Alibek blickar framåt efter tuff start i Moskva


Alibek Aliev är just nu hemma i Vänersborg, och summerar för TTELA-sporten sina första månader i den ryska storklubben CSKA Moskva. (Bild: Sebastian LaMotte)

Skoproblem och skador präglade Alibek Alievs första halvår i CSKA Moskva.
Men nu är det historia.
– Det här året ska jag verkligen visa att jag vill vara med i truppen, säger 18-åringen.

I början av januari bytte Alibek ett vintrigt Borås mot den spanska solkusten, dit CSKA Moskva hade förlagt sitt läger inför den avslutande vårsäsongen. Samtidigt gick han från Elfsborgs U21-lag till ett av världens främsta klubblag.
– Jag var lite nervös i början, jag hade ju sett spelarna på tv precis före och nu tränade jag med dem. Jag var spänd i ganska många veckor under träningslägret och även när vi kom tillbaka till Ryssland, berättar anfallaren som nu är hemma i Sverige på semester.

Själv fick han en problematisk start på proffsäventyret genom att glömma kvar sina skor hemma. CSKA:s materialare försökte lösa problemet, men återvände med ett annat par i fel storlek.
– Jag fick blåsor och skavsår som de sa behövde läka, men jag sket i det och körde ändå. Man ville ju visa upp sig. Det dröjde faktiskt ett tag innan det gick över.

Den andra motgången kom i en reservlagsmatch mot Zenit St ­Petersburg. Överansträngning i en magmuskel tvingade nämligen Alibek Aliev till flera veckors vila.
– Jag hade egentligen haft ­problem med det under en längre tid, men jag trodde inte att det var någon fara, säger 18-åringen som upplevde värk i magen efter varje match.

Till råga på allt var han tvungen att vänja sig vid livet i den ryska ­huvudstaden, med sina tolv miljoner invånare.
– Det var full fart direkt. För­utom träningar varje dag skulle man köpa saker till lägenheten och fixa med bankkort och en massa andra småsaker. Jag kunde definitivt inte bara koncentrera mig på fotbollen, berättar Alibek.

Samtidigt fick han välbehövlig hjälp av svensktalande ­lagkamrater som Roman Eremenko och Pontus Wernbloom. Det är också dessa två som imponerat mest på Alibek sedan ankomsten till Moskva.
– Det finns ju jättemånga bra spelare här, men den som har störst kvalitéer är Roman. Han har gjort en riktigt bra säsong i CSKA, med många mål och assists. Den som däremot har störst respekt här är Pontus, inget snack om saken. Han är pappa i laget, säger Alibek som dock umgås allra mest med Carlos Strandberg, den förre Häcken-­anfallaren:
– Vi känner varandra sedan tidigare och har samma humor. Vi blev nästan bästa kompisar redan efter någon vecka.

Medan Strandberg fått chansen i A-laget så har dock Alibek Aliev fått nöja sig med spel hos reserverna, där han stod för tre mål på fyra matcher.

I höst hoppas dock vänersborgaren få chansen i ryska Premier ­League, där CSKA slutade tvåa under den säsong som just avslutades.
– Det är så jag känner. Det här året ska jag verkligen visa att jag vill vara med i truppen och konkurrera om speltid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*