”Lommens” Facebook-historier gör succé

I mitten av december skapade Thomas ”Lommen” Karlsson en Facebookgrupp om sköna kommentarer inom Trollhättefotbollen.
Idag har den över 1 400 medlemmar.
– Jag har aldrig varit med om maken, säger han.

Sedan i september är Skofteby-ikonen Thomas Karlsson bosatt i Kalmar där han arbetar med ensamkommande flyktingar, men han driver också den Facebooksida som på kort tid blivit en het lokalfotbollspotatis.

Hur kommer det sig att du startade sidan?

– Det var jaktstart i skidskytte, och jag frågade sidans omslagspojk (Lennart Larsson) när den skulle börja. ”Tjuvstarten börjar nu”, sa han, och när jag skrev det på Facebook så kom tusen kommentarer. Någon tyckte att man måste starta en grupp om honom, men jag kände att den skulle dö ut för snabbt. Istället slängde jag ihop den här gruppen och det smällde till direkt – det var så många medlemmar att det inte var sant, säger Karlsson.

Det kom som en chock?

– Ja, verkligen. Det trodde jag inte. Jag tänkte att det kanske skulle bli de närmaste som jag bjöd in, men istället har det gått med folk som jag inte har en aning om vilka det är.

Vad är det som skrivs egentligen?

– Det är väl det här gamla, goa ”tjötet”. Känslan är att det är många i min ålder och lite yngre, runt 45-50, som berättar om dråpliga saker och kommentarer. Det är inte så mycket nytt som kommer in, men det kan ju bero på att vissa saker kanske har en särskild preskriptionstid.

Du verkar gilla de här historierna?

– Ja, jag älskar när man hamnar i ett gäng och drar de här. Vissa har man ju hört 700 gånger, så därför är det roligt att få lite nytt också. Det blir många ”Sippan”-historier som de flesta har hört förut, men också en del nytt. Och det händer att jag skrattar så jag gråter!

Har du någon favorithistoria?

– Oj, hjälp, det är svårt att svara på rak arm. Det skulle vara någon med ”Sippan” ändå, de brukar vara väldigt dråpliga. Jag tycker till exempel att den är bra när han kallar till sig en gubbe som gjort en ful grej tio minuter in i en träningsmatch på Edsborg och frågar hur långt det är till Falköping. ”Det är väl 15-16 mil”, svarar spelaren. ”Åka så långt för så lite”, säger Sippan och drar upp det röda kortet. Helt underbart, haha!

Är det något som hänt med den lokala fotbollskulturen som gör att det finns färre berättelser av den här sorten idag?
– Det var nog mer lättsamt förr. Tittar man på Skoftebyn så spelade de i division 6 ett tag, och det var inte så allvarligt. Nu är de i tvåan, så det är klart att det blir lite skillnad. Samtidigt kommer kommentarer alltid att fällas, oavsett om man spelar i landslaget. Däremot kanske man inte umgås på samma sätt idag. Då fanns inget annat än att hålla ihop och vara på Nysätra. Idag hade det varit svårt att samla 20 män i klubbstugan och kolla på Birmingham-Leicester.

Gruppen verkar också ha gett upphov till planer på andra evenemang?

– Ja, där är inte jag inkopplad, men Ulf Adolfson ville hyra hela Swania och ha något tält vid stadens hundraårsjubileum. Magnus Larsson tände till på den idén och ringde mig samma dag. Gruppen kanske är död då, så man får ha roligt så länge som det varar.

Det har också talats om att samla historierna i en bok?

– Ja, det kanske inte är någon dum idé egentligen.

Som sagt, det måste kännas helt fantastiskt med ett så explosionsartat intresse kring gruppen?

– Jag har i alla fall aldrig varit med på maken, även om inte jag är den som startar grupper i tid och otid. Den har till och med fått folk som totalvägrat allt som gäller Facebook att skaffa ett konto, bara för att få läsa historierna. Det är rätt så häftigt. 

Fotnot: Du hittar gruppen ”Sköna kommentarer inom Trollhättefotbollen” här! 

(Bild: Privat)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*