Onsdagslistan: Största lirarna (dam)

Fotboll handlar nuförtiden mycket om effektivitet, att gå rakt på mål och vinna till varje pris. Det lämnar mindre utrymme till spelare som vill showa, och som gärna klackar hellre än glidtacklar. Det är synd, eftersom de flesta av oss älskar spexare.

Det är också ämnet för Onsdagslistan denna vecka. Här utser vi de största lirarna, och först ut är de lokala damerna.

Det var inte enkelt att välja ut de fem främsta, men samtliga tycker jag är spelare som besitter såväl skicklighet som en känsla för show.


Nummer ett på veckans lista kommer från Norge, och hon heter Charlotte Selbekk. (Bild: Sebastian LaMotte)

1. CHARLOTTE SELBEKK, VÄNERSBORGS IF

Åh, var ska man börja? Selbekk är, enligt mig, den allra mest sevärda spelaren på damsidan, men hon lyckas också göra nytta med sina tricks. Det kan vara en tunnel, helikopterfint eller nätt lyftning – det ser alltid oerhört lätt och naturligt ut, trots att svårighetsgraden är overkligt hög. Det antyder att Charlotte Selbekk har en fenomenal teknik men också en välutvecklad blick för spelet, vilket lär bli rejält betydelsefullt för VIF om man får behålla norskan även i division 2.

2. SANDRA PETERSSON JAKOBSSON, ÅSEBRO BRÅLANDA KIF

Frågar man Åsebro Brålanda KIF-anhängare om huruvida Sandra Pettersson Jakobsson är en garant för show så nickar de flesta. De lär också svara att det ibland blir lite för mycket av det goda. Anfallaren är nämligen en enastående bolltrollare, som för det mesta är omöjlig att fånga. Det har främst synts i futsal-sammanhang – där Pettersson Jakobsson är en av de främsta på lokal nivå – men brukar även vara uppenbart utomhus. När 22-åringen spelar, då får man alltid valuta för entrépengen.

3. JOSEFIN JÖRNELIUS, VÄNERSBORGS FK

Kanske är det hennes aningen ojämna nivå som har inneburit att Josefin Jörnelius fortfarande väntar på sitt riktigt stora – och välförtjänta – genombrott. 20-åringen är nämligen en, i sina bästa stunder, magisk spelare. Jörnelius har tekniken och farten som främsta kännetecken, och med hjälp av dem kan hon lura upp nästan vem som helst på läktaren. Och det gör hon också, ofta. Men som sagt, jag hoppas att det sker i ännu större utsträckning framöver.


Matilda Johansson, här i mitten, är en av de spelare i området som bjuder på störst show. (Bild: LNIK)

4. MATILDA JOHANSSON, LÖDÖSE NYGÅRD IK
Det finns ett par lirare i LNIK-truppen, och det var framförallt svårt att välja mellan Johansson och Evelina Löfström. Men jo, det är nog ”Morriz” som bjuder på den största showen. När hon inte bombar in mål i division 2 så visar hon nämligen upp ett brett register av olika tricks, det ena vackrare än det andra. Och på så sätt är Matilda Johansson kanske den som imponerar mest av alla – genom att verkligen kunna kombinera det spektakulära med det effektiva. Det är bara att lyfta på hatten, helt enkelt.

5. IRENA BLIZNAC, SKOFTEBYNS IF

Bliznac har hunnit bli 32 år, men hon har inte tröttnat på att förvandla motståndare till koner. Med sin snabbhet och aviga spelstil så får man känslan av att hon är överallt, hela tiden. Och alltid en fot före sina motståndare. Det dribblas, det luras och det showas alltid på den kant där Irena Bliznac befinner sig, och på så sätt är hon alltid en sevärd spelare, som samtidigt bidrar med viktiga poäng för sitt lag. Det har hon egentligen visat under hela den här säsongen.

Senaste onsdagslistorna
16/9: Bästa publiken
9/9: Största citatmaskinerna
26/8: Bästa offensiva spelarna (dam)
19/8: Bästa ansiktsbehåringen
12/8: Bästa dammålvakterna
5/8: Bästa sommarvärvningarna



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*