Fotbollsbloggen tippar: Division 6 Trollhättan

Serier kan vara heta trots att de befinner sig långt ner i fotbollens näringskedja. Ett exempel på det är Trollhättesexan, som är full av lokala representanter. Det är derbyn i var och varannan omgång, med andra ord.

Många av dessa klubbar vill också aspirera på seriesegern, och i Fotbollsbloggens värld är det i första hand tre stycken som har den potentialen. Vilka? Ni hittar dem här nedan.


Rödklädda Upphärad är laget att slå i år, om man ska tro Fotbollsbloggens tips. (Bild: UIS)

DIVISION 6 TROLLHÄTTAN

1. Upphärad
———————————-
2. Hjärtum
———————————-
3. Trollhättans IF
4. Wargön
5. Lödöse Nygård
6. Sjuntorp

7. Hemsjö
8. Trollhättans Syrianska
9. Mjörn
———————————-
10. Sjövik
———————————-
11. Spark
12. Trollhättans FF

1. UPPHÄRADS IS
Utropstecken
: Sergio Godino. Mittfältaren är för bra för att spela i division 6 och är på så sätt en stor tillgång för Upphärad. Han lär också bli viktig i jakten på uppflyttning.
Frågetecken: Håller offensiven? Upphärad gjorde betydligt mindre mål än toppkonkurrenterna ifjol och har visat tendenser till samma problem nu i vår. Det finns ingen given målspottare, tyvärr.
Kommentar: Upphärad var på väg mot en kvalplats ifjol men vacklade till på slutet och fick nöja sig med att sluta trea. Det lär man överträffa i år. Vinterns silly season bjöd på starka nyförvärv som Niklas Fredriksson (Sjuntorp) och David Nilsson-Banyai (Stigen) och bredden är imponerande. Precis som resultaten under försäsongen, förresten. Upphärad har nämligen pressat division 4-lag som Edet och vunnit samt kryssat mot föreningar från femman. Stabiliteten verkar finnas där och det är kanske allra viktigast om man vill nå hela vägen i år. Och det tror jag att man gör.

2. HJÄRTUMS IS
Utropstecken
: Mikael Persson. Anfallaren har öst in mål under försäsongen och bildar tillsammans med Marcus Algevi förmodligen Trollhättesexans bästa anfallspar.
Frågetecken: Klarar Hjärtum av favorittrycket? Det är enkelt att vandra utanför radarn men nu är förväntningarna andra än tidigare. Hjärtum ska vara topp tre i år, så är det bara.
Kommentar: Visst visste vi att Hjärtum var ett tilltänkt topplag även under 2015, men det var först med Hannes Granlunds (Skoftebyn) ankomst som man verkligen etablerade sig som en möjlig seriesegrare. Det var som om den sista pusselbiten plötsligt föll på plats. Att han dessutom fått sällskap av Fredrik Karlsson (Halvorstorp) gör naturligtvis inte saken sämre. Hjärtum har nu klasspelare i varenda lagdel och har under försäsongen bevisat att man även kan störa lag från högre divisioner. Nu väntar för det mesta en lite annan typ av matcher, men det finns inget som tyder på att det skulle bli någon skillnad för det.

3. TROLLHÄTTANS IF
Utropstecken
: Marcus Andersson. TIF-profilen är tillbaka efter ett gästspel i Halvorstorp och blir naturligtvis oerhört viktig. Om han tar rollen som mittback eller balansspelare återstår dock att se.
Frågetecken: Finns kvalitén? Förra året var jag inte ensam om att tro på en topplacering för TIF, men då underpresterade laget totalt. Eller så var man inte bättre än så? Ja, det är det vi märker i år.
Kommentar: Som sagt, det kan knappast gå sämre än under 2014 åtminstone. TIF fick, trots en kapabel trupp, inte ihop det riktigt, och har tagit till flera åtgärder för att se till så att samma sak inte händer igen. Enligt ryktet har det ändå varit lite småstökigt under försäsongen och vi får hoppas att alla drar åt samma håll när serien startar. Nyförvärv som Mattias Hansson (Trollhättans Syrianska), Daniel Martinsson (Munkedal) och Axel Olsson, Markus Andersson samt David Larsson (samtliga Halvorstorp) lär nämligen höja kvalitén betänkligt. Det saknas kanske fortfarande en utpräglad målskytt, men med sina många vinnarskallar tror jag ändå på en placering mellan tre och sex för TIF.


