Onsdagslistan: Årets häftigaste matcher (herr)

Ja, jag vet: säsongen är inte över riktigt ännu. Men Onsdagslistan behöver ett ämne och i brist på annat, typ, tänkte jag ranka säsongens häftigaste drabbningar.

Vad som krävs för att platsa? Tja, givetvis mål, en galen matchutveckling, gärna heta känslor och andra saker som gör att mötet ifråga sticker ut i mängden. Ni lär förstå när ni läser motiveringarna, om inte annat.

Då kör vi, eller? Klara, färdiga, gå!


FCT-klacken var stor, åtminstone relativt sett, när laget gästade Lidköpings FK i söndags. (Bild: Martin Ahlin)

1. LIDKÖPINGS FK-FC TROLLHÄTTAN 3-4 (4 OKTOBER)
Nummer ett på veckans lista är en minst sagt aktuell match, med tanke på att den utspelades i helgen. FC Trollhättan reste nämligen till Framnäs med vetskapen om att tre poäng var nödvändiga för att hålla hoppet om serieseger vid liv. Man fick också en drömstart med Josef Daouds mål efter tre minuter. Sedan var det som om fotbollsgudarna plötsligt blev LFK-supportrar. Hemmalaget gick från 0-1 till 3-1, Robin Rundström rullade en FCT-straff utanför och den tillresta klacken tystnade. Men så inom loppet av 45 sekunder var det reducerat samt kvitterat, och några minuter från slutet gjorde Oscar Ehner dessutom 4-3 för FCT, som därmed har kommandot inför den sista omgången i division 2. En häftigare match än så får man sällan uppleva på lokal nivå.

2. HALVORSTORP-BRÄMHULT 5-4 (20 SEPTEMBER)
Förutsättningarna var enkla: vid seger skulle HIS säkra nytt kontrakt i herrarnas division 4. Hur det gick? Tja, åt helvete. Åtminstone i 60 minuter. Då låg Halvorstorp nämligen under med 1-4 och var i brygga. De 93 åskådarna på IP fick dock valuta för entrépengen när hemmalaget sakta men säkert närmade sig. Två mål från Calle Appelqvist – i 77:e och 82:a minuten – innebar att man plötsligt var ikapp, och varför nöja sig med det? Exakt. HIS fortsatte istället att trycka gasen i botten och strax före slutet kunde Tobias Andersson sätta segermålet, som både gav upphov till stor glädje och enorm lättnad bland de svartklädda. Så ska en slipsten dras, som man säger.

3. FC TROLLHÄTTAN-LIDKÖPINGS FK 4-5 (12 JUNI)

Det slår uppenbarligen gnistor om mötena mellan FCT och LFK under årets säsong. När lagen ställdes mot varandra i våras så inledde hemmalaget med en maktdemonstration som hette duga – innan Edsborgs digitala ur hade nått 15-minutersintervallet så var ställningen 3-0. Och det var siffror i underkant. Men så blev FCT-målvakten Nino Sahinovic utvisad, och plötsligt ställdes allt på ända. Lidköping tog över spelet och hann göra tre mål före pausvilan. Efter densamma gick man fram till 4-3, innan Josef Daoud kvitterade för ett heroiskt kämpande FCT. Men vad gjorde väl det? LFK:s Rasmus Holmqvist avgjorde nämligen nio minuter från slutet och satte därmed punkt för en match av det galnare slaget.

4. UPPHÄRAD-SJUNTORP 4-3 (29 AUGUSTI)
Flundrederbyna innehåller alltid en hel del prestige, trots att Upphärad rent fotbollsmässigt har sprungit ifrån Sjuntorp under de senaste säsongerna. Därför firade bortalaget vilt när man redan inom den första minuten tog ledningen tack vare ett självmål, och det var inte matchens enda. I den 60:e minuten innebar nämligen ytterligare ett oturligt UIS-ingripande att Sjuntorp kunde göra 3-1, och derbyt såg ut att vara avgjort. Som ni säkert förstår var så inte fallet. Istället blev Pontus Hansson stor hemmahjälte när han först dunkade dit reduceringen och sedan – efter att Alexander Chamoun kvitterat – satte det viktiga 4-3 målet fem minuter från slutet. Ordningen var återställd, med UIS-ögon sett. Och mer dramatiska derbyn får man leta efter.

5. IFK TROLLHÄTTAN-TROLLHÄTTANS FK 2-4 (21 AUGUSTI)

Visst, jag är partisk som spelare i TFK, men visst var det här är en match som stack ut i den lokala fotbollsfloran. De som hade bemödat sig att komma till Kamratgården – där det var fri entré – fick nämligen se Berat Shabani öppna tillställningen med ett drömmål: chippen från 25 meter satt elegant i nättaket. TFK kvitterade visserligen, men i början av andra halvlek kom det 2-1-mål som såg ut att sänka bottenlaget. Ridån gick dock aldrig ner, utan istället kvitterade man snabbt och en stund senare gjorde Ahmet Harmandagli 3-2. Han firade genom att dra av sig tröjan, innan han sprang fram och provocerade sin förra tränare Fady Daoud och blev – helt korrekt – utvisad. Med en man mindre kunde TFK ändå göra 4-2, och efteråt rann känslorna över med ett litet bråk som följd. Det är inget häftigt med det såklart, men det var ett relativt ovanligt slut på en match som hade det mesta.

Fotnot: Ett hedersomnämnande går också ut till Kungsbacka-Skoftebyn i somras, då bortalaget vände 0-2 till seger med 3-2 i en match av stor betydelse för division 3-tabellen. Och ja, varför inte också nämna Vänersborgs FK:s bortamatch mot Skövde AIK i helgen, då man vann med 4-3 och tvingades ställa utespelaren Tobias Danielsson mellan stolparna under den sista halvtimmens spel.

Senaste onsdagslistorna:
30/9: Största lirarna (herr)
23/9: Största lirarna (dam)
16/9: Bästa publiken
9/9: Största citatmaskinerna
26/8: Bästa offensiva spelarna (dam)
19/8: Bästa ansiktsbehåringen
12/8: Bästa dammålvakterna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*