Onsdagslistan: Årets häftigaste matcher (dam)

Förra veckan listades årets häftigaste matcher på herrsidan, och där missade jag säkert flera guldkorn. Konstigt vore väl annars. Men hur som helst: här kommer motsvarigheten på damsidan.

I rankingen ingår därmed matcher från division 2 till 4, och samtliga lokala klubbar hade faktiskt någon kandidat vardera. Det var dock bara följande fem som till slut togs ut:


Tilda Magnusson Tell och Annika Möller spelade varsin huvudroll när Lödöse Nygård och Skoftebyn möttes på Nysätra tidigare i höstas. (Bild: Jerry Lövberg)

1. SKOFTEBYN-LÖDÖSE NYGÅRD 2-3 (13 AUGUSTI)

Redan i våras sattes tonen mellan dessa två lag. Skoftebyn ledde då ett tag med 4-0 på bortaplan, men tre snabba mål under de sista fem minuterna resulterade i stor spänning, även om slutsignalen sedan följde. Lagom till höstmötet var därmed LNIK:s revanschlusta stor, men återigen fick man en mardrömsstart när Annika Möller gjorde 1-0 bara sekunder in i matchen. Bortalagets skyttedrottning Matilda Johansson vände ensam på steken – 2-1-målet var dessutom en formidabel frispark – innan Skoftebyns Sanna Jansson kvitterade. Derbyt stod därefter och vägde ända fram till någon minut återstod. Då slog Tilda Magnusson Tell till och gav LNIK tre ytterst viktiga poäng i striden om tabellens tredjeplats.

2. ÅSEBRO BRÅLANDA KIF-VALLEN 3-2 (19 APRIL)

Vi visste det inte då, men i premiäromgången ställdes Åsebro Brålanda KIF mot division 2 Bohuslän-Dals seriesuverän. Vallen förlorade nämligen bara två matcher under hela säsongen, varav en på just Rudevi. Hemmasegern tycktes dock långt borta med timmen spelad, då gästande Vallen ledde med 2-0. Inom loppet av sju minuter reducerade sedan Anna Dahlberg till 1-2 innan Michaela Landström stod för kvitteringen. I 82:a kom också 3-2 genom Sandra Petersson Jakobsson. Kanske var det årets starkaste insats av Åsebro Brålanda KIF, som till sist slutade fyra i serien.

3. ULVÅKER-VÄNERSBORGS FK 2-3 (16 JUNI)
Att resa till Ulvåker är inte roligt. Det ligger långt bort, och avsides. VFK-damerna lär också ha haft en olycksbådande känsla inför mötet eftersom man tvingades ställa utespelaren Louise Vilhelmsson mellan stolparna, samtidigt som anfallaren Sofia Ohlsson blev mittback. Trots det ledde man med 2-0 efter första halvlek – tack vare mål av Rebecka Möller samt Emeli Andersson – och gick mot tre viktiga poäng. Men plötsligt så sprack VFK-ballongen och i 60:e minuten var ledningen minskad till ett mål. I 63:e var den noll. Men Vänersborgslaget reste sig på nio, slog tillbaka och gjorde 3-2 genom Josefin Jörnelius. Och Vilhelmsson? Jo, hon stod bland annat för en frilägesräddning och blev stor hjälte för gästerna.

4. SÖDRA HÄRENE-VÄNERSBORGS IF 2-3 (25 APRIL)

Det var premiärdags i division 3 Västra, och ingen – förmodligen inte ens spelarna själva – visste var man hade Vänersborgs IF. Var det fågel eller fisk? Som sagt, svårt att säga. Jag tror ändå att just säsongens första match satte tonen för det som skulle komma. Redan nio minuter in i bortamötet hade nämligen Amanda Sjöö hunnit göra två mål för VIF. Kanske blev ”duvorna” lite för segervissa, för inom loppet av två minuter i andra halvlek hade ställningen plötsligt gått från 0-2 till 2-2. Någon fara på taket? Inte när man har Sjöö i laget. Med sitt tredje mål för dagen avgjorde hon till VIF:s fördel på slutet, och gav laget den perfekta starten på en nästan helt perfekt säsong.

5. ÅSAKA-TROLLHÄTTANS FK/HALVORSTORP 1-2 (19 AUGUSTI)
Derbyn är inga vanliga matcher, det vet alla som har spelat ett någon gång. I vanliga fall skulle också Trollhättans FK/Halvorstorp ha avfärdat bottenlaget Åsaka relativt enkelt, men just denna kväll – i höstpremiären på Åsevi – blev det inte så. Gästerna, som till slut vann serien, tog visserligen ledningen med 1-0 genom Hannah Skoglund, men Annelie Kopps mål strax före pausvilan jämnade ut ställningen. Det såg dessutom ut att bli slutresultatet. Klockan tickade nämligen på och TFK/HIS hade förtvivlat svårt att omsätta sitt spelövertag till nätrassel. Totalt sett hade oavgjort dessutom kanske ha varit rättvist, men istället fick gästerna straff tre minuter från slutet. På sant skyttedrottningsmanér förvaltades den av Skoglund, och TFK/HIS vann den högdramatiska matchen med 2-1.

Senaste onsdagslistorna:
7/10: Årets häftigaste matcher (herr)
30/9: Största lirarna (herr)
23/9: Största lirarna (dam)
16/9: Bästa publiken
9/9: Största citatmaskinerna
26/8: Bästa offensiva spelarna (dam)
19/8: Bästa ansiktsbehåringen
12/8: Bästa dammålvakterna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*