Fotbollsbloggen tippar: Division 4 Norra

Det är alltid känsligt att ranka sin egen klubb eftersom objektiviteten ofta lyser med sin frånvaro. Därför kan det kanske anses stötande att jag även i år har satt Trollhättans FK överst i tabelllen… nej, jag skämtar bara. Lite sansad får man ändå vara.

Däremot väntas både Göta och IFK Trollhättan placera sig på den övre halvan i herrarnas division 4 Norra, medan TFK och Edet tvingas tampas om nytt kontrakt.

Här nedan hittar ni hela tipset.


Niclas Graff och Emil Lundblad är två av spelarna i Götas – i dubbel bemärkelse – starka trupp. Laget är en av förhandsfavoriterna i den norra fyran. (Bild: TTELA)

DIVISION 4 NORRA

1. Mariestad
———————————-
2. Göta
3. Åsarp-Trädet
———————————-
4. Tidaholm
5. IFK Trollhättan
6. Skultorp
7. Trollhättans FK
8. Ulvåker
9. Falköping
———————————-
10. Edet
———————————-
11. Edsvära-Norra Vånga
12. Elmer-Fåglum

1. IFK MARIESTAD
Kommentar:
IFK Mariestad verkar inte bara ha i princip hur många spelare som helst att tillgå, man har också några som håller oerhört hög division 4-klass. Anton Vilstrup och Alfons samt Elon Keymer (alla Skövde AIK) lär bli stora profiler i serien, och i Mikael Johansson (Jula) har man också fått en skarpskytt av rang. Som ni märker så satsas det hårt i Mariestad, som trots spelaromsättningen får ses som knapp favorit i den norra fyran. Försäsongen har bjudit på något enstaka bakslag men annars är det idel segrar, och dessutom har man pressat flera motstånd från högre upp i seriesystemet. IFK Mariestad blir farligt, riktigt farligt.

2. GÖTA BK
Utropstecken:
Anton Granqvist. Tränaren Marcus Tersing har vid något tillfälle hävdat att mittfältaren skulle platsa i FCT, och så är kanske fallet. Granqvist är i alla fall en ruskigt duktig spelare med fin bollkontroll och en skarp blick för spelet.
Frågetecken: Håller man för favoritskapet? Förra året var en topplacering på många sätt en bonus, och i år är man istället redan från början ett lag som ska vara med och slåss däruppe. Då kan det också knyta sig, även om Götaspelarna säkert är väl förberedda.
Kommentar: Göta imponerade naturligtvis oerhört stort förra året, och var till slut en hårsmån från avancemang till trean. Mot bakgrund av det så är målsättningen given i år – det är bara uppflyttning som räknas. Och förutsättningarna? Jodå, de är väldigt bra. En ruggigt kompetent trupp har utökats med namn som Nichlas Christiansen, Victor Lundin och Mikael Bengtsson, samtliga från Edet. Det är rätt så säkert att Göta är ett bättre fotbollslag än ifjol, och under försäsongen har man också visat detta genom att prestera flera fina resultat. Topp fem-placeringen känns som en självklarhet, men i en tuff serie behöver ändå allt klaffa för att man ska nå ända fram och ta minst en kvalplats.

3. ÅSARP-TRÄDET FK
Kommentar:
Åsarp-Trädet fick ifjol möjligheten att kvala sig upp, men trots två segrar av tre möjliga så blev det inget avancemang. Och därmed bör revanschlustan vara stor i år istället. Anton Johansson var då lagets stora målskytt med sina 22 baljor, och han lär bli farlig även i år. Dessutom får han understöd i form av fina nyförvärv som Carl Gustavsson (Tidaholms GoIF), Jonas Olsson (Falköpings FK) och inte minst Linus Johansson (Skövde AIK), som är bror till Anton. Under försäsongen har Åsarp-Trädet också imponerat å det grövsta och vunnit sju av åtta matcher. Genrepet slutade 6-2 mot Råda, topptippat lag i femman, och frågan är om det finns något lag i serien som är så formstarkt inför helgens premiär? Nej, förmodligen inte.

4. TIDAHOLMS GOIF
Kommentar:
Gamle stortränaren Gudmundur ”Gummi” Magnusson basar numera över TGoIF, och det är en rätt så bra indikation på att laget har höga ambitioner. Visst har många spelare tillkommit under vintern – för många till och med? – men några av dem är också av hög kaliber. I den unga truppen ryms nämligen namn som Dennis Kazic (Tibro), Jesper Johansson (Skövde AIK), Vildan Gerxhaliu (Skara) och Uthen Chaisamrong (Skövde AIK). Om de hinner spela ihop sig i tid till seriestarten så lär det gå ruggigt bra. Under försäsongen har nämligen laget visat prov på fin stabilitet och radat upp segrar. Så lär det även bli i årets division 4, misstänker jag.


