Fotbollsbloggen tippar: Division 5 Västra

Det blir mycket herrfotboll och lite damer den här veckan, men det beror enbart på spelschemats utformning. Idag är det nämligen tur för herrarnas division 5 Västra att tippas, där både Halvorstorp och Trollhättans BoIS ingår.

Ett av dessa två lag förutspås också ta hem seriesegern.

Vilket? Svaret finns några scrollningar nedåt…


Anton Westman, vid bollen, och lagkamraten William Bohlin är två viktiga spelare i Trollhättans BoIS. (Bild: TBoIS)

DIVISION 5 VÄSTRA

1. Trollhättans BoIS
———————————-
2. Kronäng
———————————-
3. Nossebro
4. Töllsjö
5. Halvorstorp
6. Främmestad
7. Bergdalen
8. Sandared/Sjömarken
9. Brämhult
———————————-
10. Säven/Hol
———————————-
11. Sparsör
12. Östadkulle

1. TROLLHÄTTANS BOIS
Utropstecken
: William Bohlin. Innermittfältaren är stor som ett hus och har spindelben som alltid lyckas få till sig bollen, på ett eller annat sätt. Bohlin är på så sätt mycket viktig för detta unga och tekniskt orienterade BoIS.
Frågetecken: Räcker rutinen? Förutom Daniel Bergendahl i försvaret så är det överlag väldigt ungt, och det märktes ifjol där det var lite si och så med stabiliteten under vissa perioder.
Kommentar: BoIS verkar inte hymla om ambitionen att ta hem årets division 5-serie, och visst, det är inte alls omöjligt. Man har många skickliga spelare i varje lagdel, och om Anton Westman håller sig frisk och hel så kan han mycket väl ta hem den totala skytteligan. Både Lars Nicklasson och Johan Kortekangas är dessutom offensiva pjäser som lär röra till det för många motståndarförsvar. Utan förlusterna av Erik Alvin (IFK Trollhättan) och Rasmus Larsson (Trollhättans FK) hade seriesegern känts nästan given, men nu lär uppgiften bli svårare, samtidigt som det i nuläget är svårt att veta hur mycket nyförvärv som Hans Larsson (Sollebrunn) och Max Rehnberg (Eriksfäldt) kommer att bidra. Att besegra division 4-laget Elmer-Fåglum med 4-0 i genrepet imponerar i varje fall, och nog lär det bli en trevlig BoIS-säsong alltid.

2. KRONÄNGS IF
Kommentar:
Med 18 segrar på 20 matcher var Kronängs serieseger i division 6 förra året knappast hotad. Till i år har man också fått nya tränare i form av Rares Bota och Vedad Aganovic, samt en mycket kompetent målvakt i form av Dino Palalija (Ardala). Att det finns offensiv spets visade man redan förra året då fyra spelare gjorde tio mål eller fler. Kronäng har också avslutat försäsongen med fyra raka segrar och går in i seriespelet med en positiv känsla. Kanske, kanske kan man till och med vara med och konkurrera om uppflyttning även i år? Jo, mycket tyder på det.

3. NOSSEBRO IF
Kommentar:
Nossebro tog hem sin division 6-serie på ett storstilat sätt ifjol och har dessutom gått oerhört bra under försäsongen. I genrepet 3-1-besegrades ett vasst FC Gauthiod och nye spelande tränaren Christian Lindelöf (Arentorp Helås) har fått en utmärkt start på posten. Men så förfogar han också över en mycket intressant trupp, som trots förlusten av Erik Hjalmarsson (Gauthiod) är fortsatt stark. Uno Gunterberg, med ett förflutet i Elfsborg, verkar ha gjort comeback, och dessutom har man en oerhörd talang i unge Najiib Ahmed Khaliif. Det lär bli hans sista säsong på den här nivån.

4. TÖLLSJÖ IF
Kommentar:
Töllsjö slutade tvåa bakom Kronäng ifjol och lyckades kvala sig upp till femman. Under den säsongen gjorde Rasmus Johansson hela 31 mål, och att han fortfarande är kvar betyder givetvis mycket. Formen under försäsongen har också varit god, med åtta segrar på nio matcher (om jag räknat rätt). Töllsjö tar bland annat med sig att man har slagit Kronäng under försäsongen, och ser ut att bli ett stort hot framöver.


Bilgin Aliosman, med ett förflutet i FC Trollhättan och Skoftebyn, är ett av flera nyförvärv i Halvorstorp inför denna säsong. (Bild: TTELA)

