Fotbollsbloggen tippar: Division 3 Västra

Efter några dagars välbehövlig vila är nu Fotbollsbloggens tippande tillbaka, och denna vecka står flera damserier i fokus. Först ut är division 3, där både Trollhättans BoIS och Vänersborgs IF ingår.

Och en av dessa förutspås dessutom sluta på första plats i tabellen.

Precis som vanligt när jag tippar, höll jag på att säga.


Precis som ifjol är Johan Engström och Fredrik Andersson två av ledarna i Trollhättans BoIS, som senast slutade på andra plats i den västra trean. (Bild: Martin Ahlin)

DIVISION 3 VÄSTRA

1. Trollhättans BoIS
———————————-
2. Främmestad/Elmer-Fåglum/Nossebro
———————————-
3. Sollebrunn
4. Vänersborgs IF
5. Södra Härene
———————————-
6. Kinne-Vedum/Källby
———————————-
7. Kållandsö
8. JK10
9. Lidköpings FK Akademi

1. TROLLHÄTTANS BOIS
Utropstecken:
Linnea Olsén. Mittfältaren stack åtminstone under förra säsongen ut med sin fina bollbehandling och blick för spelet. På så sätt är hon en ytterst sevärd spelare.
Frågetecken: Kan man hantera favoritskapet? Förra säsongen slog BoIS, åtminstone utifrån sett, ur underläge. I år är situationen en annan och många, inklusive jag, tror att seriesegern hamnar på Torsbovallen.
Kommentar: Trollhättans BoIS utmanade länge Wargön om seriesegern ifjol, men det räckte inte hela vägen. Och det var samma visa i kvalet. Kanske var det rutinen som fattades då, men den har man – åtminstone i viss mån – ackumulerat nu istället. Visst hade ytterligare lite spets framåt inte skadat, men förhoppningsvis tar nya Felicia Sköld (Gilleby/Stala) den rollen och hjälper Julia Jonasson med målproduktionen. I övrigt har BoIS ett stabilt och spelskickligt lag med många olika karaktärer, och mestadels starka sådana. Det har också de många segrarna under försäsongen visat. Målsättningen kan som sagt bara vara att förbättra fjolårets placering och ta hem seriesegern i år.

2. FRÄMMESTAD/ELMER-FÅGLUM/NOSSEBRO
Kommentar:
Elmer-Fåglum/Nossebro slutade ifjol på sjätte plats i sin division 4-serie, men lagets spelare fick ändå uppleva en uppflyttning då man slogs ihop med Främmestad, som klarade nytt kontrakt i trean tack vare att U-lagen uteslöts till i år. Då hade man Elsa Nilsson som stor skyttedrottning, och hon är kvar även till denna säsong. Samtidigt har flera andra spelare också bokförts i målprotokollet under försäsongen, som gett imponerande segrar mot lag som Vedum, Emtunga och seriekollegan JK10. Det lovar gott, förstås.

3. SOLLEBRUNNS AIK
Kommentar
: Sollebrunn tvingades lämna walkover i DM, och det är aldrig något bra tecken. Försäsongen har i sin helhet dessutom bjudit på svängiga resultat, där bottennapp har varvats med fina prestationer. 1-7-förlusten mot ett A/U-mixat Skoftebyn i genrepet lär dock höra till den förstnämnda kategorin. Man hade kanske förväntat sig lite mer av ett lag som ändå spelade division 2-fotboll ifjol.


Charlotte Selbekk, som i vintras tog SM-guld i bandy med sitt Kareby, är en av de tongivande spelarna i Vänersborgs IF. (Bild: Sebastian LaMotte)

