FCT värvar försvarare med allsvenska meriter


Richard Ekunde, som närmast kommer från Gais, tecknade på fredagen ett kontrakt med FC Trollhättan. (Bild: Carl Sandin/Bildbyrån)


FC Trollhättan ville ha ett meriterat försvarsförvärv.
Nu har man fått det: Richard Ekunde, 33.
– Jag har bara hört bra saker om klubben, säger han.

Det är i Gais som Richard Ekunde gjort sig ett namn. Totalt hade kongolesen spelat över 180 matcher för den grönsvarta klubben när det i höstas stod klart att hans kontrakt skulle löpa ut utan att förnyas.

Fem veckor senare bär 33-åringen FCT:s tröja.
– Det fanns några lag som var intresserade, men jag ville vara kvar nära Göteborg, eftersom jag har barn, och därför blev det Trollhättan, säger Ekunde som samtidigt fick goda råd från förre FCT-tränaren Jesper Ljung samt lagkamraten Björn Andersson, båda i Gais.
– Ja, jag pratade lite med dem, och jag har bara hört bra saker om klubben.

Ekunde kom 2002 till Djurgården från Kinshasa-City, men det blev inga matcher för blåränderna. Istället lånades mittbacken först ut till Åtvidaberg, dit han senare flyttade på permanent basis.

2006 kom så Ekunde till Gais och han har representerat Göteborgsklubben ända sedan dess, frånsett ett kort gästspel i norska Viking. I Gais har det blivit 151 allsvenska framträdanden och – under de senaste två åren – 33 i superettan.
– Det här är jättestort, vi har nog aldrig fått hit en så meriterad spelare om man ser till antalet matcher i högsta serien. Det lockade givetvis, men ska vi vara helt ärliga så har vi nog snarare gått på den andra delen som handlade om hans proffsighet och karaktär, säger FCT-sportchefen Daniel Lennartsson.

Kontraktet är skrivet över två år – ”en bra sak för oss”, enligt Lennartsson – och på måndag gör Richard Ekunde sitt första träningspass på Edsborg.
– När man är bosman och inte har något kontrakt så är man lite försiktig med att köra hårt, men jag har hållit igång på gymmet och genom att springa. Jag kan inte säga att formen är på topp, men jag har varit med länge i den här branschen så jag vet var jag ligger, säger han.

Du kommer från spel i allsvenskan och superettan till division 1. Hur är motivationen?

– Jag har varit professionell i hela mitt liv, det kommer jag vara här också. Jag vet vad som krävs, och det är samma sak för mig i allsvenskan, superettan och division 1: gör man inte sitt jobb till hundra procent så smäller det.

Om tävlingsdebuten sker redan om en vecka, i Svenska cupen-mötet med Gefle, är dock högst osäkert.
– Jag kommer ta ett snack med tränarna, det är de som sköter det. Säger de att jag ska vara på planen, då säger jag ”ja”, haha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*