Gabriella tillbaka på fötterna igen


Gabriella Jonasson har haft en briljant vårsäsong mellan Lödöse Nygårds stolpar. Att hon opererade för en hjärntumör i vintras är det få som kan förstå. (Bild: Sebastian LaMotte)

23 år gammal fick Gabriella Jonasson mardrömsbeskedet:
…Hon hade drabbats av en tumör i hjärnan.
– Det var som om någon drog bort mattan under mina fötter, berättar Gabriella, även målvakt i Lödöse Nygård.

Det började som en fruktansvärd huvudvärk. I omgångar fick Gabriella också sådana kväljningar att hon bara var tvungen att spy. Det måste vara migrän, tänkte hon.

Men oktober blev till november, som blev till december – utan att illamåendet gick över. Efter en match med LNIK i i­nomhus-DM fick Gabriella ännu ett anfall, och hennes föräldrar tvingade henne att uppsöka akutmottagningen på Näl i T­rollhättan. Läkarna trodde dock att yrseln b­erodde på en stel nacke, men v­alde för säkerhets skull att boka in en röntgentid sju dagar senare.

Det var då – den 8 december 2014 – som Gabriella Jonassons liv f­örändrades för alltid.

Hon hade precis genomgått röntgen och var på väg hemåt när telefonen plötsligt ringde.
– Jag mådde ganska bra den dagen, och tänkte åka till jobbet. Men så sa de att de hade upptäckt en svullnad på hjärnan, och att jag var tvungen att åka tillbaka till Trollhättan igen.

Ändå var det som om orden inte riktigt nådde fram.
– Mest var jag nog chockad, man levde lite som i en bubbla, säger Gabriella.

Hon blev kvar på sjukhuset, men skickades sedermera hem då det saknades lediga röntgentider. Väl tillbaka fick hon ett mer konkret besked än tidigare.
– Det kom en sköterska och f­rågade om jag ville ha med mig någon in i rummet, och då förstod jag att något var konstigt.

Läkarna hade lokaliserat en sex centimeter lång tumör, visserligen godartad men samtidigt belägen i den främre delen av hjärnan. För Gabriella var det som om allt plötsligt svartnade.
– Jag blev helt knäckt och var tvungen att få lugnande. Men efter ett tag gick jag in i ett annat slags bubbla, som en överlevnads­instinkt nästan. Jag skulle bara ta mig igenom det här, konstaterar hon.

Från att ha varit en ren familje­angelägenhet var plötsligt hela bygden insatt i Gabriellas sjukdomstillstånd. Och u­ppbackningen var påtaglig – inte minst från lagkamraterna i Lödöse Nygård.
– De runt omkring mig har varit ett enormt stöd, säger Gabriella.

I hopp om att avlägsna tumören tvingades hon till en operation, inte helt utan risker.
– Fast läkaren jag hade var inte orolig i varje fall, och det var skönt att veta. Det kändes lättare att han var så säker på sin sak.

Ingreppet var också lyckat. S­amtidigt var de första dagarna tuffa för Gabriella.
– Egentligen minns jag inte så mycket alls från den tiden. Jag försökte gå och röra på mig, men mådde skitdåligt. Bara att ta på sig kläderna var ett projekt i sig.

Sakta men säkert blev det dock bättre. Gabriella, som fyllde 24 år i mars, kunde återvända till jobbet på förskolan i Lödöse, och var så småningom tillbaka på fotbollsplanen igen.
– Tidigare var fotbollen mitt liv, men i efterhand har jag insett att det finns så mycket mer. Jag antar att jag tänker lite annorlunda nu, berättar Gabriella som samtidigt haft en fantastiskt stark vårsäsong med LNIK i division 2.
– De senaste två segrarna som vi har tagit beror till stor del på Gabriella, säger tränaren Torben Christiansen.

Själv håller stolpvaktaren med om att formen varit god, inte minst efter den andra operationen i maj månad, när man gjorde ett nytt ingrepp för att minska sårets infektionsrisk.
– Ja, jag tycker att det har gått bra. Ibland har jag väl varit lite väl självkritisk tidigare, men det sista har jag mer gjort det jag kan och så får det bli som det blir. Kanske är det därför som jag har varit bättre, säger Gabriella, som fortfarande inte vet varför hon drabbades av en såpass allvarlig sjukdom i relativt tidig ålder.

Spåren efter den jobbiga tiden märks fortfarande, men de suddas ut alltmer.
– Det finns inget som säger att jag inte ska bli helt frisk, och jag behöver säkert inte oroa mig, men det gör jag ändå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*