Fotbollsbloggens gala: Årets målvakt

Även en virtuell gala är en gala, och det är med en högtidlig ton på rösten – eller ja, texten – som jag förkunnar att det är dags att utse årets främsta spelare, tränare och domare inom den lokala fotbollen.

Ni känner förhoppningsvis igen konceptet från förra året: en herr- och en dam utses i olika kategorier, och vi börjar givetvis med målvakterna. Dessutom presenteras de främsta kandidaterna till titeln.

Inga konstigheter där, med andra ord. Då tycker jag att vi tar fram trumvirveln och delar ut pris till säsongens allra främsta stolpvaktare!


Årets bästa målvakt på herrsidan, om Fotbollsbloggen får bestämma: Besarion Kodalaev. (Bild: TTELA)

Målvakt, herr: Besarion Kodalaev, Vänersborgs IF.
Min känsla är att Besarion Kodalaev fortfarande förknippas mer med sina tavlor än något annat. Det är en väldigt orättvis beskrivning. Georgiern var nämligen en lysande sista utpost i VIF under året, och bjöd på väldigt få misstag (ett undantag var Jesper Thorsells mål i höstens toppmöte med Skoftebyn). Med stor pondus, en enorm räckvidd och ett majestätiskt luftspel bidrog Kodalaev starkt till att Vänersborgslaget utmanade i toppen av tabellen, och själv visade han att han fortfarande håller på hög nivå.

Vi kunde lika gärna ha valt: FC Trollhättans Markus Mäkinen, Fredric ”Slägga” Johansson i Mellerud, Michael Källehult från Skoftebyn (som vann förra året) och Edets Emil Bengtsson var de främsta utmanarna. Sevdaim Hajra, IFK Trollhättan, spelade nämligen för få matcher under hösten. I Vänersborgs FK stack varken Arvid Sterner eller Jonathan Erlandsson ut på allvar, kanske främst för att de fick alternera i rollen som förstemålvakt.

Målvakt, dam: Helena Norrman, Åsebro Brålanda KIF. 
Åsebro Brålanda KIF är ett i grunden offensivt lag, och det kan ibland också få konsekvenser för defensiven. Samtidigt kunde man under den gångna säsongen luta sig emot Helena Norrman, som var ett säkert kort mellan stolparna. 31-åringen läste spelet på ett skickligt sätt och visade snabbhet i såväl reflexer som utrusningar. Det här var helt enkelt ett väldigt bra år för henne.

Vi kunde lika gärna ha valt: Gabriella Jonasson i Lödöse Nygård var den riktigt stora utmanaren. Hon kämpade sig tillbaka efter en tumör i hjärnan och visade återigen hur betydelsefull hon är för LNIK, både på och vid sidan av planen.

Tidigare vinnare
2013: Michael Källehult, Skoftebyn, och Sofia Andersson, Trollhättans BoIS.

(Övrig bild: Åsebro Brålanda KIF)Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*