Onsdagslistan: Mest svårstavade namnen

Som sportjournalist ställs man ibland inför stora svårigheter. Jag talar då inte om kampen mot klockan, otrevliga tränare eller diverse väderförhållanden. Nej, här syftar jag på spelarnamn som kräver tydlig bokstavering innan de blir rätt i text.

Veckans onsdagslista är, med andra ord, besläktad med den från förra året, då jag listade de skönaste fotbollsnamnen i TTELA-land. Hoppas att ni uppskattar läsningen!

1. THOMAS SCHWARZLMÜLLER, GÖTA BK
Det här är ju ett fantastiskt fotbollsnamn, och framför sig ser man bilden av en stenhård mittfältare av bästa Michael Ballack-snitt. När Schwarzlmüller forsar fram längs Ryrsjövallens ena kant så ska man helt enkelt hålla sig undan. Och det här med stavningen? Ja, det är ett helvete. Inte bara har han klämt in ett ”h” i förnamnet, utan även ett helt ologiskt ”l” mitt i efternamnet. Samtidigt har jag inte direkt fått chansen att träna på bokstavsföljden i år då Schwarzlmüller inte gjort särskilt många matcher totalt. Vi får hoppas att det blir fler av den sorten framöver.

2. MASAYAMAS WONGSUWAN, TROLLHÄTTANS FF
Jo, om ni känner igen namnet så är det för att Wongsuwan även var med i fjolårets namnlista. Här är han nämligen given. Det är inte bara det faktum att för- och efternamn tillsammans låter lite som ett asiatiskt bilmärke, utan för att man också har krånglat till det genom att slänga in två ”w”. På så sätt är det lite synd att TFF så sällan syns i media – det hade nämligen varit intressant att se hur mina kollegor hade lyckats pricka namnet. Själv kan jag det (nästan) utantill vid det här laget.

3. ELOISE VOIMÄKI, ÅSEBRO BRÅLANDA KIF

Alltså, antalet vokaler i det här namnet måste nästan tangera något världsrekord, eller? Det är en bokstavsmässig berg- och dalbana där förnamnet är hanterbart, medan efternamnet är aningen svårare att sätta på första försöket. Vojemäki? Vojmäke? Nej, det hade varit alldeles för lätt. Samtidigt är det ju ett grymt namn, som jag hoppas får Åsebro Brålanda KIF att med omedelbar verkan införa tryckta namn på ryggen av sina tröjor. Allt annat vore en skam.

4. ALEXIS EYZAGUIRRE, SJUNTORPS IF

Det här är ett riktigt lirarnamn. Man riktigt hör hur Eyzaguirre är en tvåfotsfinternas och tunnlarnas mästare, vilket lockar till många beundrande hejarop på Sjuntorpsvallen. Men att stava det? Ja, det är betydligt värre. Självklart är det två av Eyzaguirres bokstäver som försvårar saker och ting. Först och främst är det ett ”u” mitt i ordet, och sedan ett ”z” som ökar bara är där för att jävlas, känns det som. Men det är klart att man ska ha ett sånt om man är Sjuntorps främste lirare.

5. NOELIA ARRIAZU, TROLLHÄTTANS BOIS

Spanjorskan kom till BoIS under förra säsongen och har totalt gjort sex matcher i år. Själv har jag dock bara fått skriva hennes namn vid ett tillfälle, och för att inte göra bort mig valde jag att leta efter facit på Facebook (den moderna journalistikens rättstavningsprogram). Noelia är ett fint men knappast vanligt förnamn – 250 personer har det som tilltalsnamn i Sverige. Och Arriazu? Det är hon faktiskt ensam om här. Det kanske bidrar till stavningssvårighetsgraden, men jag väljer också att skylla på de dubbla ”r”:en och hennes ”z”. De är nämligen inte helt enkla att bemästra.

För övrigt vill jag också bara dela ut ett hedersomnämnande till Tommie Veljovic, vars efternamn jag ända sedan första början har haft lite svårigheter med att stava rätt. Kommer ”j”:et före ”l”:et? Eller tvärtom? Samtidigt så verkar FCT Trollhättan ha samma problem, om man ska döma av klubbens hemsida…


(Bild: Skärmdump)

Hederspris utdelas också till spelare som Miriam Ogbamichael (VFK), Kehinde Adeshigbin (VFK), Lukas Fogsgaardh (TBIS), Mahmoud Almouti (Skoftebyn), Drenushe Bytyqi (Åsebro Brålanda KIF), Markus Sulkupuro (Sjuntorp), Besarion Kodalaev (Vänersborgs IF), Linus Ala-Särkelä (Trollhättans IF), Shefqet Hajdini (IFK Trollhättan), Hilmar Thor Olafsson (Kroppefjäll) och några till.

Senaste onsdagslistorna:
3/6: Bästa pådrivarna (dam)
27/5: Bästa pådrivarna (herr)
20/5: Bästa klubblåtarna
13/5: Främsta klubbrivaliteten
6/5: Främsta fotbollsfamiljerna
29/4: Bästa fotbollstwittrarna
22/4: Årets hetaste matcher
15/4: Årets genombrott (dam)
8/4: Årets genombrott (herr)
1/4: Bästa värvningarna (dam)
25/3: Bästa värvningarna (herr)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*