Fotbollsbloggen tippar: Division 4 Bohuslän/Dal

Fotbollsbloggens eviga tippande går vidare, och idag vänder vi oss mot herrarnas division 4 Bohuslän/Dal, där den enda lokala representanten heter Brålanda IF. Detta sedan Åsebro som bekant dragit sig ur serien.

Någon BIF-dominans lär det dock inte bli tal om, utan istället bör förstaplatsen hamna hos ett Uddevalla-lag. Vilket kan ni se här nedan.


Så här såg det ut ifjol när Brålanda säkrade seriesegern i division 5. Om det blir en lika rolig säsong i år återstår dock att se. (Bild: BIF)

DIVISION 4 BOHUSLÄN/DAL

1. Svane
———————————-
2. Herrestad
———————————-
3. Stångenäs
4. Kungshamn
5. IFK Lane
6. Bengtsfors
7. Ödsmål
8. Högsäter
9. Skärhamn
10. Brålanda
———————————-
11. Viken
12. Färgelanda

1. IK SVANE
Kommentar
: Resan uppåt i seriesystemet ser ut att fortsätta för Svane, som förra säsongen tog hem sin division 5-serie med minsta möjliga marginal. Då gjorde Fredrik Söderqvist hela 35 mål och som en välsignelse av Gud har han dessutom – av tillsynes outgrundliga anledningar – blivit kvar. Dessutom har Svane fyllt på truppen med flera högkvalitativa spelare, däribland Jesper Andersson (IFK Uddevalla), Mathias Karlsson (IFK Uddevalla) och Albert Hiseni (Herrestad). Den sistnämnde, som har meriter från futsal-landslaget, lär bli en stor attraktion i år. Under försäsongen har Svane vunnit för det mesta, och vi får tro att förlusten mot Henån i genrepet bara var ett olycksfall i arbetet. Det mesta tyder nämligen på att laget hamnar överst i tabellen.

2. HERRESTADS AIF
Kommentar:
Herrestad – tydligen uttalat ”Hässchtaa” – hade inte riktigt marginalerna på sin sida ifjol. Då slutade man på tredje plats i Bohuslän/Dalfyran, bakom Mellerud och Vallen. Går det bättre i år? Jo, jag har svårt att se hur det inte ska bli en topp två-placering för Herrestad. En redan kapabel trupp har utökats med namn som David Engelbrektsson (IFK Uddevalla) och Marcus Knutsen (Stigen/Ellenö), och förutom 1-8-förlusten mot Oddevold i DM så har resultaten imponerat. Intressant nog så lär det inte bara bli en strid med Svane om vilket som är seriens bästa lag – utan också vilken klubb som är trea i Uddevalla, efter Oddevold och IFK.

3. STÅNGENÄS AIS
Kommentar
: Stångenäs hade lite otur ifjol – något annat går inte att säga – när man med några bollars sämre målskillnad åkte ur serien och fick se Kärra kvala. Samtidigt hade man dittills stått för den makalöst imponerande bedriften att inte kryssa en enda gång under säsongen. Men nog om det. Till i år har Stångenäs tappat den utmärkte jättemålvakten Andreas Samuelsson till IFK Uddevalla, och därför var det viktigt att en pådrivare som Jim Lundh – fjolårets bäste målskytt – stannade. Han har dessutom fortsatt att leverera under försäsongen, som bjudit på idel segrar. Kanske var dock 2-4-förlusten mot Svane i februari en indikation på att Stångenäs visserligen lär vara med i toppen, men utan att vara den största favoriten till seriesegern.

4. KUNGSHAMNS IF
Kommentar:
Kungshamn slutade på sista plats i den nordvästra trean ifjol, och att säkra nytt kontrakt fanns egentligen aldrig på kartan. Man var numret för litet under hela säsongen. Vinterns silly season-period har kanske inte heller varit den bästa för klubben, som tappat två av sina främsta målskyttar från förra året i form av Robin Eriksson (Svedala) och Anders Augustsson (Askim). Ännu värre är att mycket duktige Jimmie Larsson gått till Grebbestad. Åt andra hållet har man fått in Oskar Jonson (IFK Uddevalla) samt Robin Johansson (Bovallstrand/Hunnebostrand). Men nja, det lär inte räcka för att kunna vara med och störa i den absoluta toppen.

5. IFK LANE
Kommentar:
Att förlora med 1-7 mot IFK Trollhättan två veckor före seriepremiären är kanske inte något gott omen, och det kan bli svårt för IFK Lane att upprepa fjolårets femteplats. Några nya spelare har kommit och några andra har gått, men det är svårt att komma ifrån det faktum att bäste målskytten från ifjol, Anders Stenström, värvats till Grebbestad. Resultat har annars överlag varit okej, och man har exempelvis besegrat Ödsmål men förlorat mot Kungshamn. Det är förmodligen också någonstans mellan dessa lag som man lär placera sig i tabellen.

6. BENGTSFORS IF
Kommentar:
Det går knappast att prata om Bengtsfors utan att nämna Robin Jansson, denna underbara spelare som varje vinter blir kontaktad av en drös utomstående klubbar men ändå alltid blir kvar. Är han seriens bäste spelare? Nja, inte nödvändigtvis, men säkerligen en av dem. Han var också en av de stora orsakerna till att man tog en fjärdeplats under sin första säsong i division 4 på tio långa år. En annan var Almir Aldzic, anfallaren som gjorde 15 mål och som nu flyttat tillbaka till Ed. En tung förlust förstås, men den kompenseras upp av att Albin Pettersson (Oddevold) hämtats in. Åtminstone lär Bengtsfors hoppas på det.