Berat Shabani, senast i Vänersborgs FK, är ett av IFK Trollhättans spännande nyförvärv. (Bild: Sebastian LaMotte)

5. IFK TROLLHÄTTAN
Utropstecken
: Erik Alvin. Jag har alltid varit svag för starka karaktärer och bollvinnare som även har fina fötter. Och en sådan typ är ju mittfältaren, som lär bli en stor tillgång för IFK i år.
Frågetecken: Har man någon pålitlig målskytt? Det kanske inte alltid behövs, men visst lär en topp tre-placering kräva att Berat Shabani, Ahmed Al-Habobi eller Alexander Karlström gör tio mål eller fler. Så är det.
Kommentar: En halvtimme in i DM-mötet med Edsvära-Norra Vånga tänkte jag: ”Herregud, IFK blir ju omöjligt att besegra i år!” Men så slarvade man bort taktpinnen, brände chanser i massor och blev snabbt mänskligt igen. Summa summarum: Högstanivån är hög, lägstanivån rätt så låg. Om man spelar som man kan så lär det dock bli en rolig säsong. IFK rymmer spännande nyförvärv som Erik Alvin (Trollhättans BoIS), Björn Larsson (TBoIS) och Berat Shabani (Vänersborgs FK), samt några comebackande spelare – inte minst Isaac Gadaan, Shefqet Hajdini och Chady Daoud – som lär tillföra mycket. Dessutom är de unga talangerna många. Kan tränaren Fady Daoud bara koka ihop det här till en sammanhängande gryta så är succén given.

6. SKULTORPS IF
Kommentar:
Med en högst imponerande resultatrad – 18 segrar, tre oavgjorda samt en förlust – vann Skultorp ifjol sin division 5-serie. Målskillnaden 80-20 säger väl allt. Blir det lika roligt i år? Nja, kanske inte riktigt. Men under försäsongen har Skultorp ändå visat klass genom att besegra division 3-laget Götene och pressa Vänersborgs IF i DM. Dessutom fick man ett positivt genrep genom att utmanövrera Mullsjö med 2-1. Givetvis handlar det om att hålla koll på fjolårets 35-målsskytt Daniel Stomberg, men truppen innehåller fler skickliga spelare än så, samt ett par intressanta nyförvärv som Ninos Gewargis (Värsås), Thitikorn Wannarat (Borgunda), Atthasit Koknok (Borgunda) och Filip Rustan (Jula). Det ser bra ut, helt enkelt.


Christoffer Eriksson och hans TFK får nöja sig med en mittenplacering om Fotbollsbloggens tips stämmer. (Bild: Kjell Korshavn)

7. TROLLHÄTTANS FK
Utropstecken:
Christoffer Eriksson. Vänsterbacken kan glömmas bort ibland men är oerhört betydelsefull för TFK:s spel. I honom har man en outtröttlig kantlöpare som bidrar med många poäng varje säsong.
Frågetecken: Defensiven. De senaste tre träningsmatcherna har laget släppt in åtta mål, och det är naturligtvis siffror som oroar. Man behöver täppa till bakåt om det ska bli en bra placering i år.
Kommentar: Att tappa 27 mål – i form av Linus Ewenborg (Skoftebyn) – är självklart inte positivt. Men ersättaren Rasmus Larsson har börjat leverera och nu gjort tre mål på två matcher, vilket lovar gott. I övrigt har TFK tappat de mycket lovande pojklandslagsmännen Elmer Hirvonen och Alexander Fäldt till FCT:s juniorlag, men inte så mycket mer än så. Dessutom har man breddat truppen genom nyförvärv som Tim Skogsberg (FCT U19), Andreas Jansson (Brålanda) och Emil Sörensson (Halvorstorp). Efter en lite trög start på försäsongen verkar TFK också ha fått upp ångan och 2-2 i genrepet mot fjolårets tabellfyra Gerdsken var givetvis starkt. Någon ny serieseger lär det inte bli just denna säsong, men nykomlingen bör åtminstone kunna etablera sig och klara en position någonstans i mitten.