5. HALVORSTORPS IS
Utropstecken
: Oscar Appelquist. Den nye tränaren, med meriter från Oddevold, står inte bara för det taktiska, utan sänkte även Sjuntorp med två mål i helgen. Det kan innebära att han spelar mer än tänkt i år.
Frågetecken: Hur mycket kan Bilgin Aliosman medverka? Anfallaren, som närmast kommer från Skoftebyn, kan givetvis tillföra mycket i division 5, men ambitionsnivån är alltjämt otydlig. Det vore roligt om det ändå blev många matcher – och mål – för 32-åringen.
Kommentar: Ja, vad ska man egentligen vänta sig av Halvorstorp i år? Under försäsongen har laget spelat jämnt med lag från såväl division 4 som 6, och i det avseendet var väl ändå 4-1 i genrepet mot Sjuntorp ett välkommet resultat. Samtidigt beror HIS oförutsägbarhet på det faktum att väldigt mycket har hänt i truppen sedan den förra säsongen. En trio har gått till Trollhättans IF, samtidigt som betydligt fler har hämtats in. Bland dessa är kanske ovan nämnde Aliosman (Skoftebyn), Hampus Sikström (Skoftebyn), Mahmoud Alobaidi (irakisk klubb) och Hampus Thornwall (Trollhättans BoIS) de som sticker ut allra mest. Dessutom har anfallaren Tobias Andersson sett het ut hittills och med honom i målform kan det räcka till en topp fem-placering. Att det skulle bli uppflyttning direkt känns dock föga sannolikt.

6. FRÄMMESTADS IK
Kommentar
: Ett Daniel Olsén-tränat Främmestad har de senaste tre säsongerna placerat sig bland de tre främsta i femman, dock utan att gå upp. Man har helt enkelt varit imponerande stabilt, och haft en offensiv som gett många lag stora problem. Kanske är det ändå i år som den fina sviten bryts. Främmestad, som fått in Tobias Gustafsson (Elmer-Fåglum), har nämligen varvat högt med lågt under försäsongen och knappast visat gamla takter. Det har bland annat blivit förluster mot både Trollhättans BoIS och Lödöse Nygård. Nej, det ska mycket till för att Främmestad ska slåss om uppflyttning även i år.

7. BERGDALENS IK
Kommentar
: Bergdalen tog endast åtta poäng i division 4 ifjol, och åkte givetvis ur den serien. 2015 verkar inte ha börjat mycket bättre. I DM tvingades man lämna walkover och blev uteslutet, och träningsmatcherna verkar också ha varit få till antalet. Informationen är dock ytterst knapphändig. Bergdalen har i alla fall förlorat mot Mariedal och besegrat Södra Ving i genrepet. Summa summarum? Jo, det blir nog en placering på den nedre halvan. Kanske är till och med kontraktet hotat.

8. SANDARED/SJÖMARKEN
Kommentar:
Sandared/Sjömarken tog en fjärdeplats i denna femma under förra säsongen och är av den anledningen en tänkbar förhandsfavorit i år. Men då måste också defensiven bli betydligt bättre. Laget har nämligen släppt in 14 mål på sina fem senaste matcher, och av dessa har tre slutat med förlust. Nej, någon serieseger lär det inte bli tal om just denna säsong.

9. BRÄMHULTS IK
Kommentar
: Med målskillnaden 16-72 på 22 omgångar är det ingen överraskning att Brämhult ifjol åkte ur division 4 Södra med dunder och brak. Totalt spelade man nämligen bara in elva poäng. Den siffran lär förbättras i år, åtminstone baserat på försäsongens resultat. Brämhult har tagit fem segrar av nio möjliga, och gjort 36 mål under dessa matcher. Det antyder att fjolårets offensiva problem är ett minne blott. Men hur långt det räcker? Ingen aning.

10. SÄVEN/HOL
Kommentar
: Säven/Hol parkerade precis ovanför kvalstrecket i höstas och vill inte gärna vara med om den sortens spänning igen. För att försäkra sig om detta har man tagit in Martin Andersson (Hemsjö) och Kenan Aliu (FC Alingsås), och den sistnämnde tycks ha imponerat under försäsongen. Överlag lär dock inte resultaten där skrämma de kommande motståndarna, mer än för det faktum att Säven/Hol har en förmåga att alltid få till jämna matcher. Tyvärr har man dock förlorat lite för många av dessa.

11. SPARSÖRS AIK
Kommentar
: Sparsör slutade sjua ifjol och går in i denna säsong med två raka förluster bakom bältet. Oroande? En aning, ja. Samtidigt har Sparsör slagit motståndare som Borgstena, Borås GIF och Svenljunga under försäsongen och är säkert inget stryklag i division 5. Ändå är känslan att man lär få blicka nedåt snarare än uppåt under höstens avslutande omgångar.

12. ÖSTADKULLE SK
Kommentar
: Östadkulles försäsong har bjudit på en buffé av förluster, och med ganska så många insläppta mål dessutom. Det har rapporterats om viss spelarbrist i laget, som ifjol slutade på åttonde plats i division 5 Västra. Kvalitén finns hos ett par spelare, inte minst Zerdest Saleh, men annars lär denna säsong likna den förra – man sätter många bollar, men släpper in ännu fler. Och till skillnad från då så lär denna sluta med nedflyttning.

Tidigare tippade serier:
14/4: Division 4 Bohuslän/Dal (herrar)
13/4: Division 4 Norra (herrar)
12/4: Division 2 Bohuslän/Dal (damer)
11/4: Division 3 Nordvästra Götaland (herrar)
9/4: Division 2 Norra Götaland (herrar)


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*