7. ÖDSMÅLS IK
Kommentar:
Tack vare en stark höstsäsong – som bland annat innehöll en sensationell 4-0-seger mot Mellerud – klättrade Ödsmål till slut upp på säker mark i seriens bottenträsk. Den situationen vill man säkerligen inte hamna i igen, och det mesta tyder på att förutsättningarna är bättre nu. Ödsmål har nämligen värvat intressant i form av Cristobal Cruz och Filip Samuelsson (båda Stenungsund) och radat upp fina resultat under försäsongen. Segrarna mot Kode, Skepplanda och Lysekil lovar gott, och lär ge åtminstone en placering i tabellens ingenmansland.

8. HÖGSÄTERS GF
Kommentar:
Det måste ha varit en märklig vinter och vår för Högsäter, som länge inte ens visste vilken serie man skulle tillhöra under 2015. Till slut kom dock svaret för fjolårets tabelltvåa i Dalslandsfemman, och det förkunnade att laget skulle få Åsebros vakanta plats i fyran. Det var givetvis en ytterst positiv nyhet. Och därefter har de goda tecknen fortsatt. Högsäter har nämligen radat upp många fina resultat under försäsongen, och den enda förlusten har faktiskt kommit mot mitt eget Trollhättans FK. Då spelade Högsäter ändå ett bra och snabbt spel, med vassa omställningar. Flera nyförvärv kan också redovisas, däribland Mathias Blomsten (Åsebro) och Jonny Spångberg (Dals Långed), medan Fabian Aros Lorca (Svane) utgör den enda spelarförlusten. Totalt sett bör det innebära en någorlunda stabil mittenplacering, även om målsättningen självklart ”bara” är nytt kontrakt.

9. SKÄRHAMNS IK
Kommentar:
Jag förutsätter att Skärhamn blev rikligt belönat för att man släppte trion Erik Johannessen, Fredrik Alvefelt och Björn Niklasson till Stenungsund två veckor före seriestarten. Dessa spelare hade nämligen nyckelroller i klubben, och Johannessen var dessutom den stora målskytten ifjol med sina 17 fullträffar. Han är självklart omöjlig att ersätta med så kort varsel. Hur mycket det har påverkat laget? Svårt att säga, men man har därefter förlorat mot Bosna IF samt krossat IFK Valla med 9-1 i genrepet. Det kanske är så det blir i år – högt och lågt om vartannat.


Mittbacken Erik Karlsson är ny i Brålanda, och kommer närmast från Mellerud. (Bild: Marcus Ek)

10. BRÅLANDA IF
Utropstecken:
Oskar Andersson. Innermittfältaren har fått ta ett stort ansvar sedan sin ankomst från Mellerud, och han lär bli en viktig ingrediens om Brålanda ska kunna säkra nytt kontrakt.
Frågetecken: Kommer Fredrik Falk igång på allvar? Jodå, det mesta tyder på det, men under försäsongen har BIF haft förtvivlat svårt med målskyttet generellt.
Kommentar: Brålanda hade väntat sig mer av frimånaden, och oron efteråt var påtaglig. Den då tunna truppen, som dränerats på Andreas Jansson (Trollhättans FK) och Alfred Rydsmo (IFK Åmål), har dock blivit bredare på senare tid. Erik Karlsson, Oskar Andersson, Johan Svensson och Jimmy Porseryd har alla kommit från Mellerud och bidragit med kvalitet. Om det därför enbart känns positivt nu? Nej, det vore att överdriva. Resultaten under försäsongen har nämligen inte imponerat,och det har överlag blivit alldeles för många förluster och insläppta mål. 0-9 mot Göta var naturligtvis lågvattenmärket i den kategorin. Det lär således bli en tuff säsong när man nu ska försöka att förnya sin division 4-status. Med den odiskutabla kvalitet som ändå finns hos ett par spelare så tror jag ändå att det går vägen.

11. IF VIKEN
Kommentar:
Viken var ett typiskt mittenlag ifjol, som vann ungefär lika många matcher som man förlorade. 27 mål på 22 omgångar vittnar också om att offensiven inte alltid var prio ett. Att det skulle ha blivit någon bättring på den fronten har dock inte riktigt synts till. Visst slogs – ett reservbetonat? – IFK Åmål tillbaka för någon vecka sedan, men dessförinnan hade Viken släppt in 18 mål på fem matcher. Det håller ju inte riktigt. Med hjälp av nyförvärv som Erik Svanström och Hossam Kawach (båda IFK Åmål) hoppas man säkert ändå förbättra förra årets sjundeplacering. Det återstår att se om det är möjligt.

12. FÄRGELANDA IF
Kommentar:
Enligt ryktet – som inte kunnat bekräftas, eftersom hemsidan uppdaterats knapphändigt på sistone – har Färgelanda fått ett par spelare från Stigen/Ellenö, som löstes upp i höstas. Ändå har det varit en tuff försäsong där det talats om viss spelarbrist och där resultaten inte imponerat alltför mycket. Framförallt sticker 0-4 mot fjolårets nästjumbo Svarteborg ut. Nej, allting tyder på att FIF får ställa in sig på att kriga om nytt kontrakt i år.

Tidigare tippade serier
:
13/4: Division 4 Norra (herrar)
12/4: Division 2 Bohuslän/Dal (damer)
11/4: Division 3 Nordvästra Götaland (herrar)
9/4: Division 2 Norra Götaland (herrar)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*