Onsdagslistan: Bästa klubblåtarna

Veckans lista kan vara den bästa genom alla tider, ja, i varje fall på Fotbollsbloggen. Denna gång rankas nämligen klubblåtar – såväl officiella som inofficiella. Och för att få plats med så många som möjligt så tar jag med tio olika kandidater, istället för de fem som tidigare varit kutym.

Hur man bedömer sånt här? Inte en aning, faktiskt. Jag har bara lutat mig tillbaka, lyssnat och försökt avgöra vad som är bra och vad som är dåligt.

Det är ingen enkel uppgift när man är helt tondöv, ska tilläggas.

1. HALVORSTORPS IS
Och vinnaren är… ja, Noll520 såklart. Låten ”När Halvorstorp” är en modern klassiker som liksom tvingar sig på sin lyssnare. Precis som många av de mest populära poplåtarna nuförtiden så är texten knappast särskild komplicerad, men dödligt effektiv. Efter ett par lyssningar är man redan hjärntvättad och kan knappast få melodin ur sitt huvud. Så sjukt svängig är den.2. GÖTA BK

Här har vi en låt som tydligt skiljer sig från mängden, och i likhet med den fördomsfulla bild som finns om klubben så är den lite småkaxig. Minst sagt. Med Wiz Khalifas ”Black and Yellow” som melodi så rappar man nämligen om att ”förnedra er på planen”, ”lämna dig i fosterställning” och ”ta över landet”. Det kan låta lite skrattretande men Götahymnen balanserar på rätt sida gränsen och är definitivt en lokal favorit. Tyngre än så här blir det inte i TTELA-land.

3. BRÅLANDA IF
Kristoffer Lidre och Anders Sköld heter upphovsmännen bakom ”In på Sörbyvallen”, som kanske är den mest professionella produktionen av samtliga på listan. Det är dessutom den enda klubblåten som skulle kunna sorteras in i genren ”metal”. Det längre gitarrsolot ger helt klart pluspoäng, precis som det faktum att man ödmjukt nog utnämner Brålanda till ”Dalslands stolthet”.

4. VÄNERSBORGS IF
Erik Torstenssons skapelse inleds med nerviga stråkar och meningen ”Vi är från Vänersborg”. Ljudbilden känns nästan som en reklam för Pripps Blå, i positiv mening då. Produktionen är avskalad men ändå ruggigt läcker, och Torstenssons röst hamrar perfekt in budskapet om att ”alla har en plats att fylla, stor, liten, gammal eller ung”. Det är professionellt och njutbart rakt igenom, skulle jag säga.

5. EDET FK
Kanske är det den klassiska Lilla Edet-göteborgskan som är låtens stora förtjänst? Nja, ”Edets hjältar” har mer än så. Det är egentligen en klassisk ”guilty pleasure”-produktion – man vågar kanske inte alltid erkänna att man gillar den, men stampar ändå takten i smyg på Ekaråsens träläktare. Texten ligger mer i linje med de klassiska fotbollsmelodierna men är för den sakens skull långt ifrån typisk. Nej, det här är en fin rocklåt som helt klart kan få även de stelaste spelarna att svänga sina lurviga.

6. IFK TROLLHÄTTAN
Jörgen Hellqvist har här konstruerat ett verk som knappast innehåller några krusiduller – det är full fart från första början, och textraderna ”IFK, IFK, gossar vita och blå, kriga på, och i galoppen, vi snart når toppen, för att nå våra mål” sätter sig snabbt. Låten har kanske inte åldrats på allra bästa sätt, men den är charmig och Hellqvist har en bra sångröst. Då räcker det till en sjätteplats här.

7. MELLERUDS IF
”Kom igen nu gubbar, nu går vi ut och tar dem!” Så inleds ”Jubel upp i skyn”, denna klassiska dänga som också bär Erik Torstenssons signatur. Det är en trevlig låt som ligger i gränslandet mellan dansband och trallvänlig pop, och den är definitivt effektiv i all sin enkelhet. Egentligen är den som min egen uppfattning av Melleruds nuvarande spelartrupp – aningen för snäll för sitt eget bästa. Men det finns ju betydligt värre egenskaper, om man säger så.

8. VÄNERSBORGS FK
VFK-låtens största problem är att den balanserar på fel sida om vad som är charmigt och aningen klyschigt. ”VFK är laget som aldrig tappar taget” får fungera som exempel på det. Annars är det en trevlig och trallvänlig dänga som är rakt igenom stabil, utan att riktigt överraska.

Ni hittar VFK-låten här!

9. FC TROLLHÄTTAN
Nej, Markus Sulkupuros Joel Alme-inspirerade hyllningslåt till FCT har inte fått officiell status av klubben, men det kanske den blir i framtiden? Det är i varje fall en fin låt, men lite väl lugn och smäktande. Sulkupuro ska dock ha en stor eloge för både sångröst och text, som raderna ”två hjärtan som blev en starkare kraft, låt oss enas, vara vänner, bli ett lag”. Vackert!

10. HJÄRTUMS IS
Hjärtums A-lagstrupp anno 2002 hade säkert galet roligt när de spelade in sin klubbhymn, men det är ju ärligt talat en fruktansvärt usel sånginsats. Här har vi en schlagerdänga av division 6-klass, skulle jag säga. Med eurodisco-inslag. Misshandeln av tonerna vid orden ”aldrig någonsin ger vi upp” kommer förmodligen hemsöka mig för alltid. Men skämt åsido – det här är givetvis ett charmigt och härligt initiativ som spänner över 237 sekunder. Således nästan fyra minuter av ditt liv som du aldrig någonsin får tillbaka.

Utanför listan finns bland annat Anton Perssons och Linus Ewenborgs fint komponerade TFK-låt, som dock känns aningen intern. Dessutom ska Skoftebyn ha en egen klubbhymn, men den verkar inte finnas tillgänglig på internet.

Ja, det kan finnas fler än så här naturligtvis, men de har jag i så fall lyckats missa.

Senaste onsdagslistorna:
13/5: Främsta klubbrivaliteten
6/5: Främsta fotbollsfamiljerna
29/4: Bästa fotbollstwittrarna
22/4: Årets hetaste matcher
15/4: Årets genombrott (dam)
8/4: Årets genombrott (herr)
1/4: Bästa värvningarna (dam)
25/3: Bästa värvningarna (herr)

Kommentarer om “Onsdagslistan: Bästa klubblåtarna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*