lag som stått på motsatt planhalva. Kanske är det en indikation på att 2015 blir bättre än 2014, och att man nu orkar hela vägen istället för att falla ihop efter sommaruppehållet.

9. ÄLVSBORGS FF
Kommentar:
Det är jubileumstider i ÄFF, som fyller 20 år. Om säsongen blir just en fest återstår att se, men försäsongen har i första hand bjudit på förluster. Ja, oroväckande många till och med. Möjligtvis en lite ovan situation för Älvsborg som tog hem sin division 4-serie ifjol, och då i första hand beroende på ett imponerande starkt kollektiv där faktiskt ingen gjorde fler än tio mål. Till denna säsong har den breda truppen tunnats ut en aning, samtidigt som man i första hand fyllt på med egna produkter underifrån. Det är givetvis rätt väg att gå, men det lär också bli tufft att klara nytt kontrakt i den här serien.

10. IK VIRGO
Kommentar:
Virgo jobbade hem sin division 4-serie ifjol men har inte haft en helt problemfri tillvaro under våren. Många skador och sjukdomar har gäckat laget som inte övertygat varken resultat- eller prestationsmässigt. Ja, inte mer än under vissa korta stunder i varje fall. Några nya ansikten finns dock i klubben, och dessutom tycks man ha fått behålla anfallaren Carl-Johan Falk, som förra säsongen satte 18 bollar. Samtidigt var det, åtminstone under mars månad, defensiven som oroade med nio insläppta mål på tre matcher. Men det är så det ska vara under en försäsong – upp och ner! Tyvärr misstänker jag att det ändå blir en tuff säsong för Virgo, kanske med nedflyttning som följd.

11. MELLERUDS IF
Utropstecken:
Joel Lundgren. Den tekniske mittfältaren är alltid underhållande att följa, och ytterst viktig för Melleruds offensiva spel. Lundgren slår oftast sin motståndare och har ett spelsinne som faktiskt kan ta honom långt.
Frågetecken: Offensiven. Mellerud hade säkerligen önskat sig fler anfallare att kunna gå runt på, och nu bär Tobias och Simon Svensson samt Albin Broberg ett tungt ok på sina axlar. De måste leverera om det ska bli nytt kontrakt i år.
Kommentar: Resultatmässigt har Mellerud inte skrämt många lag med sin försäsong. Det har varit högt och lågt om vartannat, och framförallt 0-4-förlusten mot Åmål kändes som ett dåligt omen inför vad som komma skall. Men uträknat? Nej då, Mellerud har en tajt och hungrig grupp, med extremt stor utvecklingspotential. Kombinationen mellan småväxta tekniker (läs: Florijan Fejzulovic) och fysiska praktexemplar (läs: Oscar Jonasson) känns också intressant. På nyförvärvsfronten hittar vi spelare som Anton Broberg (Åsebro), Karl Wennerström (Ed) och Anders Holmström (FCT U19). Samtliga är tänkbara startspelare i ett Mellerud som aldrig ger upp, vilket förhoppningsvis räcker till förlängd division 3-status i höst.

12. VALLENS IF
Kommentar:
Det var givetvis inte bra för Vallen att Hjärtumsfostrade Hampus Andersson, som gjorde 25 mål ifjol, valde att nappa på Stenungsunds anbud. Samtidigt finns fortfarande en god portion kvalitet i truppen, vilket inte minst kvalet upp till trean visade i höstas. Man tog sig nämligen snabbt samman efter att ha tappat seriesegern till Mellerud i sista omgången och vann när det behövdes som allra mest. Nu sätts en stor del av hoppet till duktige Linus Högberg, som är tänkt att skjuta Vallen till nytt kontrakt. Visst, det blir inte lätt, men under försäsongen har Vallen trots allt visat att man emellanåt håller hög division 3-klass. Trots detta misstänker jag att nedflyttning väntar i höst.

Var tror ni om Fotbollsbloggens tips? Kommentera gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*