Fotbollsbloggen tippar: Division 2 Norra

Den norra damtvåan lär bli ett getingbo under den kommande säsongen, och det är upp till bevis för Vänersborgs FK som är den enda lokala representanten i serien.

Om det blir nytt kontrakt? Jodå, det måste man ändå tro.

Hela Fotbollsbloggens tips hittar ni för övrigt här nedan.


Vänersborgs FK:s damer står, liksom herrarna gjorde, inför en historisk säsong i division 2. Där hoppas man också kunna etablera sig under årets gång. (Bild: VFK)

DIVISION 2 NORRA

1. Råda
———————————-
2. Falköpings KIK
3. Arentorp Helås
4. Vartofta
5. Hörnebo
6. IFK Tidaholm
7. Vänersborgs FK
8. Ulvåker
———————————-
9. Våmb
10. Skara

1. RÅDA BK
Kommentar
: Det finns två saker som tyder på att Råda är den stora seriefavoriten i år: 1) resultaten, och 2) värvningarna. Under försäsongen har laget krossat Vänersborgs IF med 9-0 och Vänersborgs FK med 7-0, samt övertrumfat division 1-klubben Gauthiod. Med mycket mera. Bland de nya namnen i truppen finns också flera skickliga spelare från Lidköpings FK samt Sil. Dessutom har man hämtat in både JK10:s och ENV:s bästa spelare i form av Sofia Karlsson respektive Alma Mörk. Det finns, med andra ord, ingen risk att man inte förbättrar tredjeplatsen från ifjol.

2. FALKÖPINGS KIK
Kommentar:
Falköping tog tjugo poäng i fjolårets division 1-serie, men det räckte tyvärr inte för att förnya kontraktet. Om laget nu vill tillbaka? Jodå, det skulle man definitivt kunna säga. FKIK har nämligen gått fram som en ångvält under försäsongen och vunnit för det allra mesta. Där sticker 8-0 mot den tippade toppkollegan Arentorp Helås ut allra mest. Trots förlusten av Marigona Durguti (Skövde KIK) är Falköping ett lag som kommer att tampas om seriesegern in i det sista.

3. ARENTORP HELÅS FK
Kommentar:
Min egen moderklubb hade en fantastisk silly season-period, delvis som en konsekvens av att Vara SK tvingades lägga ner sin damverksamhet. Nye tränaren Anders Bergqvist (TFK P16) är faktiskt hemmahörande i Trollhättan, och han har tilldelats en trupp som innehåller nya namn som Matilda Larsson (Vara) och Annika Birgersson (ENV). AHFK har därför inte helt oväntat haft en resultatmässigt fin försäsong, och vunnit för det mesta. I genrepet blev det dock förlust med 2-3 mot Skoftebyn. Men det bör inte oroa – Arentorp Helås kan ändå räkna med en position i toppen av tabellen.

4. VARTOFTA SK
Kommentar:
Med bara en förlust på 16 matcher blev Vartofta ifjol seriesegrare i division 3 Östra. Den framgången byggdes framförallt på det faktum att man hade flera potentiella matchvinnare, och tre spelare – Sofie Johansson, Marie Nilsson och Sofia Nolheim – noterades för tio mål eller fler. Dessa har levererat även under försäsongen, och dessutom fått sällskap av nytillskott som Isabell Svensson och Felicia Sjöström (båda Falköpings KIK). Nej, Vartofta blir definitivt en farlig nykomling. Det har segrar mot Sil, Bergdalen och Skultorp bevisat.

5. HÖRNEBO SK
Kommentar:
Resultatmässigt kan man inte klaga på Hörnebos försäsong. Laget från Tibro har radat upp segrar och dessutom öst in mål. Vad sägs, till exempel, om 21-0 mot Tidavad i DM? Jodå, det imponerar. Fem av fullträffarna i den matchen stod nyförvärvet Jessica Thorvald (Värsås) för, och hon lär bli ett farligt vapen i Hörnebos arsenal. Klubben har dessutom förstärkt truppen rent generellt och bör kunna förbättra fjolårets sjundeplats, då man släppte in lika många mål som man gjorde (50).

