Onsdagslistan: Årets hetaste matcher

Ni känner igen konceptet, förra året var det ju Alexander Karlström i IFK Trollhättan som tog fram säsongens hetaste matcher. Denna gång står jag själv istället för rankingen, och naturligtvis finns det några möten som sticker ut lite extra i termer av prestige och historisk rivalitet.

Ni finner dem, som vanligt, här nedan.


Krister Andersson och hans FCT ser säkert redan fram emot sommarens derbymatch mot Vänersborgs FK, som också är årets hetaste inom lokalfotbollen. (Bild: TTELA)

1. FC TROLLHÄTTAN-VÄNERSBORGS FK (16/5 & 31/8)
Ibland handlar fotboll om så mycket mer än bara, ja, fotboll. När FCT och VFK drabbar samman denna säsong är det nämligen också en kamp mellan två rivaliserande städer, Trollhättan och Vänersborg. I många år har maktordningen varit självklar och oförändrad, men numera – och trots FCT:s utmärkta start på seriespelet – är den bilden i gungning. Om den nuvarande konkurrensen är bra för fotbollen i området generellt? Jodå, det måste man säga. Och det ska bli oerhört intressant att följa vilket lag – och vilken stad – som gör bäst ifrån sig i år. Storpublik är i varje fall att vänta!

2. SKOFTEBYN-LÖDÖSE NYGÅRD (9/5 & 13/8)

Det hade givetvis varit önskvärt att ha något damlag i trakten som tillhörde en serie bättre än division 2. Så är tyvärr inte fallet, och istället får vi nöja oss med att följa en förhållandevis oviss kamp om vilken klubb som faktiskt är närmast att klättra i seriesystemet. Totalt finns fem lokala lag på den här nivån, och de som på förhand känns starkast är Skoftebyn och Lödöse Nygård, som dessutom möts två gånger i år. Det handlar därmed inte bara om sex poäng totalt, utan också om ändlös prestige. Vem vill inte kunna titulera sig bäst i Tvåstad med omnejd? Precis.


Götas Tobias Gustafsson lägger inga fingrar emellan, särskilt inte när Edet står på motsatt planhalva. (Bild: Stefan Bennhage)

3. GÖTA-EDET (29/5 & 12/9)
Några hade nog räknat med att Göta skulle ta steget upp ifjol, medan Edet spåddes ramla ur. Facit? Inget av det hände. Istället bjuds vi återigen på laddade derbymöten på Ekaråsen samt Ryrsjövallen. Om ni tror att det skulle vara mindre spänt denna säsong så tar ni dessutom fel. Under vintern har nämligen Göta återigen hämtat spelare från Edet på löpande band, och på så sätt lyckats reta upp delar av bygden. Från mitt perspektiv är det bara underhållande, och sätter ytterligare krydda på en väldigt intressant maktkamp i Lilla Edets kommun.

4. IFK TROLLHÄTTAN-TROLLHÄTTANS FK (17/5 & 21/8)
Historiskt sett – åtminstone på senare år – finns det kanske ingen påtaglig rivalitet mellan IFK och TFK. Medan den förstnämnda föreningen mestadels tillhört division 3 så har den andra kämpat i de lägre divisionerna, och först nu påbörjat en riktigt lovande resa. Ambitionen är dock stor i båda klubbarna, som dessutom tampas om att vara Trollhättans tredje främsta på herrsidan. Det bör räcka till att locka storpublik under årets två derbyn, varav det första sker redan i omgång fem på Stavrelunds IP.

5. FRÄNDEFORS-HÅFRESTRÖM (9/5 & 12/9)

Nej, några riktiga superderbyn på ”Dal” finns inte att vänta i år, men visst ser vi ändå fram emot när Frändefors och Håfreström ska drabba samman. Dessa två lag håller den dalsländska fanan förhållandevis högt och ser dessutom ut att vara två stora förhandsfavoriter i division 5. För att göra mötet ännu mer intressant så innehåller båda lagen flera individer som inte lägger fingrarna emellan – smeknamnet ”heta Håfreström”, som jag själv etablerade ifjol, saknar nämligen inte helt grund. Om korten kommer att hagla även här återstår dock att se. Själv har jag ändå en liten förhoppning om det.

Är det någon match du saknar på listan? Kommentera gärna!

Senaste onsdagslistorna:
15/4: Årets genombrott (dam)
8/4: Årets genombrott (herr)
1/4: Bästa värvningarna (dam)
25/3: Bästa värvningarna (herr)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*