På Hallevi brukar gästerna få det svårt, och Wargöns IK hoppas givetvis på samma utfall även denna säsong. Det lär dock bli svårt att upprepa fjolårets andraplats. (Bild: TTELA)

4. WARGÖNS IK
Utropstecken
: Niklas Andersson. Anfallaren stod för 21 mål ifjol och provtränade med Trollhättans FK under våren, men verkar bli kvar. Det är givetvis ett extremt välkommet besked för Wargön.
Frågetecken: Kommer tränarna få rycka in? Både Patrik Falck och Andreas Åberg hade tänkt lägga skorna på hyllan, men med inte världens bredaste trupp till sitt förfogande tvingas de kanske omvärdera det beslutet.
Kommentar: Det är många som har lämnat Hallevi sedan förra hösten, och då inte bara utfyllnadsspelare. Andreas Malm och Eric Nylander gick till exempel till Frändefors, medan Svante Andersson hamnade i Vänersborgs IF. Samtidigt har ungefär lika många nyförvärv tillkommit, varav de flesta gör comeback här. Deras bidrag är därmed svårt att sia om. Man kanske inte heller kan vänta sig att Wargön ska utmana om en plats bland de tre främsta, även om det naturligtvis inte är omöjligt. Sämre än femma lär man i varje fall inte bli.

5. LÖDÖSE NYGÅRD IF
Utropstecken
: Rasmus Ydal. Anfallaren tillför en ny dimension till LNIK:s offensiv och lär bidra med många mål under säsongen.
Frågetecken: Är förväntningarna för högt satta? LNIK har redan påtalat att man vill slåss om seriesegern, men kanske är det ett för stort steg med tanke på hur det gick ifjol.
Kommentar: Ifjol tog LNIK bara fyra segrar på 18 matcher, vilket var ett inte alltför förtroendeingivande facit. Nästan lika många har det blivit redan under försäsongen, och framförallt mot rätt hyfsat motstånd. Främmestad och Östadkulle är ju två lag som fått se sig besegrade av Lödöse Nygård. I relation till förra året är också laget betydligt bättre nu, med spelare som ovan nämnde Ydal (FCT U19), Filip Kannerholt (Edet) och Jimmy Lidén (Alvhem). Totalt sett har därmed både bredden och spetsen slipats till, och LNIK lär säkert vilja aspirera på en topp tre-placering. Om så blir fallet? Nja, tyvärr räcker det nog inte hela vägen just i år.

6. SJUNTORPS IF
Utropstecken
: Björn Johansson. Den 31-årige mittfältaren är fortfarande lika skicklig med boll och kräver lika mycket av sig själv som sin omgivning. Han är således en viktig pådrivare i Sjuntorp.
Frågetecken: Vem ska göra målen? Sjuntorp har skolat om förre mittbacken Ola Bertilsson till anfallare i hopp om att få fart på produktiviteten, och vi får se om det kan ge resultat.
Kommentar: Sjuntorp släppte ifjol in lika många mål som man gjorde (45) och tog till slut en femteplats i Trollhättesexan. Att den skulle upprepas även denna säsong känns dock mindre troligt. Spelaromsättningen har varit påtaglig och Sjuntorp har tappat flera duktiga pjäser till rivalen Upphärad, samtidigt som klubbens nyförvärv är okända för den breda allmänheten. Det är, med andra ord, lite svårt att veta var Sjuntorp står. Nye tränaren Pontus Gustafsson är dock en kompetent man som lär sätta sin prägel på laget. Tyvärr – vilket också försäsongens resultat har indikerat – räcker det kanske ändå inte till mer än en mittenplacering.

7. HEMSJÖ IF
Kommentar:
Hemsjö hoppas att den ungdomliga entusiasmen ska räcka till en fin placering i år, och så kan mycket väl vara fallet. Men då brukar det också vara lite sisådär med stabiliteten, vilket antyder att en mittenposition kanske är vad man – i bästa fall – får nöja sig med. Det är trots allt så att Hemsjö har tappat viktiga spelare som Martin Andersson (Säven/Hol), Tobias Olausson (Alingsås IF) och Björn Sinclair (slutat). Det bäddar för en mellansäsong på Byavallen.

