Onsdagslistan: Främsta klubbrivaliteten

Onsdagslistan har blivit ett pålitligt inslag inom den lokala fotbollen, och ni kanske inte alltid håller med om dess ranking – men förhoppningsvis är den ändå underhållande. Det är liksom halva tanken.

Hur som helst, veckans version tar fram de främsta rivalskapen på lokal nivå. Vilka är de största fienderna? Och vilka tävlar ständigt om att vara den obestridliga ettan i sitt område?

Ni finner dem, som vanligt, här nedan.


Ifjol möttes rivalerna Vänersborgs FK och Vänersborgs IF i två laddade derbyn. Numera återfinns dock både herr- och damlagen i olika divisioner. (Bild: Sebastian LaMotte)

1. VÄNERSBORGS IF VS VÄNERSBORGS FK

Länge var fotbollshierarkin självklar i Vänersborg, ja, ännu mer så när VFK hette Vänersnäs och hörde hemma på sportens bakgård. På senare år har dock maktbalansen förskjutits och nu är det VIF som ligger steget efter. Avundsjukan pyser i Vänersvallens vrår – men också föraktet. Hårda ord utbyts då och då, och även om smeknamnen ”sekten” (VFK) och ”pastorn” (Raimo Käkelä) inte var tänkta som komplimanger från början, så har herrlaget gjort dem till sina egna. Även på damsidan är rivaliteten mellan ”skatorna” (VFK) och ”duvorna” (VIF) påtaglig. Kanske är det just denna som fått Vänersborgsfotbollen att göra sådana enorma framsteg på sistone? Jo, jag tror det.

2. GÖTA VS EDET

Förra säsongen skröt Göta om det faktum att man var nummer ett i kommunen. Men sånt brukar kunna förändras relativt snabbt, och just nu visar tabellen i division 4 Norra att det är Edet FK som är områdets flaggskepp. Då återstår dock en god portion av säsongen. Rivaliteten stärks också av att ett oändligt antal spelare på senare år har gjort resan från Edet till Göta, både på dam- och herrsidan. Det har skapat en infekterad relation mellan klubbarna, som dock är väldigt underhållande att följa från sidan.

3. MELLERUD VS ÅMÅL
Åmål hade kanske kunnat bytas ut mot Åsebro, men den sistnämnda föreningen ligger i nuläget ljusår från Mellerud i fotbollstermer. Ja, tre divisioner rent konkret. Istället är det ovanstående två klubbar som utkämpar de främsta bataljerna, och där motivationen enbart är en sak – att kunna titulera sig ”Dalslands bästa fotbollslag”. Under säsongsinledningen har Mellerud också visat att utgången i den kampen är betydligt mer oviss än vad som hade spåtts på förhand.

4. SJUNTORP VS UPPHÄRAD

Jag vet inte vad namnet ”Flundrederbyt” egentligen syftar på, men det är hur som helst en stor begivenhet under varje säsong. Rivaliteten mellan Sjuntorp och Upphärad är nämligen intensiv, och har definitivt inte minskat i och med att flera spelare bytt det förstnämnda mot det sistnämnda inför denna säsong. Om det kommer fler än de 300 åskådare som såg fjolårets ena upplaga återstår att se, men det är definitivt inte omöjligt.


Så här såg det ut när Skoftebyn och FC Trollhättan möttes på Nysätra under förra säsongen. Då vann FCT. (Bild: Sebastian LaMotte)

5. FC TROLLHÄTTAN-SKOFTEBYN
Tyvärr finns det numera få riktigt heta derbyn i staden Trollhättan, och jag vet faktiskt inte varför. Saknas det profiler? Är det föreningsöverskridande samarbetet för påtagligt? Eller nivån för låg? Äh, något svar lär vi inte finna. Av de matcher som då och då äger rum – mestadels i cupsammanhang – är min känsla ändå att FC Trollhättan och Skoftebyn drar störst publik och rubriker. Båda tampas om att vara bäst i 0520-land, och många är de spelare som har bytt Nysätra mot Edsborg, och tvärtom. Det brukar ju tendera till att öka intresset, som sagt.

Senaste onsdagslistorna:
6/5: Främsta fotbollsfamiljerna
29/4: Bästa fotbollstwittrarna
22/4: Årets hetaste matcher
15/4: Årets genombrott (dam)
8/4: Årets genombrott (herr)
1/4: Bästa värvningarna (dam)
25/3: Bästa värvningarna (herr)


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*