Fotbollsbloggens gala: Årets försvarare

Fotbollsbloggens egen årsgala är utdragen och lär pågå i någon månad till. Varje vecka kommer vi nämligen till en ny lagdel, och denna gång är det försvararnas tur att stå i fokus.

Och just idag är det Skoftebyn för hela slanten.


Årets bästa försvarare, i hård konkurrens med framförallt flera av lagkamraterna i Skoftebyn, heter Lukas Wikman. (Bild: Sebastian LaMotte)

Försvarare, herr: Lukas Wikman, Skoftebyns IF.
Det känns som att han har varit med i hundra år, men Lukas Wikman är bara 19 jordsnurr. Det är nästan overkligt. BoIS-produkten präglas nämligen av en stor mognad och spelförståelse. Han kan spela på alla positioner i backlinjen, och läser spelet på ett sätt som gör att han känns predestinerad att spela på elitnivå. Att Wikman bevakas av såväl Ljungskile som Oddevold känns självklart, men själv tycker jag att han ska blicka ännu längre än så. Inget är nämligen omöjligt för Skoftebyns jättetalang.

Vi kunde lika gärna ha valt: Den främsta konkurrensen kom från Wikmans egen klubb, Skoftebyn. Erik Johansson, David Bryngelsson och Jesper Thorsell är nämligen spelare som alltid är aktuella i dessa sammanhang. Annars då? Jo, jag har en fäbless för Pontus Johanssons spelstil. Han har, tycker jag, varit FCT:s främsta försvarsspelare i år. Lovre Spadina i Vänersborgs FK har också visat framfötterna, precis som Emil Guldbrandsen i Vänersborgs IF och Tobias Gustafsson i Göta. Och just det, Daniel Bergendahl i Trollhättans BoIS får dessutom ett hedersomnämnande. Han håller definitivt än.


Linnea Hed är, om Fotbollsbloggen får bestämma, årets främsta försvarare på damsidan. (Bild: Jonathan Hjort)

Försvarare, dam: Linnea Hed, Skoftebyns IF.
Redan under sommaruppehållet höjdes Linnea Hed till skyarna av Fotbollsbloggen, och utsågs till vårens största positiva överraskning. Den formen bibehölls också under hösten. Framförallt lyckades Hed kombinera en fin passningsfot med en oerhörd kompromisslöshet i duellspelet, och då inte minst i luften. Vilken tränare skulle inte vilja ha en spelare med de egenskaperna?

Vi kunde lika gärna ha valt: Det fanns flera andra kandidater, och valet var definitivt inte enkelt. Lisa Bussqvist och Sofia Ohlsson utmanade från Vänersborgs FK, Sara Persson i Vänersborgs IF och Martina Fransson i Wargön. Och det fanns faktiskt fler än så som diskuterades. Men i slutändan kändes Hed som det allra bästa valet.

Tidigare vinnare:
2014: Fredrik Sundström, Vänersborgs FK/FC Trollhättan, och Sofie Sandersson, Skoftebyn.

Fotbollsbloggens gala 2015:
Årets målvakt


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*