8. TROLLHÄTTANS SYRIANSKA
Utropstecken:
Johannes Kuneinen. Mittfältaren har haft problem med ett skadat knä men är nu tillbaka på allvar och blir en nyckelspelare för Syrianska.
Frågetecken: Håller humöret? Ifjol drog Syrianska på sig för många onödiga kort, och det har man naturligtvis inte råd med. Under våren har det sett betydligt bättre ut på den fronten.
Kommentar: Förra säsongen blandade Syrianska högt och lågt om vartannat, och det var nästan som om man inte kunde kryssa. Antingen skulle man vinna, eller förlora. Det gav en mittenposition i tabellen, som man givetvis hoppas förbättra i år. Förutsättningarna? Hyfsat goda. Visst har tongivande spelare som Mattias Hansson (TIF) och Alan Ali (okänd klubb) försvunnit, men ersättarna – Darian Darogha (Edet), Ali Maatoug (Upphärad), Stefan Alimovic (Upphärad) – håller helt okej klass. Samtidigt är det kanske ett mer homogent Syrianska denna säsong, som hoppas att hårt arbete och en offensiv uppställning ska ge fler poäng. Det är inte omöjligt alls att det lyckas.

9. SK MJÖRN
Kommentar
: Mjörn har länge levt på sin extremt lilla och svårspelade hemmaplan, och ifjol räckte den – naturligtvis kombinerad med viss kvalitet – till en femteplats. I år då? Tja, utan fjolårets främsta målskyttar Karl Gunnevik (studier) och Fazel Omidi (Södra Härene) lär det bli tungt. Allt annat än en placering i tabellens nedre skikt vore en överraskning, sett till att man också haft en resultatmässigt motig försäsong.

10. SJÖVIKS SK
Kommentar
: Sjövik slutade näst sist i fjolårets Vårgårdasexa, med 95 insläppta mål på 22 matcher. Vill man vara snäll så kan man säga att det inte är ett särskilt bra facit. Om det blivit bättre till år är jag nog inte rätt man att svara på. Informationen på hemsidan är knapphändig, och jag vet enbart att laget kryssade (2-2) mot Lödöse Nygård i mitten av mars. Bättre än förväntat, men nog lär det ändå bli en placering i botten av tabellen i år.

11. BK SPARK
Kommentar
: BK Spark kommer inte bara från reservserien, utan man slutade också sist i den förra året med sju poäng på femton matcher. Ja, jo, inget som skrämmer direkt. Men Spark har samtidigt värvat minst sju nya spelare inför säsongen, och utan att veta något om deras kvalitet så lär det se betydligt bättre ut nu. Försäsongen har ändå bjudit på en rad storförluster, och det verkar som att Spark och TFF får göra upp om den där jumboplatsen.

12. TROLLHÄTTANS FF
Utropstecken
: Mathias Bjurbäck. Mittfältaren bär ett stort ansvar i TFF och är en slitvarg och spelfördelare på samma gång.
Frågetecken: Kvalitén överlag. TFF är ett glatt gäng som kämpar och sliter och tar sina poäng, men det finns givetvis många bättre lag i den här serien.
Kommentar: Fem poäng blev TFF:s facit i fjolårets Trollhättesexa, och med det slutade man sist. Samma visa i år? Ingen aning. Hemsidan uppdateras inte, några resultat finns inte redovisade hos Västergötlands Fotbollsförbund och några namnkunniga nyförvärv har jag inte hittat. Däremot kan vi konstatera att Andreas Hallberg (slutat) och Emil Eriksson (Upphärad) har försvunnit. Nej, förutsättningarna är otydliga, men målsättningarna måste vara två – att ta fler poäng än ifjol, och inte sluta jumbo. Fixar ni det, TFF?

Tidigare tippade serier:
15/4: Division 5 Västra (herrar)
14/4: Division 4 Bohuslän/Dal (herrar)
13/4: Division 4 Norra (herrar)
12/4: Division 2 Bohuslän/Dal (damer)
11/4: Division 3 Nordvästra Götaland (herrar)
9/4: Division 2 Norra Götaland (herrar)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*