6. IFK TIDAHOLM
Kommentar:
Tidaholm slutade ifjol på andra plats i den östra trean, bakom Vartofta. Trots två förluster i det efterföljande kvalet fick man dock en biljett till division 2, och här är vi nu. Tidaholm har dessutom fått behålla både Paulina Faxe och Sandra Bergström, som gjorde 17 mål vardera under förra säsongen. Båda två nätade dessutom i 4-2-segern mot Wargön i DM under försäsongen, vilket ändå var en rätt bra indikator på att laget håller även på den här nivån.

7. VÄNERSBORGS FK
Utropstecken:
Rebecka Möller (bilden). Hon må ha varit en av få som var skeptisk till att acceptera gratisbiljetten till division 2, men här blir Möller ändå en nyckelspelare med sin rutin, styrka och teknik.
Frågetecken: Har resan gått lite för fort? VFK har vandrat från fyran till tvåan på två år, utan att säkra uppflyttning på egen hand vid något tillfälle. Det är givetvis ett litet orosmoment.
Kommentar: Det kan bara finnas en målsättning i VFK i år, och det är att etablera sig som ett stabilt division 2-lag. Det blir inte helt enkelt med tanke på att serien är tuff, och att man tappat kaptenen Mirjam Bader till Gauthiod. Samtidigt är det ett rimligt antagande att VFK ändå är ett bättre lag nu jämfört med förra säsongen. Man har fått fina nytillskott från både Vänersborgs IF och Frändefors, och lagets unga stomme har hunnit bli ett år äldre. Dessutom har segrarna mot seriekollegor som Skara och Våmb visat att VFK knappast blir en slagpåse här, snarare tvärtom. En mittenposition känns relativt trolig till och med.

8. ULVÅKERS IF
Kommentar:
När 2014 års säsong summerades så hade Ulvåker ungefär lika långt upp till serieledning som nedflyttning. Det blev aldrig någon riktigt spänning i deras fall, helt enkelt. Då var Ulvåker också ett ganska snålt spelande lag som hamnade i botten när det gällde antalet gjorda mål, och toppen i form av insläppta. Därför har vårens resultat varit överraskande. Ulvåker har nämligen bjudit på flera målrika matcher, och egentligen varvat högt med lågt. 0-6 mot Arentorp Helås bör dock innebära att man inte heller i år har någonting med toppen att göra.

9. VÅMBS IF
Kommentar:
Våmb spelade ungefär lika snålt som Ulvåker ifjol och det visade sig vara ett framgångsrecept – man kunde nämligen glädjas åt en slutlig fjärdeplats. Den bedriften blir kanske svår att upprepa i år. Våmb har nämligen haft en småtung försäsong där man framförallt har släppt till för många chanser framför eget mål. Därför har det också blivit storförluster mot lag som Vänersborgs FK och Nittorp.

10. SKARA FC
Kommentar:
Skara slutade egentligen trea i division 3 Norra förra året, men tack vare att de två framförvarande klubbarna var reservlag så säkrade man ändå uppflyttning. Och det råder faktiskt inte några tvivel om att Skara blir en stor attraktion i den här serien. Under försäsongen har laget nämligen varit en garant för målrika matcher, vare sig det har varit bakåt eller framåt. Tio tränings- och DM-möten har gett målskillnaden 29-30, vilket är högst anmärkningsvärt. Genrepet mot Vänersborgs FK gav också en 4-7-förlust, och det mesta tyder på att Skara får kämpa hårt för ett nytt kontrakt i vad som överlag är en väldigt tuff serie.

(Övrig bild: VFK på Instagram)

Tidigare tippade serier:
21/4: Division 3 Västra (damer)
16/4: Division 6 Trollhättan (herrar)
15/4: Division 5 Västra (herrar)
14/4: Division 4 Bohuslän/Dal (herrar)
13/4: Division 4 Norra (herrar)
12/4: Division 2 Bohuslän/Dal (damer)
11/4: Division 3 Nordvästra Götaland (herrar)
9/4: Division 2 Norra Götaland (herrar)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*