8. ULVÅKERS IF
Kommentar:
Ifjol hamnade Ulvåker på sjunde plats i tabellen, vilket kanske var en liten besvikelse. Om det är detta som ligger bakom vinterns vansinniga värvningsraid vet jag inte, men många nya spelare har åtminstone tillkommit. Bland dessa finner vi Edvin Alicic (Väring), Simon Kotka (Lerdala), Anton Friberg (Skövde AIK), Marcus Ekeberg (IFK Skövde) och Simon Gustavsson (Täby). Förra säsongen släppte Ulvåker in för många mål för att kunna placera sig högre, och nu under våren verkar det ha blivit bättre på den fronten. Resultaten är också överlag starka – även om 1-2-förlusten mot seriekollegan Falköpings FK var överraskande – och 1-1 i genrepet mot Ulricehamns IFK får ses som klart godkänt.

9. FALKÖPINGS FK
Kommentar:
Med bättre målskillnad än Hjo undslapp Falköping kval nedåt förra året, och i den situationen vill man inte gärna sätta sig igen. Inför säsongen har FFK också visat att man håller jämna steg med seriekollegor som Tidaholm och Ulvåker, samt med betydligt mer meriterade lag som IFK Skövde och Götene. Det är lite svårt att veta vad man får från laget – som dessutom värvat spelare som Andreas Mann (Floby) – men trots fina tendenser hittills är det frågan om man håller hela vägen. Tyvärr lär man tvingas klafsa runt i bottenträsket även denna säsong.

10. EDET FK
Utropstecken
: Mats Johansson. Hur bra är han fortfarande? Jodå, rätt så vass har det visat sig. Johansson blir en viktig kugge på mittfältet och bildar en svårforcerad duo tillsammans med Martin Erlandsson.
Frågetecken: Bredden. Edet har en bra startelva men några skador och sjukdomar kan möjligtvis ställa till det.
Kommentar: I en krönika efter frimånadens slut skrev jag att Edet skulle få det ytterst svårt att hänga kvar, och den kommentaren skapade hätsk stämning i Lilla Edet. Men var den så obefogad då? Laget hade en tung säsong ifjol och tappade därefter sina två bästa målskyttar i form av Andreas ”Kärna” Ramm (Vänersborgs IF C) samt Victor Lundin (Göta). Dessutom försvann både Mikael Bengtsson och Nichlas Christiansen till samma Göta. Men under de tre, fyra månader som följt så har läget ljusnat. Jonas Andersson (comeback, bilden) och Mats Johansson (IFK Uddevalla) är två av flera fina nyförvärv, samtidigt som träningsmatcherna har bjudit på hyfsade resultat, utan att kanske skrämma någon framtida motståndare. Potentialen finns absolut, men frågan är om man kan uppvisa en tillräcklig stabilitet för att orka hela vägen? Det känns lite, lite tveksamt tyvärr.

11. EDSVÄRA-NORRA VÅNGA FF
Kommentar:
ENV är alltid ett tungt lag att möta. Man har historiskt sett spelat ett förhållandevis rakt spel och förlitat sig på sin skicklighet i närkamper. Någon större skillnad är det kanske inte i år, trots att det finns lite mer teknik i laget. Nye Robin Särud (Vara) är en som erbjuder det, liksom Anders och Linus Hötomt (båda Emtunga). Några fina skalper har tagits – inte minst 4-2 i genrepet mot ett erkänt svårspelat Främmestad – men totalt sätt misstänker jag att ENV är numret för litet. Ifjol klarade man sig kvar med nöd och näppe, i år faller man däremot under det förhatliga nedflyttningsstrecket.

12. ELMER-FÅGLUM FK
Kommentar:
Elmer-Fåglum har haft vissa offensiva problem på sistone och bara mäktat med två mål på sina senaste tre matcher. Att förlora med hela 0-4 mot division 5-laget Trollhättans BoIS en vecka före seriestarten var naturligtvis inte heller något gott tecken. Annars då? Jo, laget innehåller många skickliga spelare men bredden verkar det vara sämre med. Visst har man fått Andreas Blom (Lidköpings FK Akademi), som var duktig ifjol, men samtidigt har skickliga spelare som Philip Enström (Vara), Marcus Härnälv (Knippla) och Pierre Karlsson (Vara) valt att lämna. Det lär ge ett alltför tufft utgångsläge för att säkra nytt kontrakt.

(Övrig bild: Edet FK)

Tidigare tippade serier:
12/4: Division 2 Bohuslän/Dal (dam)
11/4: Division 3 Nordvästra Götaland (herr)
9/4: Division 2 Norra Götaland (herr)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*