4. VÄNERSBORGS IF
Utropstecken:
Amanda Sjöö. Vilken roll hon får i VIF just denna säsong är jag inte säker på, men den lär vara bärande och central. Med sin spelskicklighet och rutin är Sjöö nämligen ovärderlig för ”Duvorna”.
Frågetecken: Är laget för ungt och orutinerat? Snittåldern i VIF är inte hög och även om talangerna är många så brukar steget från ungdoms- till seniorfotboll vara relativt stort.
Kommentar: Hur bra är egentligen Vänersborgs IF i år? Det är extremt svårt att säga, inte minst med tanke på att flera tongivande spelare – som Charlotte Selbekk, Rut-Lina Berner och ovan nämnda Sjöö – gjort comeback relativt sent inför säsongen. Dessutom dröjde det fram till genrepet, som gav en 3-0-seger mot Ed, innan prestigeförvärvet Kajsa Mazola fick göra sin debut. Rätt välbehövligt, kan man misstänka. Tidigare under våren har VIF nämligen åkt på flera tunga smällar, som 0-9 mot ett visserligen extremt starkt Råda men också 1-3 mot division 4-laget Trollhättans FK/Halvorstorp. Förhoppningsvis var det avsaknaden av flera nyckelspelare som påverkade då, vilket i så fall innebär att drömmen om en position i toppen kan leva vidare.

5. SÖDRA HÄRENE IF
Kommentar
: Felicia Helgesson satte 25 bollar för fjolårets tabelltrea i division 3, och med det är hon även ett aktat namn här. Offensivt har också Södra Härene kanske sin främsta styrka, vilket samtidigt märkts på defensiv planhalva. Laget släpper nämligen fortfarande in lite för många mål för att kunna blanda sig i den absoluta toppen. Även 0-2-förlusten mot Främmestad/Elmer-Fåglum/Nossebro under försäsongen indikerar att man ligger steget bakom de främsta.

6. KINNE-VEDUM/KÄLLBY
Kommentar:
Kinne-Vedum/Källby parkerade förra säsongen på sjunde plats i den norra trean. Då förlorade man också 12 av 18 matcher, och hade det mestadels tungt. Lite mer positiv har då vintern och våren varit, med flera segrar och ett genrep som gav 2-1 borta mot Fagersanna/Mölltorp-Brevik. Trots förlusten av Ebba Rådmark (Sil) är chansen ändå förhållandevis stor att man förbättrar fjolårets notering.

7. KÅLLANDSÖ GOIF
Kommentar
: Kållandsö slutade tvåa bakom nu nerlagda Edet i fjolårets division 4-serie, men kunde åtminstone ståta över att ha den främsta målskytten. Anfallaren Denise Segerqvist stod nämligen för 45 fullträffar, vilket är ett helt makalöst facit. Trots locktoner från andra klubbar är hon alltjämt kvar där, och hon kan behöva sätta en del bollar även i år om klubbens defensiva problem fortsätter. Under försäsongen har nämligen 17 mål släppts in på fem matcher, samtidigt som man gjort tio framåt. Kållandsös resultat är dock överlag godkända, och man förlorade faktiskt ”bara” med 0-1 mot division 2-laget Wargön. Kanske är det jag som underskattar KGoIF här?

8. JK10
Kommentar
: JK10 har dragit nytta av att Edsvära-Norra Vånga lagt ner sitt damlag, och därigenom lyckats locka till sig flera spelare. En som däremot försvunnit är Sofia Karlsson (Råda), som ifjol gjorde 18 mål. Det är naturligtvis kännbart. Försäsongen har också bjudit på halvdana resultat, där 0-9 mot Vänersborgs FK sticker ut allra mest.

9. LIDKÖPINGS FK AKADEMI
Kommentar
: Lidköpings Akademi inledde försäsongen med att förlora fyra raka matcher, men har därefter spottat upp sig en aning. Man spelade nyligen 3-3 mot seriekollegan Kållandsö och har mycket talang i sitt unga lag. Däremot oroar naturligtvis det faktum att LFK ”bara” slutade fyra i sin division 4-serie ifjol, och således fick uppflyttningen till skänks. Troligtvis lär det märkas mot bättre motstånd.

Tidigare tippade serier:
16/4: Division 6 Trollhättan (herrar)
15/4: Division 5 Västra (herrar)
14/4: Division 4 Bohuslän/Dal (herrar)
13/4: Division 4 Norra (herrar)
12/4: Division 2 Bohuslän/Dal (damer)
11/4: Division 3 Nordvästra Götaland (herrar)
9/4: Division 2 Norra Götaland (herrar)


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*