Onsdagslistan: Vårens största överraskningar (lag)

Tidigare veckor har Fotbollsbloggen ägnat sig åt att utse vårens succéspelare på herr- och damsidan. Nu fortsätter vi på ungefär samma tema, men går från jaget till laget.

Här listas nämligen de mest positiva överraskningarna i det avseendet. Kriterierna är lite luddiga, men som ni lär märka så kan man ju även som förhandsfavorit överraska genom att vara långt bättre än de flesta hade trott.

Capisce? Okej, då kör vi!


Ellinor Ivehag var en av de spelare som lämnade Vänersborgs IF inför säsongen. Ändå har klubben gått som tåget i division 3 Västra. (Bild: Kent Eng)

1. VÄNERSBORGS IF (DAM)
Det var svårt att inte måla upp svarta rubriker inför VIF:s kommande säsong, med tanke på alla negativa detaljer som omgärdade föreningen. Det tog oerhört lång tid innan man fick en tränare, det saknades ansvariga i damsektionen och dessutom försvann en duo – Ellinor Ivehag och Julia Johansson – sent till Vänersborgs FK. Hur skulle det gå för detta väldigt unga VIF? Jag befarade det värsta, men efter halva säsongen har man skaffat sig ett fantastiskt utgångsläge, och ser till och med ut att ta steget upp i division 2 om hösten fortsätter på samma sätt. Det är inget annat än en bragdartad bedrift.

2. IFK TROLLHÄTTAN (HERR)
IFK fick ingen bra start på säsongen, utan låg länge till och med kring nedflyttningsstrecket innan det började vända. Och som det vände. Med 16 poäng av 18 möjliga under de senaste sex omgångarna är laget nämligen med och utmanar om uppflyttning till division 3. Det är inget annat än sensationellt, även om IFK Trollhättan hade hoppats vara i den positionen inför säsongen. Mixen av ungt och rutinerat är underbar, och det är svårt att inte gilla detta sympatiska och ambitiösa IFK, lett av Fady Daoud.

3. HJÄRTUMS IS (HERR)
Visst var det väntat att Hjärtum skulle blanda sig i Trollhättesexans toppstrid, men däremot hade vi knappast trott att serien skulle vara i princip avgjord redan nu. Med 12 segrar på 13 matcher – och bara sex insläppta mål! – har nämligen laget visat sig vara det absolut starkaste, och försprånget förefaller vara för stort för att kunna tappa. Allra roligast är dock att Hjärtum inte bara lutar sig mot någon enskild spelare, utan att man ett starkt kollektiv som är lika bra framåt och bakåt. Det lovar gott om det nu är så att man går upp i division 5.

4. TROLLHÄTTANS FK/HALVORSTORP (DAM)
Själv har jag sett TFK/HIS spela vid två tillfällen i år, och blivit lika imponerad båda gångerna. Det unga division 4-gänget spelar verkligen fotboll – längs marken, gärna via kombinationer, och alltid med en tanke. Det har gett ett par poängs serieledning, och ett utmärkt utgångsläge inför hösten. Dessutom ger framgångarna i TFK/HIS hopp om en ljus framtid, såväl för dessa två samarbetande klubbar som för damfotbollen i Trollhättan i stort.

5. ÅSEBRO IF
Lite i skymundan – efter vinterns intensiva skriverier – har Åsebro IF påbörjat sin klättring i seriesystemet. På grund av spelarbrist tvingades klubben nämligen börja om i division 6, där man vunnit samtliga sina sju matcher under våren. Det finns, med andra ord, inget som skulle kunna stoppa Åsebro från att gå upp. Och visst, motståndet är inte det allra tuffaste – men jag är ändå imponerad över hur några starka ÅIF-profiler har gått i bräschen för den här satsningen, och visat att klubben ska tillbaka där den hör hemma. Heja Åsebro!

Senaste onsdagslistorna:
15/7: Vårens succéspelare (dam)
8/7: Vårens succéspelare (herr)
1/7: Snyggaste klubbmärkena
17/6: Snabbaste spelarna (herr)
10/6: Mest svårstavade namnen
3/6: Bästa pådrivarna (dam)
27/5: Bästa pådrivarna (herr)
20/5: Bästa klubblåtarna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*