Onsdagslistan: Största lirarna (herr)

Förra veckan listades de största lirarna på damsidan. I sann rättviseanda går vi därmed över till herrarna denna gång, där urvalet kanske var aningen större (främst för att det finns fler herr- än damlag lokalt).

Samma kriterier gäller dock här: vi söker efter spelare som sticker ut i sitt sätt att showa och skapa underhållning. Det behöver inte utesluta effektivitet, men däremot kräver det ett förhållandevis brett register rent tekniskt sett.

Och såväl kyla som finess.


Selami Sinani återhämtar sig just nu efter en höftoperation, men är förhoppningsvis snart tillbaka på planen igen. (Bild: TTELA)

1. SELAMI SINANI, VÄNERSBORGS IF
”Sella” är både en publikfavorit och en personlig sådan. Tyvärr har han haft en skadefylld tillvaro på senare tid, och det är en förlust för oss alla. När Selami Sinani är frisk och formstark så är nämligen showen en garanti. Den låga tyngdpunkten gör 31-åringen svårfångad, och han löper anmärkningsvärt ofta i åttor kring sina motståndare. Jag vet, eftersom jag själv har blivit uppsnurrad vid ett par tillfällen. Samtidigt är Sinani inte bara en spelare som levererar vackra finter och tunnlar, utan han har också legat bakom många mål på Vänersvallen genom åren. Även av den anledningen är han således djupt saknad.

2. FLORIJAN FEJZULOVIC, MELLERUDS IF
Fejzulovic är, liksom flera andra på den här listan, en excellent futsalspelare. Det är kanske till och med där som han kommer mest till sin rätt – i högt tempo, med bollen nära fötterna och på extremt liten yta. Det är nästan som att han har ett sjätte sinne som gör att han hittar de mest lämpliga finterna för att lura och passera sin bevakare. Samma sak gäller i viss mån utomhus. För Florijan Fejzulovic verkar mycket handla om att bjuda på underhållning, i sann Ronaldinho-anda. Ja, det där var kanske en lite väl generös jämförelse, men ni förstår grejen.


En målvakt på listan över största lirarna? Jo, det är helt befogat om han heter Robin Johansson. (Bild: Kjell Korshavn)

3. ROBIN JOHANSSON, TROLLHÄTTANS FK
Jag vet inte hur många gånger Robin Johansson har gett mig hjärtflimmer under de senaste två åren. Orsaken? Tja, den första är att han älskar de små marginalerna, och att lura sin motståndare på de mest förnedrande sätt. Den andra? Robin är målvakt. Kombinationen gör att man gärna sluter ögonen när man vet att en dribbling som sista man är på gång. Samtidigt ska det betonas att Robin Johansson nästan alltid lyckas med sina finter, och att han är bättre med fötterna än många andra stolpvaktare i området.

4. IBA RAMIC, KLUBBLÖS
Det här är givetvis ypperlig reklam för Ramic, som för några veckor sedan lämnade Vänersborgs FK (kontraktet är dock inte brutet, men går ut i höst) efter en intern schism. Nu kan han själv fritt välja ny klubb, och många intressenter lär stå på kö. I min mening är nämligen Iba Ramic en fantastiskt begåvad bollspelare, som levererar mål och framspelningar på löpande band, men som också har den där ”x-faktorn” som man ibland pratar om. Det innebär att han när som helst kan bryta av en matchbild med det oväntade – en fint, en lyftning, en klack över sig själv. Förvänta dig det oväntade, så att säga.

5. PAJTIM BEKA, VÄNERSBORGS FK
Beka är en riktig lirare, åtminstone i ordets mest positiva bemärkelse. Han vrider och vänder på sina motståndare tills de är alldeles snurriga, och brukar kunna slutföra showen – lite som i en fotbollens version av ”Mortal Kombat” – med en förnedrande tunnel, som innebär game over. Det är ofta elegant, finessrikt och väldigt skickligt utfört. Kanske har det ibland legat honom i fatet, men jag tycker själv att det alltid måste finnas plats för spelare av Pajtim Bekas sort. De berikar nämligen den lokala fotbollen.

Senaste onsdagslistorna:
23/9: Största lirarna (dam)
16/9: Bästa publiken
9/9: Största citatmaskinerna
26/8: Bästa offensiva spelarna (dam)
19/8: Bästa ansiktsbehåringen
12/8: Bästa dammålvakterna
5/8: Bästa sommarvärvningarna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*