Onsdagslistan: Bästa värvningarna (dam)

Den 31 mars – då proffsfönstret stänger – är inte riktigt här än, men jag väljer ändå att lista de bästa värvningarna på den lokala damsidan. Let’s face it: det är ändå ganska få damspelare häromkring som får något annat än amatörkontrakt, på gott och ont (pengar är inte alltid något positivt, men vi struntar i att utveckla det här).

Det har hur som helst smällt av några kraftiga sillybomber i vinter, och framförallt var kampen hård mellan listans etta och tvåa. Där fick helt enkelt antalet allsvenska matcher avgöra, och då var segern given.

Ja, här har ni rankingen. Tyck till, rasa, hylla – gör vad ni vill. Alla åsikter välkomnas!


Josefin Berg och Jennifer Rosén är två av spelarna på veckans lista. (Bild: VFK)


1. Elin Carlsson (Umeå Södra —> Skoftebyn)

De senaste åren har Elin Carlsson varit en blind fläck på den lokala fotbollskartan, med tanke på att hon då var bosatt i Umeå. Nu är dock studierna över och då är det glädjande att hon också väljer att representera en klubb inom den här tidningens spridningsområde. Gladast är dock Skoftebyn, som får en tuffing, målskytt, framspelare och vinnarskalle i ett. Kanske, kanske kan hon vara den pusselbit som saknats på Nysätra, och som äntligen ger den där efterlängtade uppflyttningen till division 1.

2. Josefin Berg (Åsebro Brålanda —> Vänersborgs FK)

Att Josefin Berg blir kapten redan under sin debutsäsong i VFK är ganska talande för hennes status och kvalité. Mittfältaren är någon som man bygger sitt spel kring, och som man lutar sig emot när det blåser snålt. Hon har egentligen alla verktyg som krävs för att göra succé även på västgötsk mark, och kan mycket väl ta VFK till division 1 redan under sitt första år i föreningen. Det skulle faktiskt inte överraska mig det minsta.

3. Jennifer Rosén (Lödöse Nygård —> Vänersborgs FK)

I avdelningen ”kompromisslösa försvarare” har Jennifer Rosén inte många överkvinnor. Hon verkar vara beredd att gå över lik för att nå bollar först, och älskar när det smäller och är extra tätt. Det är sånt som man brukar kalla för ”vinnaregenskaper” inom fotbollen, och som alla tränare vill ha i just sitt lag. För VFK är det också en betydande faktor – nu kanske man kan behärska både skönspel och matcher med mer fysisk karaktär, istället för att, som tidigare, mest vara intresserat av det förstnämnda.

4. Elin Bååt (Rössö —> Vänersborgs IF)

Med tanke på den unga snittåldern i VIF-lägret så bidrar faktiskt 18-åriga Elin Bååt med en hel del rutin. Hon har nämligen spelat på division 2-nivå förut, och gjorde till och med flera matcher i ettan förra året. Nu får mittfältaren samtidigt ta ett lite större ansvar, och är tänkt att vara en av de spelare som ska bidra till att VIF:s offensiva spel överhuvudtaget fungerar. Om det blir en utmaning? Javisst. Om Elin Bååt löser det på ett utmärkt sätt? Det tvivlar jag inte en sekund på.

5. Sofia Andersson (Trollhättans BoIS —> Vänersborgs FK)

Man ska inte underskatta vikten av att ha en bra målvakt. Ja, att ha en målvakt överhuvudtaget. Fråga bara VFK, som förra året hade en tunn besättning och därför emellanåt fick ställa utespelare mellan stolparna. Det var också en av anledningarna till att man i slutändan – ganska onödigt egentligen – var ytterst nära att behöva kvala sig kvar i division 2. Sofia Andersson har visserligen haft sina skadeproblem, men om hon får vara hel och frisk så blir hon en jätteinjektion på Vänersvallen, med sin pondus och sina fina reflexer.

Tidigare onsdagslistor:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*